Kreatin povisuje razinu IGF-1 u mišićnom tkivu

Posted on: 6. listopada 2014

Muškarci i žene koji treniraju s utezima proizvode više anaboličkog hormona IGF-1 u svojim mišićnim stanicama. Ako uzimaju kreatin, proizvodnja IGF-1 u mišićima postaje još veća.

Sportski znanstvenici s kanadskog St Francis Xavier sveučilišta utvrdili su ovu činjenicu u eksperimentu na ispitanicima koji su uz trening s utezima uzimali kreatin (polovica ispitanika) ili su dobijali placebo (druga polovica ispitanika).

Nakon osam tjedana znanstvenici su mjerili količinu IGF-1 u mišićima ispitanika. U placebo skupini su zabilježili rast od 54 posto. U kreatin skupini porast bio 78 posto.

http://watchfit.com/wp-content/uploads/2016/04/myths-about-creatine_2.jpg

Što je IGF-1                                                                                                                                                  Inzulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-1), ima snažno anaboličko djelovanje.

Ima istu količinu amino kiselina kao inzulin i odgovoran je za anaboličke reakcije na hormon rasta (GH).

Vrlo je anaboličan i antikataboličan.

Za sportaše ima mnoge pozitivne učinke kao što su povećanje zadržavanja dušika (nitrogen retention), sinteze proteina, a u prisutnosti dovoljne količine proteina potiče rast novih mišićnih stanica.

IGF štiti neurone mozga i potiče rast novih motornih neurona.

Odgovoran za:

  • proizvodnju vezivnog tkiva,
  • poboljšano stvaranje kolagena,
  • popravak hrskavice,
  • pomaže u proizvodnji i popravaku kosti.

Vrste IGF-1                                                                                                                                                              U tijelu se nalaze različiti oblici IGF-1. Znanstvenici smatraju da postojie “loša” vrsta IGF-1, koja potencijalno povećava rizik od raka, dok “dobar” IGF-1 uzrokuje mišićni rast. Stoga su korisnici IGF-1 putem dopinga u velikom riziku jer se ne može sa sigurnošću reći da li je “dobrog” ili “lošeg” tipa.

Kreatin i razineIGF-1                                                                                                                                          U sportaša je je važna vrsta IGF-1 kojeg same mišićne stanice proizvode jer je pod utjecajem treninga, aminokiselina i, kao što znamo iz ovog istraživanja, kreatina.

Rezultati kanadskih istraživača zapravo i nisu novina. Istraživačka skupina iz Louvaina, Belgija utvrdila je da kreatin povećava proizvodnju IGF-1 u mišićnim stanicama [FEBS Lett. 16. siječnja 2004, 557 (1-3).: 243-7]. Isti istraživači su 2005 izvijestili da su utvrdili povećane razine IGF-1 u mišićnom tkivu sportaša sportova snage [Sport Exerc. 2005 Svibanj 37 (5): 731-6].

igf1_creatine2Učinak je jasan. Tri sata nakon treninga, kada se mišići počnu oporavljati i rasti, proizvodnja IGF-1 se znatno više povećava ako koristite kreatin.

Belgijski istraživači u svom članku također ukazuju da kreatin čini aktivnijima druge anaboličke signalne molekule u stanicama mišića poput 4E-BP1 i P70-S6K.

Zaključno  bi se moglo reći da kreatin nije samo trening booster nego i anabolički agens.

 

Reference:

Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2008 Aug;18(4):389-98.

Effect of creatine supplementation and resistance-exercise training on muscle insulin-like growth factor in young adults.

Burke DG1, Candow DG, Chilibeck PD, MacNeil LG, Roy BD, Tarnopolsky MA, Ziegenfuss T.

 

FEBS Lett. 2004 Jan 16;557(1-3):243-7.

Creatine increases IGF-I and myogenic regulatory factor mRNA in C(2)C(12) cells.

Louis M1, Van Beneden R, Dehoux M, Thissen JP, Francaux M.

 

Med Sci Sports Exerc. 2005 May;37(5):731-6.

Increased IGF mRNA in human skeletal muscle after creatine supplementation.

Deldicque L1, Louis M, Theisen D, Nielens H, Dehoux M, Thissen JP, Rennie MJ, Francaux M.

 

Pročitajte još i…

Vezani članci:

 

                               Kliknite ovdje za za dobijanje našeg newslettera putem e-maila!

https://myzeliepark.org/wp-content/uploads/2016/02/subscribe.png

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*