Alfa lipoična kiselina u kombinaciji s treningom povečava razine eritropoetina EPO

Posted on: 31. siječnja 2018

Alfa lipoična kiselina u kombinaciji s treningom povečava razine eritropoetina EPO

 

Sportaši iz sportova izdržljivosti mogu sintetizirati puno više EPO ako dnevno uzmu 1200 mg alfa lipoične kiseline.

Uzimanje alfa lipoične kiseline imitira učinke treninga na visini.

http://www.ironman.com/~/media/81510fea8256436c81743bd0f771468a.ashx

 

EPO i alfa lipoična kiselina

EPO, kratica za eritropoetin, hormon kojeg proizvode bubrezi, potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica (eritrocita), u koštanoj srži.

Sportaši proizvode više EPO kada treniraju na velikoj nadmorskoj visini, gdje je atmosfera sa manje kisika.

Njemački znanstvenici su 1994. godine objavili rezultate in-vitro studije (Role of hydrogen peroxide in hypoxia-induced erythropoietin production), koji upućuju na to da se koncentracija H2O2 smanjuje u atmosferi sa manje kisika i da to dovodi do povećanja sinteze EPO.

Egipatski istraživači su 2013. utvrdili da osobe s anemijom koje dobijaju EPO trebaju manje doze ovog hormona ako dnevno uzimaju 600 mg alfa lipoične kiseline (Role of alpha-lipoic acid in the management of anemia in patients with chronic renal failure undergoing hemodialysis).

To je poljskim istraživačima otvorilo pitanje da li bi uzimanje alfa lipoične kiseline moglo biti korisno za sportaše iz sportova izdržljivosti i može li alfa lipoična kiselina imitirati učinke treninga na velikoj nadmorskoj visini.

Studija kako alfa lipoična kiselina u kombinaciji s treningom pojačava razine EPO

https://nootriment.com/wp-content/uploads/2017/10/Alpha-Lipoic-Acid-Effects.jpg

Alfa lipoična kiselina

Istraživači su uradili eksperimente na dvije skupine ispitanika.

Jednoj skupini su dnevno davali 1200 mg alfa lipoične kiseline, a drugoj skupini placebo.

Nakon deset dana ispitanici su trčali 90 minuta na traci za trčanje umjerenim tempom na 60 posto njihovih VO2max, a nakon toga su trčali 15 minuta pri nagibu od 10 stupnjeva.

Prije i poslije trčanja istraživači su analizirali krv ispitanika.

Rezultati studije kako alfa lipoična kiselina u kombinaciji s treningom pojačava razine EPO

Razina EPO porasla je u obje skupine nakon trčanja, ali je porast bio znatno veći kod ispitanika koji su uzimali alfa lipoičnu kiselinu.

Alpha lipoic acid combined with training boosts EPO levels

Uzimanje alfa lipoične kiseline dovelo je do povećanja koncentracije H2O2 (vodikovog peroksida), prije početka trčanja, ali je također rezultiralo nižim povećanjem H2O2 od uobičajenog, nakon trčanja.

To bi upućivalo na to da je došlo do efekta hormeze.

Hormeza (hormesis effect), se u području biologije i medicine definira kao adaptivni odgovor stanica i organizama na umjereni (obično povremeni), stres kao što su ishemija, trening, ograničenje unosa prehrambene energije i izloženost niskim dozama određenih fitokemikalija.

 

 

 

Alpha lipoic acid combined with training boosts EPO levels

 

 

Alpha lipoic acid combined with training boosts EPO levels

 

Učinak alfa lipoične kiseline na koncentraciju NO bio je manje jasan.

Istraživači su otkrili odnos između NO i H2O2 s jedne strane i razina EPO s druge strane. Što je više NO i manje H2O2 u krvi ispitanika, to je viša razina EPO.

Alpha lipoic acid combined with training boosts EPO levels

Intenzivan trening koji uključuje ekscentrične kontrakcije uzrokuje oštećenja skeletnih mišića, uključujući generiranje reaktivnih vrsta dušika (nitrogen) / kisika (oxygen), (RN/OS), što predstavlja važan mehanizam prilagodbe fizičkom radu.

