Glutamin i sinteza glikogena

Posted on: 3. rujna 2012

l_glutamine-300x300Glikogen je skladišni oblik glukoze u ljudi. Pohranjen je uglavnom u jetri i mišićima. Glikogen je primarno gorivo za sve tjelesne funkcije, uključujući teške vježbe. Mišići puni glikogena znače veću radnu sposobnost, brži oporavak i rast mišića.

Jedna studija je pokazala da uzimanje glutamina tijekom ili nakon treninga, stimulira i povećava sintezu glikogena skoro jednako učinkovito kao uzimanje visoke doze ugljikohidrata. Studija je pokazala da uzimanje 8-grama glutamina nakon intenzivnih treninga je bilo jednako učinkovito kao i uzimanje 60 grama ugljikohidrata za obnavljanje glikogena mišića. Uzimanje glutamina i ugljikohidrata zajedno bilo je čak i učinkovitije od uzimanja glutamina ili ugljikohidrata odvojeno.

Ova informacija je od velike vrijednosti za sportaše koji ograničavaju unos ugljikohidrata, ali zahtijevaju visoku razinu glikogena za bolje sportske rezultate. Također ima važne implikacije za one koji slijede low-carb dijetu. Ovo znači da sportaši mogu popuniti mišićni glikogen s minimalnim količinama ugljikohidrata. Glutamin mogu koristiti u fazi carb loading kako bi se poboljšalo nakupljanje glikogena u mišićima.

Sportaši trebaju težiti ka brzoj nadopuni mišićnog glikogena odmah nakon vježbanja. Dodavanjem glutamina svojim post-workout obrocima ćete poboljšati nadopunjavanje mišićnog glikogena.

Ovo istraživanje pokazuje više važnih prednosti glutamina za sportaše. Glutamin pomaže poboljšati sportsku izvedbu, povećati mišićnu snagu i poboljšati oporavak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*