Protein sirutke dobar je za oporavak mišića ali i za bržu rehidraciju ili drugim riječima: jednim hitcem dva cilja

Posted on: 22. kolovoza 2015
whey protein ugljikohidrati rehidracija sportaša

Sportaši koji imaju naporne treninge na visokim temperaturama mogu popiti jedan proteinski shake od proteina sirutke na kraju treninga za bržu rehidraciju i istovremeno unijeti potrebne aminokiseline koje će pomoći mišićnom oporavku.

2 minuta čitanja

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference).

Autor: Dr med Predrag Jakovljević specijalista sportske medicine sportski nutricionist

rehidracija sportaša whey proteini

Sportski znanstvenici sa Nottingham Trent University u Engleskoj su došli do tog zaključka u svom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Athletic Training.

Dramatičan gubitak tekućine smanjuje performanse sportaša pa je vraćanje ravnoteže tekućine prioritet nakon treninga. Pokazalo se da je sportski napitak koji sadrži šećere bolji  izbor od vode.

dehidracija whey protein sport

No u ovoj se studiji pokazalo da je otopina sa proteinom sirutke gotovo jednako dobra za rehidraciju nakon sportskih napora.

Ispitanici iz ove studije su trebali u dva navrata biciklirati na temperaturi od 35 stupnjeva dok nisu izgubili 1,7 posto svoje tjelesne težine u obliku tekućine. Nakon toga su ispitanici dobili jedan i pol puta količinu tekućine koju su izgubili tijekom razdoblja od jednog sata.

Jednom prilikom u obliku sportskog napitka koji je sadržavao ugljikohidrate, a u drugoj prigodi sportski napitak koji je sadržavao ugljikohidrate i protein sirutke.

proteini ugljikohidrati oporavak rehidracija

Nakon obavljene analize količine i osmolalnosti urina ispitanika zaključeno je da je sportski napitak sa proteinom sirutke obnovio ravnotežu tekućine jednako kao i sportski napitak koji je sadržavao samo ugljikohidrate.

sport rehidracija whey proteini rehidracija sportaši whey oporavak rehidracija

 

Zaključno:

Poznata je činjenica da je sinteza proteina mišića poslije vježbanja veća kada se konzumira napitak koji istovremeno sadrži proteine i ugljikohidrate, nego kada se konzumira napitak koji sadrži samo ugljikohidrate.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da se prisustvo izolata proteina sirutke u otopini za oporavak skupa sa ugljikohidratima, može koristiti za resintezu mišićnog glikogena, resintezu mišićnog proteina uz dodatnu korist brze rehidracije nakon sportskog napora.

rehidracija oporavak sportaša

Izvor:

Athl Train. 2012 Jan-Feb; 47(1): 61–66.

Whey Protein Addition to a Carbohydrate-Electrolyte Rehydration Solution Ingested After Exercise in the Heat
Lewis J. James, MSc,* Rebecca Gingell, BSc,* and Gethin H. Evans, PhD

Pročitajte i ovo….

Vezane teme:

Da li rehidracija i whey protein idu zajedno?

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference) Da li rehidracija i whey protein idu zajedno? Sportaši koji naporno treniraju na visokim temperaturama okoline trebaju nakon treninga popiti sportski napitak kako bi nadoknadili izgubljenu tekućinu i osigurali potrebne aminokiseline i tako pomogli mišićima da se što brže oporave. Ovo su zaključci studije […]

Ako uz whey protein uzmete i prstohvat GABA postići ćete veću mišićnu hipertrofiju

Ako uz whey protein uzmete i prstohvat GABA postići ćete veću mišićnu hipertrofiju Prema japanskom istraživanju, sportaši snage koji svakodnevno uzimaju proteinski shake s izolatom sirutke mogu ubrzati rast mišića ako taj shake kombiniraju sa 100 miligrama GABA-e. Studija Ispitanici su bili zdravi muškarci u dobi od 24 do 48 godina koji su trenirali velike […]

sportaši snage piju proteine nakon treninga

Zamijenite whey koncentrat sa whey hidrolizatom ako želite dodatno smršaviti

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Ako ste sportaš koji se bavi sportovima snage razmotrite zamjenu vašeg whey koncentrata (koncentrat proteina sirutke, WPC), sa whey hidrolizatom (hidrolizat proteina sirutke, WPH), u vašem proteinskom napitku, ako želite dodatno izgubiti masnu masu tijela. Whey hidrolizat potiče rast mišića jednako dobro kao i […]

mišići nakon 30

Leucin pojačava anabolički učinak proteina

Nekoliko dodatnih grama leucina pojačava poticaj rasta mišićne mase koji obroci bogati proteinima kao anabolički stimulus daju mišićnom tkivu. Istraživanje je objavljeno u American Journal of Physiology, Endocrinology & Metabolism. Ova je studija osmišljena kako bi se procijenili učinci obogaćivanja smjese esencijalnih aminokiselina (EAA) leucinom na metabolizam proteina mišića u starijih i mlađih osoba. (Ovaj […]

mma borci

Koliko su dehidrirani MMA borci prije borbe?

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Koliko su dehidrirani MMA borci prije borbe i kolike su im varijacije u tjelesnoj težini neposredno prije borbe, kako se trebaju reihidrirati i kako će mjeriti stupanj hidriranosti? Svrha ove studije objavljene u The Journal of Strength & Conditioning Research, bila je odgovoriti na […]

Konzumirajući “dobre” ugljikohidrate bit ćete zdraviji i imati ćete bolje sportske rezultate

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Prije nekoliko desetljeća stav liječnika i nutricionista je bio da su sve masti u prehrani nezdrave. Taj stav je odavno promijenjen i sada se to odnosi samo na određene vrste masti poput trans masti. Nešto slično događa se sa ugljikohidratima u našoj prehrani. Dakle, […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*