Steroid Rg1 iz ginsenga vas čini robustnijima

Posted on: 6. veljače 2019

Steroid Rg1 iz ginsenga vas čini robustnijima

https://www.bodybuilding.com/fun/images/2015/strenth-training-for-runners-5-rules-to-run-faster-graphics-1-700xh.jpg

Korijeni ginsenga sadrže na desetine tvari sličnih steroidima, a jedan od njih je ginsenosid Rg1.

Nakon što su dnevno uzimali 2 kapsule s po 5 miligrama ginseng steroida Rg1, mladi, prethodno neaktivni muškarci, su poboljšali svoju kondiciju.

Tijekom intenzivnog treninga su imali veći učinak a mišići su im se manje oštetili i brže oporavljali.

Kao popularni biljni dodatak tisućama godina širom svijeta, ginseng navodno ima svojstva koja povećavaju performanse. Međutim, prethodne znanstvene studije prikazale su mješovite rezultate. Sve do ove studije.

 

Studija

U ovoj studiji ispitanici su bili mladi, zdravi ali neutrenirani muškarci koji su  uzimali  dvije kapsule sa po 5 miligrama ginsenosida Rg1. Prva skupina ispitanika je uzimala jednu kapsulu uvečer, a drugu kapsulu sat vremena prije treninga. Druga skupina je dobijala placebo.

Kada su istraživači zamolili ispitanike da voze bicikl što je duže moguće na intenzitetu od 80% njihovog maksimalnog primitka kisika (VO2max), uvidjeli su da je uzimanje ginsenga produžilo vrijeme do iscrpljenosti za 20% !!!

The ginseng steroid Rg1 makes humans fitter

Nakon treninga, ispitanici su konzumirali obrok sa visokim udjelom ugljikohidrata.

Kada su istraživači analizirali krv ispitanika, primijetili su da steroidni ginseng ubrzava ulaz glukoze u stanice (na slici ispod).

The ginseng steroid Rg1 makes humans fitter

Na slici iznad vidi se i da suplementacija ginsenosidom Rg1 povećava količinu glikogena u mišićnim stanicama.

 

Protuupalni i antioksidativni učinci

U ovoj studiji mjereni su upalni odgovori kako bi se procijenio utjecaj dodataka ginsenozida Rg1 prije treninga na sposobnost odgovora ljudskog skeletnog mišića na izazove tjelesnog vježbanja.

Nakon treninga, koncentracija TNF-alfa povećala se u mišićnim stanicama. Steroid ginsenga inhibirao je to povećanje.

Istovremeno je ginsenosid Rg1 uzrokovao da mišićne stanice proizvode više protuupalnog interleukina-10.

The ginseng steroid Rg1 makes humans fitter

Kada nastane upala (nakon treninga), pro-upalni citokini TNF i IL-6 se oslobode s ciljem da očiste oštećene mišićne stanice i rekonstruiraju tkiva. Nasuprot tome, protuupalni citokini IL-10 inhibiraju upalni proces kada je tkivo dovoljno obnovljeno. Prema tome, upalna ravnoteža može odražavati zdravstveni status ili robusnost skeletnih mišića.

Slikovni rezultat za exercise muscles inflammation

TNF-alfa

TNF je skraćenica za faktor nekroze tumora(TNF, faktor tumorske nekroze alfa, TNFa, cachexin ili cachectin), je stanični signalni protein (citokin), koji je uključen u sistemsku upalu i jedan je od citokina koji čine reakciju akutne faze u vašem tijelu.

Faktor nekroze tumora uglavnom proizvode aktivirani makrofagi.

Važno je imati pravu količinu faktora nekroze tumora u vašem tijelu. Ako ste zdravi, vaše se tijelo prirodno brine o tome tako da blokira proizvodnju suvišnih količina TNF-a.

Brzina sinteze mišićnih proteina obrnuto je proporcionalna s razinama TNF-alfa proteina.

TNF-alfa pridonosi gubitku mišića. Taj proces se može ublažiti suzbijanjem ekspresije TNF-alfa skeletnih mišića.

Povezana slika

Interleukin-10

Interleukin-10 (IL10), je važan regulatorni citokin s imunosupresivnim i imunostimulatornim svojstvima. Može inhibirati funkcije T stanica i stanica koje predstavljaju antigen (APC), ali promovira funkcije posredovane B stanicama, povećavajući preživljavanje, proliferaciju, diferencijaciju i proizvodnju antitijela.

