Vaši mišići će nakon treninga imati više koristi od jednog velikog obroka proteina sirutke nego od od deset malih

Posted on: 22. travnja 2013

Što više aminokiselina vaši mišići mogu nakon treninga apsorbirati iz krvi tim prije se oporavljaju i brže rastu. To je poznati razlog zbog kojeg mnogi sportaši iz sportova snage popiju shake sa proteinom sirutke ili se nekim drugim brzo apsorbirajućim proteinom nakon vježbanja. Sportski znanstvenici na Sveučilištu McMaster u Kanadi otkrili su da će sportaši imati više koristi od uzimanja sirutke u jednoj velikoj porciji nego u nekoliko malih.

Polovica ispitanika su odmah nakon treninga dobili velikiku porciju shake-a koji je sadržavao 25 g sirutke (BOLUS), a druga polovica ispitanika je dobila mini shake-ove svakih 20 minuta koji su sadržavali 2,5 g sirutke (PULSE).
                 Post workout: your muscles benefit more from one large portion of whey than ten small ones
                  Post workout: your muscles benefit more from one large portion of whey than ten small ones

Postoji jasna razlika u 25 g skupini (BOLUS), gdje možete vidjeti da je vrh koncetracije  esencijalnih aminokiselina i leucina sat vremena nakon uzimanja. U 10 x 2,5 g grupe (PULSE) ne postoji vrh.

Prekomjerna količina esencijalnih aminokiselina i leucina stimulira proizvodnju proteina mišićnih vlakana (Myofibrillar FSR), a to se pokazalo i u proučavanim uzorcima mišićnog tkiva ispitanika.

                         Post workout: your muscles benefit more from one large portion of whey than ten small ones
Izvor:
Am J Clin Nutr. 2011 Sep;94(3):795-803. doi: 10.3945/ajcn.111.013722. Epub 2011 Jul 27.
Rapid aminoacidemia enhances myofibrillar protein synthesis and anabolic intramuscular signaling responses after resistance exercise.
Exercise Metabolism Research Group, Department of Kinesiology, McMaster University, Hamilton, Canada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*