Klorela čini kolesterol iz hrane bezopasnim!

Posted on: 11. travnja 2017

Klorela čini kolesterol iz hrane bezopasnim!

http://cdn1.collective-evolution.com/assets/uploads/2016/02/chlorella-759x500.jpg

 

Namirnice kao što su meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi sadrže visoke količine kolesterola. Prehrana koja sadrži puno kolesterola može pogoršati razinu kolesterola u vašoj krvi i dugoročno povećati vaše šanse za kardiovaskularne bolesti.

Korejski znanstvenici su otkrili da, ako uzimate klorelu, možete suzbiti potencijalno negativne učinke kolesterola u prehrani.

 

Klorela

Klorela (Chlorella), je plavo-zelena alga kao i spirulina.

Ova superhrana je bogata fitonutrijentima, aminokiselinama, klorofilom, beta karotenom, kalijem, fosforom, magnezijem, biotinom i vitaminima B-kompleksa.

Istraživanja su pokazala da klorela doprinosi zdravlju cijelog tijela potičući zdrave hormonalne funkcije, funkcije kardiovaskularnog sustava i detoksikaciju našeg tijela.

Klorelina je intenzivne zelene boje zbog visoke koncentracije klorofila.

Klorela, nutritivni podatci:

1 velika žlica klorele u prahu sadrži:

Proteina 16g
Vitamin  A -287% RDA
Vitamin  B2 -71% RDA
Vitamin  B3 -33% RDA
Željezo  202% RDA
Magnezij  22% RDA
Cink  133% RDA

Recommended dietary allowance (RDA), označava preporučeni dnevni unos hranjivih tvari i kalorija potrebnih za održavanje dobrog zdravlja.

Osim toga, klorela sadrži veliku količinu vitamina B1, B6 i fosfora.

Nakon ovih brojeva lako možete zaključiti zašto je klorela rangirana u 10 super namirnica.

Klorela ima deset puta veću hranjivu vrijednost po gramu namirnice u odnosu na npr zelje, kelj, špinat i brokulu!

 

Studija

Ispitanici su tijekom studije, koja je trajala četiri tjedna, jeli tri jaja dnevno tako da je njihov dnevni unos kolesterola bio oko pola grama.

Prema konvencionalnim shvaćanjima ta je količina dovoljna da se pogoršaju vrijednosti kolesterola i da se dugoročno povećaju šanse za kardiovaskularne bolesti.
Ipak, negativan učinak hrane bogate kolesterolom je znatno manji nego li se ranije mislilo, ali to ne znači da je kolesterol bezopasan.

Polovica ispitanika je svaki dan uzimala 5 g klorele u prahu.

 

Rezultati

Svakodnevno konzumiranje tri jaja je kod ispitanika povećao koncentraciju „lošeg kolesterola“ LDL i, što je jednako loše, triglicerida u krvi. Povećanje nije bilo jako veliko ali je ipak bilo.

Uzimanje korele je suzbilo te učinke.  Vidi na slikama ispod:
Chlorella renders cholesterol in food harmless

Chlorella renders cholesterol in food harmless

Chlorella renders cholesterol in food harmless

Konzumiranje jaja je kod ispitanika također podiglo koncentracije luteina u krvi, što i nije tako iznenađujuće jer tri jaja je ispitanicima dnevno osiguralo 540 mcg luteina.

Uzimanje klorele je podiglo razinu luteina čak i više nego li konzumacija jaja, kao što možete vidjeti na slici gore.

Lutein je žuto obojeni liposolubilni pigment iz grupe ksantofilnih karotenoida (karotenoidi koji sadrže kisik). Lutein se sintetizira u biljkama i nalazi se u velikim količinama u zelenom lisnatom povrću, algama i u nekim mikroorganizmima.

Lutein u ljudskoj prehrani služi kao antioksidans.

Znanstvene studije su pokazale da postoji direktna veza između unošenja luteina i pigmentacije u oku. Takođe postoji dokaz da povećanje unosa luteina i zaeksantina smanjuje rizik od razvoja katarakte.

Lutein je prirodni dio ljudske prehrane kada se konzumira voće i povrće.

Iako ne postoji preporučeni dnevni unos luteina, pozitivni efekti su vidljivi kod unosa od 6-10 mg dnevno.

Uzimanje klorele je povećalo koncentraciju alfa karotena u krvi.

Alfa karoten je bliski rođak beta karotena. To je antioksidant koji neutralizira oštećenja DNK izazvana oksidacijom.

Istraživači pretpostavljaju da su pozitivni učinci klorele na koncentracije kolesterola i triglicerida vezani uz karotenoide lutein i alfa karoten.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/d8/7a/81/d87a8122399ce8fce5643b1ef1b88a6d.jpg

Zaključak

Negativni učinci konzumiranja jaja na zdravlje ispitanika su bili mali. No studija je  pokazala da ako uz prehranu koja sadrži velike količine kolesterola uzimate klorelu, možete održati zdrave razine kolesterola u serumu čime ćete smanjitije rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Referenca

Nutr J. 2016 May 13;15(1):54. doi: 10.1186/s12937-016-0174-9.

