Leucin dodan kazeinu pojačava izgradnju mišićne mase

Posted on: 17. rujna 2013

Aminokiselina leucin pojačava učinak sporog proteina, kao što je kazein, na izgradnju mišića, navodi se u studiji koju su objavili istraživači sa Sveučilišta u Maastrichtu , Nizozemska , u Clinical Nutrition . Ovo bi moglo značiti da leucin vjerojatno poboljšava i anabolički učinak običnog, dobro uravnoteženog obroka .

Leucin jeiznimno zanimljiva aminokiselina za sportaše . Oko 3 g ove  aminokiseline će povećati utjecaj proteina u vašoj prehrani na vaše mišiće. Mišićne stanice su jako osjetljive na leucin te ovisno o količini leucina kojeg dobiju odlučuju koliko jako njihovi anabolički strojevi trebaju raditi . Zato ne čudi da se puno prirodnih bodybuildera kune u leucin i redovito ga dodaju njihove proteinske shake-ove.

Nizozemski znanstvenici su tijekom svoje studije  davali jednoj skupini 20 g kazeina [ PRO ], a drugoj skupini 20 g kazeina i 2,5 g leucina [ PRO + LEU ]. Aminokiselina fenilalanin iz kazeina bila je označena tako da su znanstvenici mogli vidjeti da li se apsorbira u mišićno tkivo . Istraživači su uzeli uzorke stanica iz mišića nogu netom prije unosa , nakon 2 sata i nakon 6 sati pa su mjerili količinu obilježene aminokiseline iz kazeina koja je bila apsorbirana od strane mišićnih stanica . Pokazalo se da je dodavanje leucina povećalo ulaz aminokiselina u mišićne stanice.

leucinecaseine1 leucinecaseine2

Razina inzulina se malo povećala kod ispitanika koji su uzimali kazein . Razina inzulina je porasla znatno više kada je dodan leucin.

Dodavanje leucina obrocima može predstavljati učinkovitu strategiju za  povećavanja post prandijalne sinteze mišićnih proteina.

 

Izvor :

Clin Nutr. 2013 Jun;32(3):412-9. doi: 10.1016/j.clnu.2012.09.002. Epub 2012 Sep 20.

Leucine co-ingestion improves post-prandial muscle protein accretion in elderly men.

Wall BT, Hamer HM, de Lange A, Kiskini A, Groen BB, Senden JM, Gijsen AP, Verdijk LB, van Loon LJ.

Department of Human Movement Sciences, NUTRIM School for Nutrition, Toxicology and Metabolism, Maastricht University Medical Centre, PO Box 616, Maastricht, 6200 MD, The Netherlands.

2 thoughts on “Leucin dodan kazeinu pojačava izgradnju mišićne mase

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*