Dušikov oksid (NO) i vodikov peroksid (H202), kao stanični posrednici u prijenosu signala, mogu aktivirati faktore transkripcije, na pr. hipoksija inducibilni faktor-1 (HIF-1). HIF-1 je esencijalni vezujući element u aktivaciji EPO gena, a njegova aktivnost može biti regulirana pomoću nekoliko različitih mehanizama uključujući putove koji ovise o kisiku i faktore koji ne ovise o kisiku kao što su sirtuini, protein kinaze, mikroRNA i RN/OS.

 

Uz sve ovo gore navedeno, uzimanje alfa lipoične kiseline je čuvalo mišiće.

Na kraju trčanja, istraživači su u krvi ispitanika koji su uzimali alfa lipoičnu kiselinu ustanovili manje razine kreatin kinaze, 8-izoprostana, lipidnog peroksida i protein karbonilne skupine nego u krvi ispitanika u placebo skupini.

Gore navedene tvari su pokazatelji razgradnje mišića.

Zaključak studije kako alfa lipoična kiselina u kombinaciji s treningom pojačava razine EPO

Ovi rezultati potvrđuju antioksidativna svojstva alfa lipoične kiseline i ukazuju na moguću njenu uporabu za poboljšanje proizvodnje EPO u tijelu i regeneraciju skeletnih mišića kroz promjene u omjeru RN/OS u mirovanju i nakon tjelesnog vježbanja.

Hm, jeste li razmislili o uzimanju kombinacije alfa lipoične kiseline s ciklom?

Reference:

Biol Sport. 2014 Aug; 31(3): 179–185.

 

THE COMBINATION OF α-LIPOIC ACID INTAKE WITH ECCENTRIC EXERCISE MODULATES ERYTHROPOIETIN RELEASE

Morawin,1 D. Turowski,2 M. Naczk,1 I. Siatkowski,3 and A. Zembron-Lacnycorresponding author4

 

Biochem J. 1994 Oct 15;303 ( Pt 2):507-10.

Role of hydrogen peroxide in hypoxia-induced erythropoietin production.

Fandrey J1, Frede S, Jelkmann W.

 

Int J Nephrol Renovasc Dis. 2013 Aug 27;6:161-8. doi: 10.2147/IJNRD.S49066. eCollection 2013.

Role of alpha-lipoic acid in the management of anemia in patients with chronic renal failure undergoing hemodialysis.

El-Nakib GA1, Mostafa TM, Abbas TM, El-Shishtawy MM, Mabrouk MM, Sobh MA.

 

Clin Chim Acta. 2003 Mar;329(1-2):23-38.

Protein carbonyl groups as biomarkers of oxidative stress.

Dalle-Donne I1, Rossi R, Giustarini D, Milzani A, Colombo R.

 

#sportskaprehrana #alfalipoičnakiselina #eritropoetin #EPO #izdržljivost #Vo2max

Dragi prijatelji zamolio bih Vas za malu pomoć!

 

Sa nekoliko kolega koji se isto bave sportskom medicinom radim istraživanje o uzimanju dodataka prehrani za sportaše (suplemenata).

Kako bismo dobili potrebne podatke napravili smo kratki upitnik.

Najljubaznije bih Vas zamolio da ga popunite (anketa je anonimna), kako bismo došli do kvalitetnih podataka.

Kada istraživanje završi objaviti ćemo zbirne podatke kako biste i Vi imali koristi od prikupljenih informacija.

Anketu možete ispuniti na dnu ove stranice ili možete kliknuti na link na anketu:

UPITNIK (ANKETA) O UPOTREBI DIJETETSKIH SUPLEMENATA KOD AKTIVNIH SPORTAŠA

 

Hvala unaprijed na pomoći i suradnji!

 

Slikovni rezultat za twitter Na twitteru:  @sportprehrana

 

Ako vam se svidio članak molim podijelite https://cdn.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2016/07/facebook-shares-740x400.jpg

 

Vezane teme:

Dipeptid alanin-glutamin daje veću izdržljivost od energetskih napitaka!

Dipeptid alanin-glutamin daje veću izdržljivost od energetskih napitaka Ako se bavite sportovima izdržljivosti uzimanje dipeptida alanin-glutamina može vam pomoći u postizanju veće izdržljivosti nego energetski napitci koji sadrže samo elektrolite i ugljikohidrate.   Američki sportski znanstvenici su u Journal of the American College of Nutrition objavili studiju na tu temu. Studija o uticaju alanin-glutamina na […]

Povećajte sagorijevanje masti aktiviranjem smeđih masnih stanica uz pomoć zelenog i bijelog čaja!

