7 najboljih prehrambenih namirnica za brži oporavak od sportskih ozljeda

Posted on: 11. ožujka 2024
sportske ozljede sportska prehrana

Sasvim je sigurno da ste željni što bržeg oporavka nakon što ste zadobili sportsku ozljedu.

Za to je, naravno, potreban multidisciplinarni pristup u smislu da rehabilitaciju ozlijeđenog sportaša vodi multidisciplinarni tim s liječnikom koji je voditelj i koordinator skrbi.

Tim uključuje i sportske liječnike, fizijatre, ortopede, fizioterapeute, rehabilitacijske radnike, fizičke pedagoge, trenere, atletske trenere, psihologe i nutricioniste.

Rehabilitacijski tim blisko surađuje sa sportašem i trenerom kako bi se utvrdili ciljevi rehabilitacije, kako bi se razgovaralo o napretku koji je rezultat različitih intervencija i kako bi se utvrdio vremenski okvir za povratak sportaša na trening i natjecanje.

Iako su svi ovi čimbenici jako važni, jednako je bitno i održavanje pravilne prehrane.

Prilikom oporavka od sportske ozljede, pravilna prehrana može skratiti vrijeme oporavka, pojednostaviti proces i pomoći vam da postignete svoj cilj prije očekivanog.

Navesti ćemo sedam najboljih namirnica koje trebate uključiti u vašu svakodnevnu prehranu tijekom oporavka od sportske ozljede.

Nastavite čitati za više informacija…

 Koje su to namirnice?

  1. Hrana koja sadrži puno proteina

Protein je makronutrijent koji jača mišićno tkivo vašeg tijela. Kada doživite sportsku ozljedu i ne možete manevrirati određenim dijelom tijela, on neizbježno gubi na mišičnoj masi. Konzumiranje prave količine proteina može smanjiti rizik od gubitka značajne količine mišićne mase.

High protein foods on a table

Stoga biste se trebali pojačati vašu prehranu sa odgovarajućim količinama proteina životinjskog porijekla (piletina, govedina, riba…), kao i biljnim  izvorima zdravih proteina kao što su grah, grašak, tofu, orašasti plodovi i sjemenke.

Uz sve to potrebno je unositi i kolagen putem hrane ili kao dodatak prehrani.

  1. Voće i povrće bogato vitaminom C

Jedan od glavnih ciljeva tijekom oporavka od sportskih ozljeda je smanjenje upale. Ovo je bitno za poboljšanje raspona pokreta i vraćanje vašeg tijela u prvobitno stanje.

Srećom, vitamin C vam može pomoći u tome.

vitamin c foods

Vitamin-C ima protuupalna svojstva, koja mogu smanjiti i/ili spriječiti upalu.

Vitamin C također poboljšava sposobnost tijela da sintetizira kolagen i time održi kosti, mišiće i tetive zdravima.

Agrumi poput limuna, naranči i grejpa su najbolji iztbor. Paprika, špinat, brokula, rajčica i kivi također imaju dosta vitamina C.

  1. Omega-3 masne kiseline

Sportske ozljede poput uganuća gležnja su obično pračene jakom upalom na zahvaćenom području. Hrana s omega-3 masnim kiselinama može pomoći u kontroli ove upale.

omega 3

Ako želite uvesti omega-3 masne kiseline u svoju prehranu, onda su namirnice poput oraha i chia sjemenki najbolje mjesto za početak.

Riba poput lososa, bakalara,sardina, srdela i skuše sadrži značajnu količinu omega-3 masnih kiselina.

  1. Hrana bogata cinkom

Poput proteina, cink je također ključan u zacjeljivanju ozlijeđenog tkiva. A prema stručnjacima za prehranu nedovoljan unos cinka može produžiti proces ozdravljenja.

Uobičajeni primjeri hrane bogate cinkom uključuju meso, ribu, školjke i cjelovite žitarice. Odličan izbor su i orašasti plodovi.

Budite oprezni da ne pretjerate sa uzimanjem suplemenata koji sadrže cinka jer iako su jedan od najboljih načina da unesete velike količine cinka mogu dovesti do nedostatka bakra.

