Povećanje izdržljivosti sportaša uz smanjenje mliječne kiseline uz pomoć BCAA i L-arginina

Posted on: 22. veljače 2012

Povećanje izdržljivosti sportaša uz smanjenje mliječne kiseline uz pomoć BCAA i L-arginina.

Japanski su znanstvenici otkrili jednostavan način kako napraviti sportski napitak učinkovitijim. U njega su dodali BCAA i L-arginin što je kod sportaša dovelo do podizanja laktatnog praga i povećanja izdržljivosti.

Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna je uzimala sportski napitak koji je sadržavao samo ugljikohidrate (4%), a druga skupina je uzimala sportski napitak koji je uz ugljikohidrate sadržavao i 6 g BCAA (valin, izoleucin i leucin u omjeru  1:1:2) i 1,5 g L-arginina. Oba napitka su  imala istu kaloričnu vrijednost. Nakon sedam dana ispitanici su na bicikl ergometru uradili test
opterećenja do iscrpljenosti. Napitak su uzeli 15 minuta prije testa.
Rezultati su pokazali povećanje laktatnog praga i povećanje VO2max u BCAA skupini u odnosu na placebo skupinu (47,1 + / -5,7 prema 45,2 + / -5,0 ml / kg / min, p <0,05).
Iz rezultata istraživanja možemo zaključiti da su BCAA  i L-arginin  učinkoviti u povećanju izdržljivosti i intenziteta vježbanja.
Izvor: J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2009 Feb;55(1):52-8.


Branched-chain amino acid supplementation increases the lactate threshold during an incremental exercise test in trained individuals. Matsumoto K, Koba T, Hamada K, Tsujimoto H, Mitsuzono R. Saga Nutraceuticals Research Institute, Otsuka Pharmaceutical Co., Ltd., Yoshinogari, Kanzaki, Saga 842-0195, Japan.

2 thoughts on “Povećanje izdržljivosti sportaša uz smanjenje mliječne kiseline uz pomoć BCAA i L-arginina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*