Istopite mast i zadržite mišićnu masu sa sporim ugljikohidratima

Posted on: 16. travnja 2013
Ako želite izgubiti težinu, onda se trebate riješiti brzo apsorbirajućih ugljikohidrata poput onih u bezalkoholnim pićima, slatkišima i bijelom kruhu, ali i istovremeno uvoditi što više namirnica koje sadrže sporo apsorbirajuće ugljikohidrate. Nutricionisti sa Sveučilišta Tufts su 2007 godine objavili rezultate studije koja pokazuje da ova vrsta prehrane čuva mišićnu masu.

Iistraživači su u svojoj studiji proučavali učinak prehrane sa niskim glikemijskim opterećenjem. Ispitanici u eksperimentalnoj skupini [LG] su jeli samo spore ugljikohidrate i pazili da ukupno ne jedu previše ugljikohidrata. Njihov energetski unos bio je 30 posto iz proteina, 30 posto iz masti i 40 posto iz sporih ugljikohidrata.

Ispitanici u kontrolnoj skupini [HG] dobili su prehranu koja je bila 20 posto bjelančevina, 20 posto masnoća i 60 posto sporih i brzih ugljikohidrata.

Ispitanici su imali prosječan indeks tjelesne mase (BMI) 35, što znači da su bili pretili. Bili su na dijeti godinu dana tijekom koje su jeli 30 posto manje kalorija nego što su trošili. Neki ispitanici nisu izdržali dijetu do kraja.

Na prvi pogled se činilo da su obje dijete jednako učinkovite u pogledu energetske potrošnje. No, kad su znanstvenici ukloniti podatke nekoliko ispitanika koji se očito nisu pridržavali zadate prehrane i koji su izgubili manje od pet posto svoje tjelesne težine, primijetili su da su ispitanici u skupini LG smršavili na bolji način jer su izgubili više masti, a manje mišićne mase od subjekata u HG grupi.
      

Izvor:
2007 Apr 1;85(4):1023-1030.
Long Term Effects of Energy-Restricted Diets Differing in Glycemic Load on Metabolic Adaptation and Body Composition.
Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University, Boston, MA, USA.

4 thoughts on “Istopite mast i zadržite mišićnu masu sa sporim ugljikohidratima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*