Kinoa zlatna žitarica/sjeme, jedna od najhranjivijih uopće!

Posted on: 14. srpnja 2012

Porijeklom sa Anda gdje su je uzgajale drevne Inke. Koliko je bila cijenjena govori podatak da je svaku godinu u vrijeme sadnje prvo sjeme posijao poglavica Inka i to lopatom od čistog zlata. Inače su Inke ratnici bili izuzetno izdržljivi a snagu su održavali takozvanim “ratnim kuglama“ mješavinom kinoe i masti koja im je davala snagu za česte i dugotrajne marševe. Kinoa nije zapravo žitarica nego sjeme biljke Chenopodium (inače srodnice špinata i cikle), ali se smatra žitaricom zbog načina pripreme kuhanjem. Prije kuhanja je treba isprati jer ima pokrov od saponina koji se ispiranjem skida.

quinoa
Bogata je željezom, kalcijem, kalijem, cinkom, selenom, manganom, magnezijumom, bakrom i vitaminom E. Ima jaki antioksidativni potencijal.
Obiluje lignanima koji preveniraju srčane bolesti i karcinom
Daje 368 kalorija na 100grama.
Ova žitarica je prebogata proteinima izuzetne kvalitete. Amino kiselinski skor ima čak 106 (iznad 100 se računa kao protein izuzetne kvalitete). Kinoa ima čak 14grama proteina na 100g što je za namirnicu biljnog porijekla jako puno sa čak devet esencijalnih aminokiselina. Sadrži i albumin, protein koji se nalazi u bjelanjku jaja, krvnom serumu i u mnogim biljnim i životinjskim tkivima.
Ima 65grama složenih ugljikohidrata. i izuzetno puno vlakana čak 7g/100g. Nema glutena. Niskog je glikemijskog indeksa (51).
Ukupno sardrži 6g masti i to vrlo kvalitetnih mononezasićenih i polinezasićenih. Naravno nema trans masti, a ima omega 3 masnih kiselina u izobilju.
Alkalna je i time doprinosi smanjenju kiselosti u organiznmu što je sportašima jako bitno.
Sada je lako dostupna osim u prodavaonicama zdrave hrane i u raznim supermarketima po povoljnim cijenama.
Vrlo se lako priprema. Skuha se za 15-20 minuta. Ima orašasti okus. Lako je probavljiva. Može se prije kuhanja malo popeči na tavi. Može se jesti sama ili u kombinaciji sa drugim namirnicama u raznim jelima.
Od mogućih 5 zvjezdica zaslužuje ukupno najmanje 7 ******* !

1 thought on “Kinoa zlatna žitarica/sjeme, jedna od najhranjivijih uopće!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*