Zašto su sprinteri duže mladi?

Posted on: 20. ožujka 2021
sprinter usain bolt

Dugoročni zdravi sportski način života vam može usporiti starenje. Ali ako imate i redovite sprinterske treninge onda pogotovo usporavate starenje.

Brazilski sportski znanstvenici sa Universidade Catolica de Brasilia do ovog su zaključka došli u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu International Journal of Sports Medicine.

Prema ovoj studiji elitni sprinteri srednjih godina imaju dulje telomere od svojih zdravih vršnjaka koji se ne bave sportom.

sredovječni sprinteri

Što su telomere?

Telomere su zaštine strukture na krajevima kromosoma, koje se skraćuju sa svakom diobom stanice i kontroliraju starenje.

Sa staničnom diobo dešava se i replikacija genoma. Krajevi kromosoma su telomeri. Pri staničnoj diobi telomeri se skraćuju, što je u biti starenje stanice i ujedno i organizma.

Kad se stanice prestanu dijeliti one tada ne umiru. I dalje su žive ali su im biokemijska svojstva promijenjena i opisuje ih se kao stare stanice.

Takvih nedijelećih stanica ili onih koje se dijele sporo više ima u starim organizmima.

telomera

Što znači skraćivanje telomera?

Kod stanica koje se više ne dijele blokirani su receptori za enzim telomerazu čija je zadaća obnova telomernih nizova.

Čim im se telomere skrate ispod određene duljine koja im narušava strukturu, dotadašnja uloga telomera prestaje.

Stanični mehanizmi popravka DNK prepoznaje ih kao oštećenje DNK te trajno sprječavaju daljnje diobe stanice.

Kod stanica koje se obnavljaju enzim telomeraza je aktivan.

To su matične stanice embrija, spolne stanice, krvotvorne stanice (leukociti) i tumorske stanice.

Ove stanice imaju beskonačan broj dioba te se nazivaju besmrtnim ili imortalnim, jer ih aktivna telomeraza stalno produljuje.

skraćivanje telomera

 

Studija

Brazilski istraživači su odredili duljinu telomera (omjer T / S), u DNA 11 vrhunskih sprintera.

Sprinteri su imali 40-70 godina starosti i bili su aktivni barem posljednjih 10 godina. Sudjelovali su na međunarodnim natjecanjima. Osam od njih bili su južnoamerički rekorderi, šestorica su bila svjetski prvaci, dvoje od njih osvojili su brončane ili srebrne medalje na svjetskim prvenstvima.

sprinteri

Istraživači su usporedili duljinu telomera sprintera s telomerama zdravih ljudi koji nisu bili sportski aktivni (kontrolna skupina).

 

Rezultati

Sprinteri su kao skupina imali dulje telomere od sudionika studije u kontrolnoj skupini.

duljina telomera sprinteri

Unutar skupine sprintera duljina telomera je varirala. Što su telomeri bili dulji, to su performanse sprintera bile bolje, a niža brzina sprinta bila je manja zbog bržeg procesa starenja.

duljina telomera performanse sprinta

Istraživači napominju da su moguća višestruka tumačenja njihovih nalaza. Možda je životni stil sprintera zdrav, pa su stoga i njihovi telomeri duži.

U svakom slučaju činjenica je da, što više i intenzivnije sprinteri treniraju, to su duži njihovi telomeri.

sprint trening

Zaključak

Rezultati ukazuju da programi intenzivnog treninga imaju pozitivan učinak na biomolekularnoj razini, čak i kod odraslih u srednjoj dobi (40-60 godina starosti).

Kao praktičnu primjenu rezultata, predlažemo uporabu treninga visokog intenziteta za poboljšanje mišićne snage (poput treninga sprinta), ali i zbog njegovih učinaka na usporavanje starenja.

Duljina telomera može biti ključna ne samo kao pokazatelj zdravstvenog stanja, kao što je prethodno opisano, već i kao prediktor sportskih performansi i dugovječnosti sprintera.

Veća duljina telomera je povezana s boljom razinom izvedbe, dok je kraća duljina telomera povezana je s većom stopom pada performansi (%).

*Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.

– Podijelite ga!

Sprintanje

Referenca

Longer Telomere Length in Elite Master Sprinters: Relationship to Performance and Body Composition. Int J Sports Med. 2017 Dec;38(14):1111-1116. Herbert Gustavo Simoes, Caio Victor Sousa, Thiago Dos Santos Rosa, Samuel da Silva Aguiar, Lysleine Alves Deus, Erica Carine Campos Caldas Rosa, Angelica Amorim Amato, Rosangela Vieira Andrade.

 

Pročitajte slične članke:

Beta alanin poboljšava sprinteve

Beta alanin poboljšava sprinteve Beta alanin poboljšava performanse tijekom kratkih intenzivnih eksplozivnih aktivnosti kao i tijekom intenzivnih napora koji traju do šest minuta. To su otkrića australskih sportskih znanstvenika sa Sveučilišta Griffith. Studija Istraživači su napravili eksperiment s dobro utreniranim biciklistima koji su tjedno vozili 300 do 600 kilometara. Polovina biciklista je dobijala 6,4 grama […]

Utjecaj betaina na rezultat izvedbe biciklističkog sprinta

Betain je vitamin, derivat kolina. Glavna mu je funkcija u tijelu snižavanje razine homocisteina. Homocistein je potencijalno toksična tvar koja pridonosi nastanku ateroskleroze, osteoporoze, tromboze i skeletnih abnormalnosti. Betain je bitan za održavanje crijevne funkcije, štiti od oštećenja bubrega, a služi i za zaštitu DNA. Kao dodatak prehrani betain  uzrokuje gubitak tjelesne masti promicanjem oksidacije […]

Što vaše tijelo proizvodi više anaboličkih hormona i što manje kataboličkih hormona, to ćete dulje i kvalitetnije živjeti!

Što vaše tijelo proizvodi više anaboličkih hormona i što manje kataboličkih hormona, to ćete dulje i kvalitetnije živjeti! Istraživači sa Medicinskog fakulteta Harvarda došli su do ovog zaključka nakon molekularno-epidemiološke studije sprovedene na 925 muškaraca i žena starijih od 54 godine.   Studija o tome kako što više anaboličkih hormona i što manje kataboličkih hormona […]

Protuupalna prehrana produžuje telomere i usporava starenje

Protuupalna prehrana produžuje telomere i usporava starenje

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Protuupalna prehrana produžuje telomere i usporava starenje ili odgodite starenje prehranom bogatom protuupalnim sastojcima Što više protuupalnih hranjivih sastojaka, poput omega-3 masnih kiselina, kurkumina, češnjaka, đumbira i magnezija, konzumirate, sporije ćete ostariti. Španjolski nutricionisti otkrili su to nakon što su napravili studiju koja sugerira […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*