Da li rehidracija i whey protein idu zajedno?

Posted on: 3. lipnja 2020

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference)

Da li rehidracija i whey protein idu zajedno?

Sportaši koji naporno treniraju na visokim temperaturama okoline trebaju nakon treninga popiti sportski napitak kako bi nadoknadili izgubljenu tekućinu i osigurali potrebne aminokiseline i tako pomogli mišićima da se što brže oporave. Ovo su zaključci studije koje su sportski znanstvenici sa sveučilišta Nottingham Trent u Engleskoj objavili u časopisu Journal of Athletic Training.

rehidracija

Tekućina i kazein

Veliki gubitak tjelesne tekućine drastično smanjuje radnu sposobnost sportaša. Vraćanje ravnoteže tjelesne tekućine prioritet je nakon treninga. Sportski napitak koji sadrži ugljikohidrate ima bolji rehidracijski učinak nego sama voda, ali studija iz 2007. godine sugerira da obrano mlijeko ima bolji rehidracijski učinak od tekućine koja sadrži ugljikohidrate. (Br J Nutr. 2007. srpnja; 98 (1): 173-80.)

Istraživači sa Sveučilišta Nottingham Trent su pretpostavili da će kazein s mliječnim proteinima formirati ugruške u kiseloj sredini želuca koji se relativno sporo probavljaju, sprječavajući želudac da se brzo prazni. (Br J Nutr. 2011 Feb; 105 (3): 393-9.) To znači da se tekućina iz mlijeka ili kazeinskog proteinskog shake-a u tijelu sporije apsorbira.

rehidracija protein surutke proteinski shake

Tekućina i protein sirutke

Protein sirutke ne formira ugruške, a aminokiseline iz proteina surutke relativno brzo ulaze u krvotok.

 

Studija

Istraživači su uradili eksperiment sa sportašima koji su trebali u dva navrata biciklirati na okolnoj temperaturi od 35 stupnjeva celzijusa sve dok nisu izgubili 1,7 posto svoje tjelesne težine u obliku tekućine. Nakon toga ispitanicima je data jedan i pol puta veća količina tekućine od one koju su izgubili u jednom satu. Prvi put su tekućinu dobili u obliku sportskog napitka koji je sadržavao ugljikohidrate, a drugi put su tekućinu dobili u obliku sportskog napitka koji je sadržavao ugljikohidrate i protein sirutke. Sastav napitaka naveden je na tabeli ispod.

Energy Density, Osmolality, Protein Content, Carbohydrate Content, Fat Content, Sodium Concentration, and Potassium Concentration of the Carbohydrate and Carbohydrate-Protein Drinks (Mean±SD)

Sportski napitak sa proteinom surutke obnovio je ravnotežu tekućine jednako kao i sportski napitak koji je sadržavao samo ugljikohidrate, zaključili su istraživači nakon analize količine i osmolalnosti urina ispitanika.

Volumen Urina rehidracija protein surutke

Slika iznad: Volumen mokraće svaki sat nakon vježbanja nakon uzimanja napitka s ugljikohidratima (bijeli kružići) i napitka sa ugljikohidratima i proteinima zajedno (crni kružići).

Neto balans tekućine rehidracija protein surutke

Slika iznad: Neto ravnoteža tekućine tijekom pokusa.

 

rehidracija protein surutke osmolalnost mokraće

Slika iznad: Osmolalnost mokraće tijekom ispitivanja.

Osmolalnost mokraće (urina), koristi se za mjerenje broja otopljenih čestica po jedinici vode u urinu. Kao mjera koncentracije urina točnija je od specifične težine. Osmolalnost mokraće korisna je za procjenu stanja hidratacije organizma. Referentni raspon je 300-900 mOsm/kg i 500-800 mOsm/kg u 24h-urinu.

 

Zaključak

Sinteza mišićnih proteina je veća kada se nakon treninga uzimaju bjelančevine i ugljikohidrati zajedno nego kada se uzimaju samo ugljikohidrati.

Rezultati ovog istraživanja sugeriraju da se resinteza glikogena u mišićima i sinteza mišićnih proteina mogu poboljšati dodavanjem izolata proteina surutke u rehidracijski napitak.

rehidracija protein surutke čokolada
čokoladni proteinski šejk

#rehidracija #proteinsurutke #whey #wheyprotein #oporavaknakontreninga

Reference

Whey Protein Addition to a Carbohydrate-Electrolyte Rehydration Solution Ingested After Exercise in the Heat. Lewis J. James, MSc; Rebecca Gingell, BSc; Gethin H. Evans, PhD. J Athl Train (2012) 47 (1): 61–66.

 

 

Br J Nut. 2007 Jul;98(1):173-80. doi: 10.1017/S0007114507695543. Epub 2007 Apr 26. Milk as an Effective Post-Exercise Rehydration Drink. Susan M Shirreffs  1 , Phillip Watson, Ronald J Maughan

 

 

Br J Nutr. 2011 Feb;105(3):393-9. doi: 10.1017/S0007114510003545. Epub 2010 Sep 28. Effect of Milk Protein Addition to a Carbohydrate-Electrolyte Rehydration Solution Ingested After Exercise in the Heat. Lewis J James  1 , David Clayton, Gethin H Evans

 

Pročitajte slične članke:

12 važnih pravila sportske prehrane

Kako imate osmišljene treninge samo za vas tako morate imati i individualno osmišljenu prehranu samo za vas. Zašto? Zato što ste biokemijski jedinstveni. No iako ste biokemijski jedinstveni, postoji nekoliko zajedničkih važnih pravila koja mogu pozitivno doprinjeti vašoj razini energije, snazi, vremenu za oporavak i imunološkom sustavu. Ova pravila trebate primjenjivati svakodnevno kako bi ste […]

Kako procijeniti jeste li dobro hidrirani

Voda u tijelu športaša čini gotovo 70% tjelesne težine. Održavanje ravnoteže vode u tijelu odnosno ispravnog stupnja hidracije je od iznimne važnosti za održavanje normalnih tjelesnih funkcija i vrhunskih rezultata u športu. Tijekom športskog napora  nastaje gubitak vode i to najvećim dijelom znojenjem. Gubitak tjelesne vode naziva se dehidracija. Dehidracija nastaje tijekom svakog športskog napora. […]

esencijalne aminokiseline whey protein

Uzimanje kombinacije whey proteina i slobodnih esencijalnih aminokiselina ima jak anabolni učinak

Uzimanje mješavine sastavljene od nekoliko grama proteina sirutke i nekoliko grama slobodnih esencijalnih aminokiselina ima jači učinak na izgradnju mišića od uzimanja samo proteina sirutke (whey proteina). Ovaj zaključak su objavili američki istraživači u časopisu International Society of Sports Nutrition.   Što su esencijalne aminokiseline ? Esencijalne aminokiseline su one koje moramo unositi prehranom jer […]

Prednosti prirodnog whey proteina

Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference Zašto izabrati prirodni whey protein? Ako ne kupite prirodni whey protein (protein sirutke u prahu), gotovo je sigurno da ćete kupiti onaj koji je prepun umjetnih zaslađivača, okusa i boja. Prirodni whey protein u prahu ne sadrži ništa od pomenutih umjetnih sladila ili drugih […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*