IL-10 smanjuje pretilost smanjujući prejedanje i smanjenje inzulinske rezistencije i leptina u hipotalamusu, žlijezdi koja kontrolira apetit (inhibiranjem citokina, Nf-kB i ER stresa).

Redovita tjelesna aktivnost smanjuje bolnost (hiperalgeziju) mišića nastalu zbog upale mišića dobrim dijelom zbog povećane proizvodnje protuupalnog citokina interleukina-10 (IL-10) u skeletnom mišiću.

Povezana slika

Nakon vježbanja, povećava se oštećenje uzrokovano djelovanjem slobodnih radikala (TBARS) u mišićnim stanicama. Dodatak ginsenozida Rg1 inhibirao je ovo povećanje.

The ginseng steroid Rg1 makes humans fitter

Zaključak

Najvažniji rezultati ove studije su da su dodaci Rg1 prije treninga značajno povećali performanse izdržljivosti uz visoki intenzitet vježbanja.

Neutrenirani ispitanici su imali oko 20% veći radni učinak na bicikl ergometru u usporedbi s placebo skupinom.

Dakle ginsengov steroid Rg1 ima pozitivan ergogeni učinak.

 

Referenca

PLoS One. 2015 Jan 24;10(1):e0116387. doi: 10.1371/journal.pone.0116387. eCollection 2015.

Improved inflammatory balance of human skeletal muscle during exercise after supplementations of the ginseng-based steroid Rg1.

Hou CW1, Lee SD2, Kao CL3, Cheng IS4, Lin YN1, Chuang SJ1, Chen CY1, Ivy JL5, Huang CY6, Kuo CH7.

#sportskaprehrana #ginseng #steroidi #ergogenici #poboljšanjesportskihperformansi

 

Vezane teme:

Ako uzimate Ashwagandhu (Indijski ginseng), dobiti ćete na mišićnoj snazi i mišićnoj masi uz istovremeno smanjenje postotka tjelesne masti! 

Pročitajte još i:

 

Jesu li proteini graška jednako korisni za sportaše kao i proteini sirutke?

Jesu li proteini graška jednako korisni za sportaše kao i proteini sirutke?   Ako se bavite sportom i dvojite hoće li vam  biljni protein graška pomoći u poboljšanju vaših sportskih rezultata  kao i klasični protein sirutke ne brinite! Oba tipa proteina djeluju jednako dobro!   Ovo su u svojoj studiji otkrili istraživači sa Sveučilišta Lipscomb […]

 

Enzimi koji ubrzavaju oporavak mišića

Enzimi koji ubrzavaju oporavak mišića Preparati koji sadrže enzime kao što su bromelain i papain ubrzavaju oporavak mišića nakon napora. Ovo su rezultati istraživanja sportskih znanstvenika sa Sveučilišta Baylor objavljeni u  Medicine & Science in Sports & Exercise. Nakon treninga enzimi proteaze razgrađuju oštećena tkiva. Ako vašim mišićima pomognete pri ovim procesima uzimajući dodatke prehrani […]

 

Alfa lipoična kiselina u kombinaciji s treningom povečava razine eritropoetina EPO

Alfa lipoična kiselina u kombinaciji s treningom povečava razine eritropoetina EPO   Sportaši iz sportova izdržljivosti mogu sintetizirati puno više EPO ako dnevno uzmu 1200 mg alfa lipoične kiseline. Uzimanje alfa lipoične kiseline imitira učinke treninga na visini.   EPO i alfa lipoična kiselina EPO, kratica za eritropoetin, hormon kojeg proizvode bubrezi, potiče proizvodnju crvenih […]

 

Dipeptid alanin-glutamin daje veću izdržljivost od energetskih napitaka!

Dipeptid alanin-glutamin daje veću izdržljivost od energetskih napitaka Ako se bavite sportovima izdržljivosti uzimanje dipeptida alanin-glutamina može vam pomoći u postizanju veće izdržljivosti nego energetski napitci koji sadrže samo elektrolite i ugljikohidrate.   Američki sportski znanstvenici su u Journal of the American College of Nutrition objavili studiju na tu temu. Studija o uticaju alanin-glutamina na […]

 

Povećajte sagorijevanje masti aktiviranjem smeđih masnih stanica uz pomoć zelenog i bijelog čaja!