  1. Kalcij

Kalcij igra vrlo važnu ulogu pri zacjeljivanju slomljenih kostiju. Istovremeno je ključan za normalan rad mozga, živaca i mišića.

Various foods that are high in calcium: fortified orange juice, broccoli, milk, cheese, etc.

Hrana bogata kalcijem: brokula, bademi, bamija i naravno mliječni proizvodi.

  1. Vitamin D

Vitamin D povećava sposobnost tijela da apsorbira i preradi kalcij za oporavak.

Uzimanje vitamina D jedna je od najboljih metoda za prirodnu kontrolu boli.

Foods with vitamin D: salmon, sardines, eggs, mushroom, milk.

Ukoliko težite da unosite vitamin D putem hrane, u svoju prehranu uključite masnu ribu: losos, sardinu, tunu.

Osim u ribi vitamina D ima u jajima, mlijeku, junetini.

  1. Hrana bogata vlaknima

Kako bi se oporavili od ozljeda poput puknuća i istegnuća, ortopedi općenito preporučuju da ozlijeđeni dio tijela ostane nepomičan. Time se sprječava dodatna upala i ubrzava zacijeljivanje.

Međutim, tijekom procesa oporavka zbog smanjenja aktivnosti i većeg unosa kalorija može doći do debljanja ako niste oprezni. Očito je da ne možete skočiti na spravu za kardio vježbe i sagorijevati masnoće vježbanjem.

Zato je važno konzumirati hranu bogatu vlaknima.

High fiber foods

Hrana bogata vlaknima pomoći će vam da se puno brže osjećate siti i spriječit će od pretjerivanja sa hranom. To će vam pomoći da prirodno kontrolirate svoju prehranu. Također, hrana bogata vlaknima često sadrži mnogo drugih hranjivih tvari. Stoga uz večeru svakako uključite porciju brokule ili špinata. Umjesto da jedete čips kao međuobrok, radije se odlučite za voće.

Iako je važno kontrolirati svoju tjelesnu težinu i unos hrane, jednako je važno ne jesti premalo. Za preciznije upute o prehrani i pravilnim porcijama pitajte vašeg nutricionistu.

Anti inflammatory diet foods

I na kraju da zaključimo: prehrana je važna, ali je vaša prehrana samo jedan dio slagalice. Kako biste se brzo oporavili, bez vjerojatnosti ponovne ozljede, potrebno je pažljivo i temeljito proći sve faze oporavka.

Reference

  1. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Mar 1;29(2):189-197. doi: 10.1123/ijsnem.2018-0290. Epub 2019 Mar 8.

Nutrition for the Prevention and Treatment of Injuries in Track and Field Athletes

Graeme L Close 1, Craig Sale 2, Keith Baar 3, Stephane Bermon 4

2. Nutrients. 2020 Aug 14;12(8):2449. doi: 10.3390/nu12082449.

Rehabilitation Nutrition for Injury Recovery of Athletes: The Role of Macronutrient Intake

Sousana K Papadopoulou 1

3. Sports Med. 2015 Nov:45 Suppl 1:S93-104. doi: 10.1007/s40279-015-0398

Nutritional Support for Exercise-Induced Injuries

Kevin D Tipton 1

Pročitajte i ovo….

Vezane teme:

ahilova tetiva ozljeda

Kolagenom ubrzajte zacjeljivanje ozljede tetiva

Ako ste bavite sportom i mučite se sa ozljedom tetive onda dodajte u svoju prehranu hidrolizirani kolagen kako bi ste se brže oporavili od ozljede tetive. Ovo je zaključak studije koju su australski sportski znanstvenici objavili u časopisu Nutrients. (Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Autor: Dr Predrag Jakovljević   […]

Vitamin C koljeno osteoarthritis

Vitamin C štiti zglob koljena od habanja

Suplementiranje vitaminom C može vas zaštititi od osteoartritisa. U američkoj epidemiološkoj kohortnoj studiji, upotreba dodataka vitamina C smanjila je rizik od osteoartritisa koljena za 11 posto. Što je osteoarthritis koljena? Osteoartritis ili degenerativno oboljenje koljena najučestalija je bolest koljenskog zgloba i jedan od vodećih uzročnika invaliditeta. To je stanje koje se razvija u srednjom životnom […]

