Kombinacija prehrane bogate proteinima i uzimanje kreatina nije opasno za bubrege

Posted on: 15. srpnja 2013

Brojne su primjedbe i sumnje da su prehrana bogata proteinima i uzimanje kreatina loši za bubrege. Brazilski znanstvenici sa Sveučilišta u Sao Paulu su u svom istraživanju iz 2008 utvrdili da kreatin nije imao negativan utjecaj na funkcioniranje bubrega u zdravih ispitanika u dobi između 18 i 35 godina. Nedavno su otišli korak dalje. Objavili su studiju koja pokazuje da kombinacija kreatina i proteina nije opasna za bubrege.

 

U sportskim dvoranama i teretanama postoje čitave populacije sportaša koji žive na prehrani bogatoj proteinima i još dodatno uzimaju kreatin. Iako su takovi sportaši obično slika zdravlja, postoji bojazan kod nekih stručnjaka da je kombinacija proteina i kreatina opasna za bubrege. Zato su brazilski istraživači nastojali utvrditi je li taj strah utemeljen.

Osim gore pomenutih studija, Brazilci su objavli studije u kojoj suplementacija kreatinom nije imala nikakav utjecaj na funkcije bubrega [APPL Physiol Nutr Metab. 2011 lipnja;. 36 (3) :419-22] ili u osoba s dijabetesom tipa 2 [EUR J APPL Physiol. 2011 Svibanj, 111 (5) :749-56].. Također su objavili studiju slučaja 2010-e, u kojoj suplementacija kreatinom u kombinaciji s prehranom bogatom proteinima, nije imala utjecaja na bubrežnu funkciju 20-godišnjeg muškarca koji je imao samo jedan bubreg. [Am J bubrega Dis. 2010 Mar; 55 (3): E7-9].

U nedavno objavljenom istraživanju, ispitanici su bili muškarci u dvadesetim godinama i redovito su trenirali s utezima. Njihov unos proteina varirao je od 1,2 do 3,1 gram po kilogramu  tjelesne težine dnevno.

Polovica isptanika dobilo je 20g kreatina dnevno tijekom prvih 5 dana eksperimenta. Preostale dane su uzimali 5g kreatina dnevno. Studija je trajala ukupno 12 tjedana. Ispitanici u kontrolnoj skupini su dobili placebo.

Prije i nakon suplementacije, istraživači uveli kateter s 51-krom-etilen tetra octenom kiselinom [51-Cr-EDTA] u krvotok. Pratili su koliko će brzo ta tvar nestali iz krvi ispitanika. Što se brže se to dogodi, to bolje bubrezi rade.

Supplementation with creatine, you sometimes hear, is bad for your kidneys. Nevertheless, Brazilian researchers at the University of Sao Paulo demonstrated in 2008 that creatine had no negative effect on the kidney functioning of healthy test subjects aged between 18 and 35. A few weeks ago the Brazilians went a step further. They published a study which shows that the combination of creatine and protein supplementation isn't dangerous for the kidneys.

Kombinacija uzimanja kreatina i prehrane bogate proteinima nije smanjila funkciju bubrega. Kad su znanstvenici još dodatno pregledali pretrage krvi i vrijednosti proteina, uree i elektrolita u krvi, isto tako nisu vidjeli bitne promjene.

 

Važno je napomenuti da su svi pojedinci koji su učestvovali u istraživanju bili zdravi, tako da se podaci ne mogu primijeniti na pojedince s kroničnim bubrežnim bolestima. U takvim uvjetima, korisnici kreatina moraju sustavno pratiti funkcije bubrega.
Izvor:
J Int Soc Sports Nutr. 2013 May 16;10(1):26. doi: 10.1186/1550-2783-10-26.
Does long-term creatine supplementation impair kidney function in resistance-trained individuals consuming a high-protein diet?
School of Physical Education and Sport – Laboratory of Applied Nutrition and Metabolism, University of Sao Paulo, Av Mello de Moraes, 65, Sao Paulo, SP 05508-030, Brazil

3 thoughts on “Kombinacija prehrane bogate proteinima i uzimanje kreatina nije opasno za bubrege

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*