Koji čimbenici mogu usporiti apsorpciju ugljikohidrata?

Posted on: 27. lipnja 2013

Ugljikohidrati koje jedemo, uglavnom dolaze iz škroba povrća, cjelovitih i rafiniranih žitarica, voća i šećera, a probavljaju se više ili manje brzo, ovisno o raznim čimbenicima. Kada se ugljikohidrati probave, pretvaraju se u glukozu koja se potom apsorbira u krv. Brži ugljikohidrati se probavljaju i apsorbiraju brže i kao posljedicu imaju veće razine šećera u krvi.

Postoje načini kako možete usporiti probavu i apsorpciju ugljikohidrata:

Topljiva vlakna

Topljiva vlakna imaju svojstvo vezivanja vode i formiranja gela u vašem probavnom traktu. Formiranje gela usporava rad vaših enzima i malo usporava normalnu apsorpciju ugljikohidrata. Topljiva vlakna se nalaze u zobi, ječmu, patlidžanima, bamijama, jabukama, limunima, grahu, leći, sjemenkama lana i orasima.

Proteini

Proteini se dulje probavljaju te mogu usporiti probavu, što dovodi do usporavanja apsorpcije hrane bogate ugljikohidratima. Najbolji izvori proteina su jaja, meso, riba, i perad. Orašasti plodovi i mliječni proizvodi, kao što su sir i jogurt, pogotovo grčki jogurt, također su dobri izvori proteina.

Glikemijski indeks

Uzimanje ugljikohidrata sa niskim glikemijskim indeksom skupa sa ugljikohidratima visokog glikemijskog indeksa može usporiti apsorpciju ugljikohidrata koje ste konzumirali. Glikemijski indeks je sustav koji se koristi za klasifikaciju brzine kojom se različiti ugljikohidratima bogata hrana apsorbira i podiže razinu šećera u krvi. Pire ili pečeni krumpir, pomfrit, većina vrsta kruha i žitarica za doručak, riža, peciva i bomboni se brzo apsorbiraju. Uz njih odaberite sporije probavljive i sporije apsorbirajuće ugljikohidrate kao što su slatki krumpir, zob, integralne tjestenine, ječam, quinoa, grah, leća, povrće i voće.

2 thoughts on “Koji čimbenici mogu usporiti apsorpciju ugljikohidrata?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*