Kombinacija resveratrol-leucin pojačava sagorijevanje masnoća

Posted on: 14. ožujka 2013

Koktel resveratrola i leucina vam može pomoći da izgubite težinu brže. Nutricionisti na University of Tennessee, su utvrdili da ova kombinacija pojačava sagorijevanje masti i glukoze u stanicama.

Aminokiselina leucin i njegov metabolit HMB ne samo da stimuliraju proizvodnju mišićnih vlakana, nego također smanjuju masnu masu tijela. To je vjerojatno zato što povećavaju aktivnost enzima Sirt1.

Sirt1 je enzim u jezgrama stanica koji im omogućuje da se same popravljaju. Što je Sirt1 aktivniji, to slobodni radikali imaju manje prostora za manevar.

Sirt1 ima mlađeg brata, Sirt3, koji je prisutan izvan jezgara stanica, u citoplazmi. Sirt1 i Sirt3 igraju ključnu ulogu u energetskom metabolizmu. Oni su uključeni u proizvodnju mitohondrija, koji omogućuju stanicama da sagore glukozu i masne kiseline, čime se stvara više energije. Sirt1 postaje aktivan kada konzumirate manje kalorija, ali i ako konzumirate resveratrol.

Učinak leucina na Sirt1 / 3 je ograničen. I u složenim organizmima učinak resveratrola također je ograničen. Istraživači su se pitali hoće li kombinacija ovih dvaju spojeva imati međusobno pojačanje učinka.

Istraživači su napravili eksperiment s miševima koji su prethodno bili tovljenih tijekom 6 tjedana. Životinje su potom narednih šest tjedana dobijale hranu obogaćenu ničim (kontrolna skupina), resveratrolom, leucinom, HMB-om ili kombinacijama navedenih tvari.

Na kraju eksperimenta su životinje u resveratrol-leucin skupini imale 35% manje masnoće od kontrolne skupine. Miševi kojima je samo dat resveratrol (iako visoke doze), imali su samo 8% manje masnoća od miševa iz kontrolne skupine.

Na slici ispod možete vidjeti kako je kombinacija leucin / HMB i resveratrol potaknula izgaranje masnih kiselina u stanicama miševa. Druga i treća slika ispod pokazuju kako su kombinacije dovele do povećanja Sirt1 i Sirt3 u stanicama mišića.

leucinehmbresveratrol2 leucinehmbresveratrol3 leucinehmbresveratrol4

U životinja kojIma su dati i leucin / HMB i resveratrol, razine inzulina su se snizile, a utok glukoze u mišićne stanice se povećao.

Ekvivalentne doze koje bi bile korisne za ljude iznosile bi za resveratrol nekoliko desetaka miligrama resveratrola na dan. Doza leucina iznosila bi nekoliko desetaka grama po danu, a za HMB nekoliko grama dnevno.

Izvori:

Nutr Metab (Lond). 2012 Aug 22;9(1):77. doi: 10.1186/1743-7075-9-77.

Synergistic effects of leucine and resveratrol on insulin sensitivity and fat metabolism in adipocytes and mice.

Bruckbauer A, Zemel MB, Thorpe T, Akula MR, Stuckey AC, Osborne D, Martin EB, Kennel S, Wall JS.

NuSirt Sciences Inc, 11020 Solway School Rd, Knoxville, TN, 37931, USA

Am J Physiol Endocrinol Metab. 2012 Nov 15;303(10):E1234-44. doi: 10.1152/ajpendo.00198.2012. Epub 2012 Sep 11.

Leucine supplementation increases SIRT1 expression and prevents mitochondrial dysfunction and metabolic disorders in high-fat diet-induced obese mice.

Li H, Xu M, Lee J, He C, Xie Z.

Section of Molecular Medicine, Dept. of Medicine, Univ. of Oklahoma Health Sciences Center, Oklahoma City, OK 73104, USA.

1 thought on “Kombinacija resveratrol-leucin pojačava sagorijevanje masnoća

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*