Najbolji napitak poslije treninga sadrži kombinaciju brzih i sporih proteina

Posted on: 31. listopada 2013

Često sebi postavljate pitanja kao što su: Koji je najbolji protein nakon treninga, da li je bolje dodati BCAA i glutamin ili je najbolje konzumirati koktel proteina sirutke i kazeina za povećanje čiste mišićne mase i snage. Odgovor su nam ponudili sportski znanstvenici sa sveučilišta Baylor iz Teksasa. Prema njihovom istraživanju iz 2006 godine, najbolji napitak poslije treninga sadrži kombinaciju brzih i sporih proteina.
U istraživanju su učestvovala 36 muškaraca u dobi između 23 i 29 godina. Imali su zadatak raditi s utezima tijekom 10 tjedana. Trenirali su 4 puta tjedno i svi su imali isti program treninga.
Na dane kada nisu trenirali, pili su napitak ujutro. Svim ostalim danima su pili napitak što je prije moguće nakon završetka treninga, najkasnije 2 sata nakon završetka treninga.
Placebo skupina je pila napitak koji je sadržavao samo ugljikohidrate. [P], druga skupina je pila napitak koji je sadržavao 40 g proteina sirutke, 3 g BCAA i 5 g glutamina. [SBG], treća skupina je pila napitak koji je sadržavao 40 g proteina sirutke i 8 g kazeina. [SK]. Sva tri napitka su sadržavala istu količinu energije.

Nakon 5 i nakon 10 tjedana grupa koja je uzimala sirutku i kazein imala je najveći dobitak na čistoj mišićnoj masi i snazi u odnosu na ostale dvije grupe.

Zaključak: U napitak za oporavak nakon treninga stavite mješavinu proteina sirutke i kazeina u omjeru 5:1 i popijte je unutar dva sata nakon završetka treninga za najbolji rezultat.

Izvor: J Strength Cond Res. 2006 Aug;20(3):643-53. The effects of protein and amino acid supplementation on performance and training adaptations during ten weeks of resistance training. Kerksick CM, Rasmussen CJ, Lancaster SL, Magu B, Smith P, Melton C, Greenwood M, Almada AL, Earnest CP, Kreider RB.Center for Exercise, Nutrition and Preventive Health Research, Department of Health, Human Performance and Recreation, Baylor University, Waco, TX 76798, USA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*