ŽELATIN HORMON RASTA

Želatina znatno povećava lučenje hormona rasta samo dva sata nakon uzimanja

Dva sata nakon što pojedete pozamašnu porciju želatine, vaše tijelo ima nagli porast proizvodnje hormona rasta. Nutricionisti sa Sveučilišta u Maastrichtu objavili su ovaj zaključak u svom radu objavljenom u European Journal of Clinical Nutrition. Želatina podiže razine hormona rasta (GH) bolje od proteina soje, proteina sirutke alfa-laktalbumina i proteina mlijeka. (Ovaj članak se temelji […]

Da li kurkumin dokazano smanjuje bolove u mišićima i oštećenja mišića nakon treninga?

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Kurkumin je poželjna supstanca za sportaše koji vrlo intenzivno treniraju jer pomaže u brzom oporavku mišića zbog antikataboličkog učinka kurkumina. Rezultati su dokumentirani snimkama magnetne rezonance (MRI). Ovo su zaključci studije španjolskih istraživača koja je objavljena u Journal of the International Society of Sports. […]

Koje su referentne vrijednosti enzima kreatin kinaze za sportašice i sportaše?

Kreatin kinaza Kreatin kinaza (CK) ili kreatin fosfokinaza (CPK) je enzim koji katalizira reakciju kreatina i adenozin trifosfata (ATP) pri čemu nastaje kreatin-fosfat i adenozin difosfat (ADP). U tkivima koja brzo troše energiju kao što su poprečnoprugasti mišići, fosfokreatin služi kao izvor za brzu regeneraciju ATP-a. Kreatin kinaza u krvi u povišenim koncentracijama može biti […]

5 prehrambenih pravila koja bi svaki ozbiljan sportaš trebao znati

U nastojanjima za postizanjem što boljih rezultata u stanju ste probati sve, od ispijanja soka od repe sok, brijanje dlaka, kupki u ledu i svega drugoga što bi moglo pomoći. No, ipak najčešće pomodarstvo je prehrambeno! Kao sportaš ste skloni traženju prednost u prehrambenim krajnostima: Paleo, veganska, bez glutena, low-carb, low-fat, zona … popis ide […]

I trening s manjim težinama također povećava anabolički učinak uzimanja proteina!

Trebate li se zabrinuti za svoju mišićnu masu ako se profesionalno ili rekreativo bavite sportom ali zbog ozljede ne možete trenirati sa velikim težinama nego samo sa minimalnim težinama? Sportski znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu imaju dobre vijesti za vas. Čak i ako možete trenirati samo sa minimalnim težinama to će vam pomoći da zadržite […]

sportska prehrana i suplementacija

Početna stranica

Poštovani Ja sam Dr. Predrag Jakovljević specijalista sportske medicine Bavim se sportskom medicinom, fiziologijom sporta i sportskom prehranom. Želja mi je na stručan način pomoći što većem broju sportaša,trenera i roditelja sportaša da uz pomoć znanstveno dokazanih činjenica o prehrani sportaša i dodatcima prehrani poboljšaju rezultate, ubrzaju oporavak i spriječe ozljede. Pozivam Vas da nam […]

Šest koraka za kvalitetnu sportsku prehranu

Sa ovih šest koraka ćete poboljšati svoje znanje o prehrani, zdravlje i performanse! Korak 1 – Dobro pogledate vaše prehrambene navike. Koliko raznoliku hranu jedete i koliko količinski? Korak 2 – Ocijenite vaš tanjir. To će vam pomoći da vidite što radite ispravno, a što pogrešno i gdje vam je potrebno napraviti promjene. Korak 3 – […]

Šest koraka za kvalitetnu sportsku prehranu Sa ovih šest koraka ćete poboljšati svoje prehrambeno znanje i poboljšati svoje zdravlje i performanse!

Korak 1 – Dobro pogledate vaše prehrambene navike. Koliko raznoliku hranu jedete i koliko količinski? Korak 2 – Ocijenite vaš tanjir. To vam može pomoći da vidite što radite ispravno i gdje vam je potrebno napraviti promjene. Korak 3 – Jedite dovoljno i na vrijeme Istraživanja pokazuju da većina sportaša ne konzumira dovoljno energije kako […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*