Bezglutenska prehrana nema učinka na kvalitet sportske izvedbe

Posted on: 31. listopada 2015

Bezglutenska prehrana nema učinka na kvalitet sportske izvedbe

Ključne riječi: Bezglutenska prehrana, gluten, celijakija, sportske performanse, sportska izvedba.
Sportaši koji su na dijeti bez glutena kako bi poboljšali učinkovitost svoje sportske izvedbe rade uzaludan posao, tvrde australski sportski znanstvenici sa Sveučilištu u Tasmaniji, u svom radu objavljenom u časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise.
Celijakija
Brojke pokazuju da oko 1% od europske i američke populacije pati od celijakije. U tankom crijevu takovih osoba se ne probavljaju proteini žitarica pšenice, raži i ječma. Upalne reakcije koje im uzrokuje gluten, su toliko ozbiljne da celijakičari moraju strogo slijediti bezglutensku dijetu.
Neki prehrambeni gurui, koji čvrsto zastupaju bezglutensku prehranu, tvrde da gluten može biti opasan i za osobe koji nisu celijakičari. Po njima su i sportaši skupina koja bi trebala biti na bezglutenskoj prehrani.
Prema jednoj studiji, objavljenoj u veljači 2015. u časopisu International Journal of Sport Nutrition i Exercise Metabolism [Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Feb;25(1):37-45. doi: 10.1123/ijsnem.2013-0247. Epub 2014 Jun 5. Exploring the popularity, experiences, and beliefs surrounding gluten-free diets in nonceliac athletes. Lis DM1, Stellingwerff T, Shing CM, Ahuja KD, Fell JW.], od ukupnog broja ispitanih sportaša, 41% je na bezglutenskoj prehrani trajno ili povremeno.
Ali da li zaista gluten u prehrani utječe na sportsku izvedbu ljudi koji nemaju celijakiju?
Na to pitanje su željeli Australiski istraživači dobiti odgovor tijekom svoje studije.
Studija:
Istraživači su stavili dobro utrenirane bicikliste u dobi 18-40 godina na bezglutensku prehranu tijekom 7 dana.
Na kraju tog razdoblja biciklisti su morali odraditi testiranje na ergometru.
Drugom prilikom su istraživači stavili bicikliste na jednotjednu ‘normalnu’ prehranu kojoj su dnevno dodavali 16 g glutena u obliku sportskih pločica.
Još jednom su biciklisti nakon perioda ovakove prehrane morali odraditi testiranje na ergometru.
Tijekom svih ovih testiranja i različitih režima prehrane, sportaši-ispitanici uopće nisu znali jesu li bili na bezglutenskoj prehrani ili na prehrani bogatoj glutenom.
Rezultati:
Podatci na slici ispod su jasni: Nije bilo nikakve razlike u sportskim performansama bez obzira da li su biciklisti bili na bezglutenskoj prehrani ili prehrani bogatoj glutenom.
Gluten-free diet has no effect on athletic performance
Istraživači su također pitali o bicikliste kako se osjećaju i doznali da niti jedan oblik ponuđene prehrane nije imao utjecaj na njihovo raspoloženje.
Istraživači su biciklistima izmjerili koncentracije upalnih čimbenika koji su povezani celijakijom kao što su interleukin-1-beta, interleukin-6, interleukin-8, interleukin-10, interleukin-15 i TNF-alfa, ali nijedan od ovih markera nije reagirao na prisutnost glutena u prehrani.
Zaključak:
Znanstvenici su preporučili da na temelju ovih nalaza, sportaši ubuduće traže čvrste dokaze utemeljene na kvalitentnim istraživanjima prije usvajanja bezglutenske prehrane.
Referenca:
Med Sci Sports Exerc. 2015 May 12. [Epub ahead of print]
No Effects of a Short-Term Gluten-free Diet on Performance in Nonceliac Athletes.
Lis D1, Stellingwerff T, Kitic CM, Ahuja KD, Fell J.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*