Hidrolizat whey proteina sirutke pojačava obnovu glikogena u mišićnim stanicama

Posted on: 12. travnja 2021
WPH glikogen oporavak nakon treninga

Imate dva ili čak tri treninga dnevno ili se samo želite brže oporavljati nakon napornih treninga?

Tražite prirodne načine za brz oporavak?

Bez kemije samo hrana?

Onda je ovaj protein pravi izbor za vas!

hidrolizat proteina sirutke u prahu

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference).

Autor: Dr Predrag Jakovljević

Zašto je hidrolizat proteina sirutke (whey protein hydrolysate, WPH), bitan za brzi oporavak nakon treninga?

Konzumirajući hidrolizat proteina sirutke odmah nakon treninga potičete ubrzani ulaz glukoze u vaše mišićne stanice.

Time potičete bržu obnovu glikogena u vašim mišićima i bivate brže spremni za naredni trening u kraćem vremenu.

Ovo je pokazalo je istraživanje koje su uradili nutricionisti sa Sveučilišta Campinas u Brazilu a objavljeno je u znanstvenom časopisu PLoS ONE.

 

Kako hidrolizat proteina sirutke potiče ubrzani ulaz glukoze u mišiće baš onda kada vam to najviše treba dakle nakon treninga, kada umorni mišići vape za energijom?

Tako što ne pojačava proizvodnju inzulina nego aktivira transporter glukoze GLUT4 u mišićnim stanicama.

Ako intenzivno koristite mišiće, to aktivira GLUT4. Ovaj protein se tada pomiče ka membrani mišićnih stanica i apsorbira što je više moguće glukoze iz krvi.

Sportaši koriste ovu činjenicu kako bi nakon treninga što prije popunili glikogenska skladišta uz pomoć ugljikohidrata.

Većina glukoze koja u krv dođe u prvih sat vremena nakon treninga završi u mišićnim stanicama, a vrlo mali dio u stanicama masnog tkiva. Ovo znači brži oporavak bez debljanja.

proteinski napitak

Što je GLUT-4 i zašto je bitan za brzi oporavak nakon sportskih napora?

Transporter glukoze tip 4 (GLUT-4), je protein prijenosnik glukoze reguliran inzulinom.

Prvenstveno se nalazi u stanicama masnog tkiva i stanicama skeletnih mišića.

Kada se nalazi na površini stanice GLUT4 omogućuje olakšanu difuziju cirkulirajuće glukoze niz gradijent koncentracije u mišićne stanice i stanice masnog tkiva.

Unutar stanica glukoza se brzo fosforilira glukokinazom u jetri i heksokinazom u drugim tkivima prelaskom u glukoza-6-fosfat (G-6-P), koji zatim ulazi u glikolizu ili se polimerizira u glikogen.

Glukoza-6-fosfat ne može difundirati natrag iz stanica, što također služi za održavanje gradijenta koncentracije da glukoza može pasivno ulaziti u stanice.

U stanicama poprečno prugastih skeletnih mišića koncentracija GLUT4 u plazmatskoj membrani se može povećati kao rezultat vježbanja odnosno kontrakcija mišića.

Tijekom sportskog treninga tijelo treba pretvoriti glukozu u ATP da bi se iskoristila za proizvodnju energije.

Kako se koncentracije G-6-P smanjuju, heksokinaza postaje sve manje inhibirana, a glikolitički i oksidativni putovi koji tvore ATP mogu nastaviti sa aktivnošću.

To također znači da su mišićne stanice sposobne uzimati više glukoze kako se smanjuju njene unutarstanične koncentracije.

GLUT4 je primarni prijenosnik koji se koristi u ovoj olakšanoj difuziji kako bi se povećala razina glukoze u mišićnoj stanici.

Sportaši koji koriste brze ugljikohidrate tijekom ili nakon treninga također koriste povećanu aktivnost GLUT4, potičući time dodatan ulaz glukoze u mišićne stanice.

Povećana količina energije u mišićnim stanicama potiče njihov oporavak i rast.

oporavak nakon treninga WPH

Inače, ova strategija ne funkcionira za sve vas podjednako.