Povećajte sagorijevanje masti aktiviranjem smeđih masnih stanica uz pomoć zelenog i bijelog čaja! Vjerovatno ste uzimali preparate za mršavljenje koji su sadržavali ekstrakte zelenog ili bijelog čaja, ali niste puno smršavili. To je zato što imate manje smeđih masnih stanica.   Ovaj zaključak se može izvući iz studije koju su objavili japanski istraživači u časopisu […]

 

Ako uzmete 15 mg kapsaicina prije treninga imati ćete intenzivniji trening snage!

Ako uzmete 15 mg kapsaicina prije treninga imati ćete intenzivniji trening snage! Brazilski sportski znanstvenici sa Sveučilišta Sao Paulo su u svojoj studiji utvrdili da ako ste sportaš koji se bavi sportovima snage i 45 minuta prije treninga uzmete dodatak koji sadrži 15 mg kapsaicina moći ćete tijekom treninga uraditi više ponavljanja i setova i […]

 

4 savjeta za oporavak nakon treninga ili koju hranu i piće odabrati kako biste brzo nadoknadili energiju i popravili oštećenja mišića?

4 savjeta za oporavak nakon treninga ili koju hranu i piće odabrati kako biste brzo nadoknadili energiju i popravili oštećenja mišića?   Pravilan izbor hrane i pića za oporavak nakon sportskih napora može vas oporaviti brzo nakon treninga i pripremiti za sljedeći trening ili natjecanje. Svrha ovih namirnica je da se brzo rehidrirate, nadopunite skladišta […]

 

Ako se bavite sportovima snage ovoliko proteina vam trebate danima kada ne trenirate

Ako se bavite sportovima snage ovoliko proteina vam trebate danima kada ne trenirate Prema recentnom istraživanju kanadskih sportskih znanstvenika objavljenom u časopisu Journal of Nutrition ako imate treninge snage nekoliko dana tjedno trebati će vam oko 1.7 g proteina po kilogramu tjelesne težine tijekom dana kada ne trenirate. A ako želite biti potpuno sigurni da […]

 

Što trebate dodati u vaš protein za veći anabolički učinak?

Što trebate dodati u  vaš protein kako biste u mišićima dobili veći anabolički učinak? Mala količina proteina ima veći anabolički učinak kada se kombinira s malom količinom brzo apsorbirajućih ugljikohidrata uz dodatak mikroelementa kroma. Ovo je objavljeno u Journal of the International Society of Sports Nutrition.   U istraživanju je korištena mješavina koja je sadržavala […]

 

 

Beta alanin poboljšava sprinteve

 

Beta alanin poboljšava sprinteve Beta alanin poboljšava performanse tijekom kratkih intenzivnih eksplozivnih aktivnosti kao i tijekom intenzivnih napora koji traju do šest minuta. To su otkrića australskih sportskih znanstvenika sa Sveučilišta Griffith. Studija Istraživači su napravili eksperiment s dobro utreniranim biciklistima koji su tjedno vozili 300 do 600 kilometara. Polovina biciklista je dobijala 6,4 grama […]

 

Dragi prijatelji zamolio bih Vas za malu pomoć!

 

Sa nekoliko kolega koji se isto bave sportskom medicinom radim istraživanje o uzimanju dodataka prehrani za sportaše (suplemenata).

Kako bismo dobili potrebne podatke napravili smo kratki upitnik.

Najljubaznije bih Vas zamolio da ga popunite (anketa je anonimna), kako bismo došli do kvalitetnih podataka.

Kada istraživanje završi objaviti ćemo zbirne podatke kako biste i Vi imali koristi od prikupljenih informacija.

Anketu možete ispuniti na dnu ove stranice ili možete kliknuti na link na anketu:

UPITNIK (ANKETA) O UPOTREBI DIJETETSKIH SUPLEMENATA KOD AKTIVNIH SPORTAŠA

 

Hvala unaprijed na pomoći i suradnji!

 

Slikovni rezultat za twitter Na twitteru:  @sportprehrana

 

Ako vam se svidio članak molim podijelite https://cdn.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2016/07/facebook-shares-740x400.jpg

 

Javite se ako imate pitanja!

Kliknite ovdje za za dobijanje našeg newslettera putem e-maila!

http://greencastlepachamber.org/wp-content/uploads/newsletter_button.jpg

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*