Riblje ulje s visokim sadržajem EPA stimulira mišićnu izgradnju

Posted on: 11. travnja 2013

Sportaši koji žele izgraditi mišićnu masu mogu koristiti ne samo proteine, kreatin i aminokiseline, nego i riblje ulje kako bi postigli veću izgradnju mišića. Anabolički učinak omega-3 masnih kiselina je potvrđen u nizu istraživanja pa su molekularni znanstvenici sa Sveučilišta u Aberdeenu pokušali u svom istraživanju otići korak dalje. Rezultati njihovog  istraživanja pokazuju da riblje ulje koje sadrži najviše EPA ima najjači anabolički učinak.

Kada uzimate riblje ulje u kapsulama ili jedete hranu koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, to na vaše tijelo ima učinak brzog oporavka. Vaše masno tkivo se smanjuje, a mišićna masa se povećava.

Istraživači u Aberdeenu, u Škotskoj, bili su znatiželjni kako masne kiseline iz ribe ostvaruju svoj anabolički učinak pa su dizajnirali eksperiment u kojem su mišićne stanice izlagali omega-3 masnim kiselinama DHA i EPA.

Fish oil with high EPA stimulates muscle building     Fish oil with high EPA stimulates muscle building

Podatci otkrivaju da je nakon inkubacije s EPA sinteza proteina bila 25% veća (P <0,05) u odnosu na kontrolne stanice, DHA je bila bez učinka. Proteinska razgradnja je bila manja 22% (P <0,05), u usporedbi s kontrolnim stanicama, nakon inkubacije s EPA, a DHA je opet bila bez učinka. Analiza signalnih putova otkrila da je inkubacija sa EPA i DHA povećala  p70s6k fosforilaciju(P <0,05). EPA je povećala  FOXO3a fosforilaciju (P <0,05), bez promjena u ostalim signalnim proteinima.

 

      Fish oil with high EPA stimulates muscle building
Ova je studija pokazala različite učinke EPA i DHA na metabolizam proteina s tim da EPA pokazuje veću stimulaciju sinteze proteina u skeletnim mišićima.

 

Izvor:
Biochem Biophys Res Commun. 2013 Mar 22;432(4):593-8. doi: 10.1016/j.bbrc.2013.02.041. Epub 2013 Feb 21.
The effect of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid on protein synthesis and breakdown in murine C2C12 myotubes.
Musculoskeletal Research Programme, Institute of Medical Sciences, University of Aberdeen, AB25 2ZD, UK.

1 thought on “Riblje ulje s visokim sadržajem EPA stimulira mišićnu izgradnju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*