A dietary cholesterol challenge study to assess Chlorella supplementation in maintaining healthy lipid levels in adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study.

Kim S1, Kim J1, Lim Y1, Kim YJ1, Kim JY2, Kwon O3.

 

Ako vam se svidio članak molim podijelite https://cdn.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2016/07/facebook-shares-740x400.jpg

 

Vezane teme:

 

Pročitajte još i…

 

Pametni intervalni trening rezultira jako velikim lučenjem hormona rasta

Pametni intervalni trening rezultira jako velikim lučenjem hormona rasta   Hormon rasta i intervalni trening Intervalni treining iziskuje jako malo vremena, čini vas spremnijima, pomaže vam pri mršavljenju i jača proizvodnju vaših anaboličkih hormona kao što su testosteron i hormon rasta. Što biste još mogli poželjeti?! Zahvaljujući radu sportskih znanstvenika sa Wingate Instituta iz Netanya […]

Beta alanin usporava zamaranje mišića i poboljšava mišićnu izdržljivost

Beta alanin Aminokiselina beta-alanin već odavno ima dobru reputaciju no ovo istraživanjekoje su uradili sportski znanstvenici sa Sveučilišta u Oklahomi bez sumnje će toj reputaciji doprinjeti. Istraživači su u studiji objavljenoj u časopisu Journal of International Society of Sports Nutrition pokazali da beta alanin povećava radnu sposobnost mišića. Beta alanin je prekursor dipeptida karnozina. Ovaj […]

Chia sjemenke su dobar izvor ugljikohidrata za uzimanje pred trening

Bavite se sportovima izdržljivosti i uzimate čiste ugljikohidrate pred trening i nastup? Chia sjemenke su puno zdraviji izbor!   Istraživaći su prilikom ovog istraživanja željeli vidjeti što se događa ako neke od ugljikohidrata koje sportaši uzimaju u svrhu Carbo-Loading-a prije utrke, zamijene sa chia sjemenkama. Chia je svakako zdraviji izbor od brzih ugljikohidrata iz komercijalnih […]

Taurin čini mišiće snažnijima

Taurin čini mišiće snažnijima Pravi naziv taurina 2-aminoetansulfonska kiselina i derivat je aminokiseline cisteina. Na mišićne stanice djeluje volumizacijski, na sličan način kao kreatin. To znači da pomaže povlačenje vode u mišiće pa oni izgledaju punije. Taurin je važan za razvoj i funkciju skeletnih mišića i središnjeg živčanog sustava. Također djeluje kao antioksidans i štiti […]

Kakao sadrži supstancu koja povećava sportsku izdržljivost

Kakao sadrži supstancu koja povećava sportsku izdržljivost Tijekom studije ispitanici su svaki dan trebali pojesti veliki komad čokolade. Posljedica ovoga je bila da su njihove mišićne stanice počele funkcionirati bolje. Prema rezultatime ove studije, učinjene na Sveučilištu San Diego u Kaliforniji, nakon tri mjeseca mišići ispitanika su izgledali kao da su dobro utrenirani. Ispitanici u […]

Resveratrol može ubrzati rast mišića

Resveratrol može ubrzati rast mišića Resveratrol, mišićne stanice, matične stanice Kada radite treninge snage vaše mišićno tkivo neprestano iz matičnih stanica producira zrele mišićne stanice. Talijanske in-vitro studije sugeriraju da resveratrol ubrzava taj proces. Tijekom studije,rezultati koje su objavljeni u časopisu Journal of Translational Medicine, proučavan je učinak resveratrola na mišićne stanice. Resveratrol je antioksidant […]

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video   korak Još i danas se sjećam praznog papira i kaosa u glavi na početku pisanja diplomskog rada. Rok je bio blizu, stol i računalo puni istraživačkih radova, a moja glava zbunjena i u blokadi. Počeci su jako teški, put je nepoznat, a inercija u nama otežava […]

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona Ako ste trening snage završili s velikim brojem ponavljanja, kako bi vaši mišići proizveli više mliječne kiseline, povećati ćete prirodnu proizvodnju testosterona. Tako glasi zaključak studije objavljene u časopisu Journal of Cellular Biochemistry.   Testosteron, Leydigove stanice, mliječna kiselina, LH Studija pokazuje da mliječna kiselina povećava proizvodnju testosterona direktnim djelovanjem […]

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?   Kazein je sporo probavljivi mliječni protein koji se često uzima kao dodatak prehrani. Glavna karakteristika mu je da je „spori protein“, što znači da u probavnom traktu sporo oslobađa aminokiseline. Iz tog razloga ga sportaši najčešće uzimaju prije spavanja kako bi tijekom sna ubrzali oporavak i […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*