L-karnitin plus ugljikohidrati povećavaju izdržljivost sportaša

Posted on: 17. prosinca 2012

Karnitin je dodatak koji je odlično funkcionirao u teoriji ali ne u praksi. U većini ljudskih studija nažalost nije dao željeni rezultat. Sve do nedavno kada su istraživači sa Sveučilišta u Maastrichtu objavili rezultate studije u časopisu Journal of Physiology, u kojoj je sudjelovalo 14 plivača, triatlonaca, biciklista i trkača.

Ispitanici su dobili placebo ili sportski napitak skoji je sadržavao 80 g ugljikohidrata sa 2 g L-karnitin L-tartarata, dva puta dnevno tijekom 24 tjedana.
Tijekom promatranog razdoblja količina L-karnitina u mišićima ispitanika koji su pili sportski napitak je porasla. K tome ista grupa je potrošila manje glikogena odnosno više koristila masti tijekom testiranja u kojem su radili na 80 posto njihovog VO2max. Na kraju testiranja su imali manje laktata. Isti ispitanici su generirali više energije i bili manje umorni na kraju testa.
Prema dobivenim rezultatima znanstvenici su zaključili kako ovi rezultati imaju značajne implikacije na sportsku izvedbu. Za razliku od sličnih istraživanja za svoja rad nisu bili plaćeni od strane proizvođača suplemenata.

Izvor:
J Physiol. 2011 Feb 15;589(Pt 4):963-73. Epub 2011 Jan 4.
Chronic oral ingestion of L-carnitine and carbohydrate increases muscle carnitine content and alters muscle fuel metabolism during exercise in humans.
Wall BT, Stephens FB, Constantin-Teodosiu D, Marimuthu K, Macdonald IA, Greenhaff PL.
Department of Human Movement Sciences, Maastricht University, Maastricht, 6200 MD, the Netherlands

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*