Postoji određen broj vas koji se debljate ako radite suplementaciju ugljikohidratima.

Zbog toga će vas dodatno zanimati ovo brazilsko istraživanje jer vam može pokazati kako ćete brže i učinkovitije popuniti glikogenska skladišta u umornim mišićima uz pomoć ugljikohidrata ali bez straha od debljanja.

Brazilci su se zapitali hoće li uporaba sirutke ili hidrolizata proteina sirutke pojačati aktivnost GLUT4 tijekom odmora ili nakon treninga.

Tako su napravili istraživanje u kojem su polovinu ispitanika podijelili u tri skupine.

Jednoj skupini ispitanika davali kazein kao izvor proteina (CAS), drugoj skupini protein sirutke (WP), i trećoj skupini hidrolizat proteina sirutke (WPH).

Hidrolizat proteina sirutke je protein sirutke (whey protein), koji je određenim procedurama razgrađen na male sastavne dijelove a to su pojedinačne aminokiseline, dipeptidi i treipeptidi koji se puno brže apsorbiraju u krv i brže dolaze do mišića.

Druga polovina ispitanika bila je kontrolna skupina koja nije dobijala proteine i bila je sedentarna.

Nakon devet dana ispitanici iz sve tri skupine koje su dobijale proteine su sat vremena trčali na traci.

Šesnaest sati kasnije istraživači su ispitivali mišićne stanice i krv ispitanika.

Istraživači su također pregledali i drugu polovicu ispitanika koji nisu vježbali i nisu dobijali proteine (Sedentary).

Donje slike pokazuju da je i kod aktivnih i kod neaktivnih ispitanika količina glikogena bila najveća kod onih koji su dobijali hidrolizat proteina sirutke.

Hidrolizat whey proteina sirutke pojačava obnovu glikogena u mišićnim stanicama

Hidrolizat proteina sirutke nije pojačao proizvodnju inzulina, ali je aktivirao transporter glukoze GLUT4 u mišićnim stanicama.

To se vjerojatno dogodilo putem anaboličke signalne molekule AKT.

Jedan od načina na koji AKT postaje aktivniji je kada inzulin stupi u interakciju sa svojim receptorom, ali u ovom slučaju povećana aktivnost AKT nema nikakve veze s povećanim učinkom inzulina.

Hidrolizat proteina sirutke, i u manjoj mjeri nehidrolizirani protein sirutke, je aktivirao GLUT4 neovisno od inzulina.

aktivacija GLUT4 bez inzulina WPH

Hidrolizat proteina sirutke ne pojačava proizvodnju inzulina, ali aktivira transporter glukoze GLUT4 u mišićnim stanicama. Ova činjenica je ključ bržeg oporavka nakon treninga ali bez debljanja.

Tumblr

Ovi rezultati ukazuju na potencijal proteina sirutke i hidrolizata proteina sirutke u liječenju i prevenciji inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2, bolesti kod koje je smanjena translokacija GLUT-4 u plazemsku membranu.

Istraživači ne znaju kako hidrolizat proteina sirutke aktivira signalnu molekulu AKT.

Hidrolizat proteina sirutke i u manjoj mjeri sirutka sadrže velike količine aminokiselina metionina i cisteina.

Metionin i cistein su preteča aminokiseline taurina.

Taurin može biti odgovoran za povećanu aktivnost GLUT4.

*Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji pa Vas molim da ga podijelite.

hidrolizat proteina sirutke WPH za brži oporavak nakon treninga

Referenca

PLoS One. 2013; 8(8): e71134. Protein Hydrolysate Increases Translocation of GLUT-4 to the Plasma Membrane Independent of Insulin in Wistar Rats. Priscila Neder Morato, 1 , * Pablo Christiano Barboza Lollo, 1 Carolina Soares Moura, 1 Thiago Martins Batista, 2 Rafael Ludemann Camargo, 2 Everardo Magalhães Carneiro, 2 and Jaime Amaya-Farfan 1.

