Osamnaest grama proteina sirutke (whey), uzetih prije treninga povećava sagorijevanje masnoća u tijelu

Posted on: 29. ožujka 2013

Želite li nakon treninga sagorijevati više masti i izgraditi još više mišićnog tkiva? Sve što morate učiniti je popiti svoj proteinski shake prije treninga i pratiti što se događa.

store-guides-rh-drinkPovećana potrošnja kisika nakon vježbanja ( EPOC), nastaje kao posljedica trošenja dodatne energije koju tijelo koristi nakon intenzivnog vježbanja. Osjetite ga kao povišenje tjelesne temperature. Energija se koristi za resintezu glikogena iz laktata, ionsku redistribuciju, nadopunjavanje skladišta kisika u krvi i mišićima, resintezu adenozin trifosfata i kreatin fosfata, povećanu cirkulaciju i ventilaciju i hormonske efekte. Na duži rok oporavak i proizvodnja mišićnog tkiva je to što povećava potrošnju energije. Dvadeset posto energije koju sportaš troši dok se odmara ide na popravak mišićnog tkiva. A za proizvodnja mišićnog tkiva potreban je unos proteina.
Istraživači su znali da je EPOC niži ako ste na dijeti pa su htjeli znati ima li razlike ako konzumirate dodatne proteine ​​samo prije treninga. Mjerili su potrošnju energije kod ispitanika koji su redovito radili treninge snage. Mjerenja su rađena tijekom razdoblja od četiri dana. Korišten je protein sirutke (whey). Sirutka je brz protein. Vrhunac aminokiselina u krvi se pojavljuje u roku od devedeset minuta nakon konzumacije. Istraživači su mjerili ispitanicima potrošnju energije tijekom dva četvorodnevna razdoblja. Ispitanici su pili shake koji je sadržavao 18 g proteina sirutke, 20 minuta prije treninga, a drugom prigodom su pili shake koji je sadržavao 19 g šećera.
Grafički prikaz ispod pokazuje da je samo proteinski shake podigao potrošnju energije dan nakon treninga. Šećer je izazvao porast od 3,5 posto, a proteinski shake izazvao je porast od 8,5 posto.

epocdiet Posebno otkriće je bilo porast sagorijevanja masti. Dakle jednostavan shake sa proteinom sirutke uzet prije treninga povećava ne samo proizvodnju mišićnog tkiva nego i sagorijevanje tjelesnih masnoća.

Uzimanje proteina prije teškog treninga snage može biti jednostavna, ali učinkovita strategija kako biste povećali potrošnju energije.
 

Izvor:

Med Sci Sports Exerc. 2010 May;42(5):998-1003. doi: 10.1249/MSS.0b013e3181c12976.

Timing protein intake increases energy expenditure 24 h after resistance training.

Hackney KJ, Bruenger AJ, Lemmer JT.

Department of Kinesiology, Michigan State University, East Lansing, MI, USA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*