Povećajte sagorijevanje masti aktiviranjem smeđih masnih stanica uz pomoć zelenog i bijelog čaja! Vjerovatno ste uzimali preparate za mršavljenje koji su sadržavali ekstrakte zelenog ili bijelog čaja, ali niste puno smršavili. To je zato što imate manje smeđih masnih stanica.   Ovaj zaključak se može izvući iz studije koju su objavili japanski istraživači u časopisu […]

Ako uzmete 15 mg kapsaicina prije treninga imati ćete intenzivniji trening snage!

Ako uzmete 15 mg kapsaicina prije treninga imati ćete intenzivniji trening snage! Brazilski sportski znanstvenici sa Sveučilišta Sao Paulo su u svojoj studiji utvrdili da ako ste sportaš koji se bavi sportovima snage i 45 minuta prije treninga uzmete dodatak koji sadrži 15 mg kapsaicina moći ćete tijekom treninga uraditi više ponavljanja i setova i […]

4 savjeta za oporavak nakon treninga ili koju hranu i piće odabrati kako biste brzo nadoknadili energiju i popravili oštećenja mišića?

4 savjeta za oporavak nakon treninga ili koju hranu i piće odabrati kako biste brzo nadoknadili energiju i popravili oštećenja mišića?   Pravilan izbor hrane i pića za oporavak nakon sportskih napora može vas oporaviti brzo nakon treninga i pripremiti za sljedeći trening ili natjecanje. Svrha ovih namirnica je da se brzo rehidrirate, nadopunite skladišta […]

Ako se bavite sportovima snage ovoliko proteina vam trebate danima kada ne trenirate

Ako se bavite sportovima snage ovoliko proteina vam trebate danima kada ne trenirate Prema recentnom istraživanju kanadskih sportskih znanstvenika objavljenom u časopisu Journal of Nutrition ako imate treninge snage nekoliko dana tjedno trebati će vam oko 1.7 g proteina po kilogramu tjelesne težine tijekom dana kada ne trenirate. A ako želite biti potpuno sigurni da […]

Što trebate dodati u vaš protein za veći anabolički učinak?

Što trebate dodati u  vaš protein kako biste u mišićima dobili veći anabolički učinak? Mala količina proteina ima veći anabolički učinak kada se kombinira s malom količinom brzo apsorbirajućih ugljikohidrata uz dodatak mikroelementa kroma. Ovo je objavljeno u Journal of the International Society of Sports Nutrition.   U istraživanju je korištena mješavina koja je sadržavala […]

Beta alanin poboljšava sprinteve

Beta alanin poboljšava sprinteve Beta alanin poboljšava performanse tijekom kratkih intenzivnih eksplozivnih aktivnosti kao i tijekom intenzivnih napora koji traju do šest minuta. To su otkrića australskih sportskih znanstvenika sa Sveučilišta Griffith. Studija Istraživači su napravili eksperiment s dobro utreniranim biciklistima koji su tjedno vozili 300 do 600 kilometara. Polovina biciklista je dobijala 6,4 grama […]

4 važna pravila sportske prehrane

4 važna pravila sportske prehrane   Za postizanje kvalitetnih sportskih rezultata plan prehrane ne mora biti previše kompliciran.   Evo 4 osnovna pravila za dobar plan prehrane športaša: Odgovornost Većina vas sportaša je vrlo motivirana i predana svom sportskom životnom stilu. Prehrana ipak ne bi trebala biti na zadnjem mjestu. Prvo što se kao sportaš […]

Povećajte unos flavonoida i smanjite postotak tjelesne masti!

Povećajte unos flavonoida i smanjite postotak tjelesne masti!     Kada želite nešto poduzeti da biste smršavili onda se potrudite da prehranom unosite manje kalorija a višak sagorite treningom. Britanski nutricionisti sa Sveučilištu East Anglia objavili su u American Journal of Clinical Nutrition, strategiju koja može biti jednako učinkovita! Prema britancima, vaš postotak tjelesne masti […]

Glukozamin čuva zglobove sportaša

Glukozamin čuva zglobove sportaša U ovoj svoj studiji sportski znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu su potvrdili ono što su desetine tisuća sportaša već iskusile a to je da glukozamin čuva zglobove od pretjeranog trošenja.   Glukozamin je spoj koji je inače prisutan u zglobovima. Zato je nastala ideja da bi se funkcija zglobova mogla poboljšati […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*