#WPH #hidrolizatproteinasirutke #glikogen #bržioporavaknakontreninga 🏋️‍♂️

Pročitajte slične članke:

Važnost razina glikogena u mišićima nogometaša

U nekoliko studija o glikogenu i prehrani nogometaša naznačuje se slijedeće: U jednom istraživanju, Agnevik (1970), nogometašima je urađena mišična biopsija kako bi se ispitala potrošnja  glikogena u mišićima tijekom nogometne utakmice. Rezultati su bili zanimljivi (slika dolje). – Kao prvo, mišići igrača gotovo su bili bez glikogena nakon utakmice. – Kao drugo, najveća količina […]

Što je glikogen i zašto je važan sportašima

Glikogen je oblik pohrane ugljikohidrata u sisavaca. Kod ljudi je većina glikogena pohranjena u skeletnim mišićima (~ 500 g) i jetre (~ 100 g). Koncetracija glukoze u krvi mora biti unutar uskih granica.Tijelo se mora nositi s razdobljima unosa viška ugljikohidrata i razdobljima bez unosa. 70-90% glukoze na raspolaganju će biti pohranjeno kao mišićni glikogen […]

Koja je razlika između glikogena i masti kao goriva?

Prva i najvažnija razlika je u brzini, glikogen je brzo gorivo što znači da se u slučaju povećanja intenziteta vježbanja može vrlo brzo mobilizirati za dobivanje energije. Masti su za razliku od glikogena sporo gorivo jer se dosta sporo mobiliziraju za namicanje energije. Glikogen se može razgrađivati bez prisutnosti kisika-anaerobno, a masti samo uz prisutnost […]

Glutamin i sinteza glikogena

Glikogen je skladišni oblik glukoze u ljudi. Pohranjen je uglavnom u jetri i mišićima. Glikogen je primarno gorivo za sve tjelesne funkcije, uključujući teške vježbe. Mišići puni glikogena znače veću radnu sposobnost, brži oporavak i rast mišića. Jedna studija je pokazala da uzimanje glutamina tijekom ili nakon treninga, stimulira i povećava sintezu glikogena skoro jednako […]

Najbolja kombinacija za obnovu glikogena nakon treninga

Za popunjavanje glikogenskih skladišta u mišiću nakon sportskih napora najbolja je  kombinacija ugljikohidrata i proteina(C+P) u odnosu na samo ugljikohidrate(CHO) ili placebo(PLB). A to znači brži oporavak nakon treninga ili natjecanja!

Glikogen je oblik je uskladištene energije a za sportaše je bitno da je ovo brza energija

Glikogen je polisaharid sastavljen od mnoštva molekula glukoze vezanih u nizu. Oblik je uskladištene energije. Skladišta se nalaze u jetri i mišićima. Ono što je sportašima bitno jest da je ovo brza energija jer se po potrebi molekule glukoze brzo oslobađaju iz glikogena i razgrađuju za dobivanje energije. Važno je znati da se glikogen troši […]

sportaši snage piju proteine nakon treninga

Zamijenite whey koncentrat sa whey hidrolizatom ako želite dodatno smršaviti

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Ako ste sportaš koji se bavi sportovima snage razmotrite zamjenu vašeg whey koncentrata (koncentrat proteina sirutke, WPC), sa whey hidrolizatom (hidrolizat proteina sirutke, WPH), u vašem proteinskom napitku, ako želite dodatno izgubiti masnu masu tijela. Whey hidrolizat potiče rast mišića jednako dobro kao i […]

Dipeptidi iz hidrolizata proteina sirutke pojačavaju ulaz glukoze u mišiće

Dipeptidi iz hidrolizata proteina sirutke pojačavaju ulaz glukoze u mišiće Energetski napici koje uzimate poslije treninga daju puno bolje rezultate kada sadrže peptide hidrolizata proteina sirutke. Spoj dviju aminokiselina razgranatog lanca (BCAA), iz hidrolizata proteina sirutke znatno doprinosi da mišićne stanice apsorbiraju više glukoze. Hidrolizat proteina sirutke omogućava aminokiselinama da se apsorbiraju brže od neobrađenih […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*