Tamna čokolada kao doping!

Posted on: 9. rujna 2016
http://www.rodalesorganiclife.com/sites/rodalesorganiclife.com/files/images/etnt-780-chocolate.jpg
Trkači, biciklisti i ostali sportaši mogu poboljšati svoje sportske performanse svakodnevno konzumirajući tamnu čokoladu.
Istraživači sa Sveučilišta Kingston u Engleskoj su tijekom svog eksperimenta otkrili da dodavanje malog komada tamne čokolade u svakodnevnu prehranu sportaša poboljšava njihovu izdržljivost.
 
Studija
Istraživači su dnevno davali ispitanicima 40 g čokolade tijekom dva tjedna u dva odvojena navrata. U jednom navratu su davali bijelu čokoladu, a u drugom navratu tamnu čokoladu koja sadrži relativno visoke količine epicatehina, najvažnije biološki aktivne tvari u kakau.
 
Ispitanici su jeli čokoladu umjesto uobičajenog deserta, tako da je njihov dnevni unos energije ostao je konstantan.
 
Prije i nakon oba razdoblja suplementacije znanstvenici su testirali ispitanike na bicikl ergometru. Zatražili su od ispitanika da prvo tijekom 20 minuta bicikliraju umjerenim intenzitetom, a zatim da na kraju sprintaju maksimalnim kapacitetom tijekom nekoliko minuta.
 
 
 
Rezultati
Uzimanje tamne čokolade produžilo je vrijeme sprintanja ispitanika.
BL = prije uzimanja čokolade; WC = bijela čokolada; DC = tamna čokolada
The doping effect of 40 g dark chocolate a day
 
Istraživači su utvrdili da uzimanje čokolade nema statistički značajnih učinaka na maksimalni primitak kisika, frekvenciju srca, koncentraciju mliječne kiseline u krvi ili vrijednosti krvnog tlaka. Ali se pokazalo da je uzimanje tamne čokolade podiglo ventilacijski prag.
Ventilacijski prag označava intenzitet napora iznad kojeg vaše disanje postaje otežano i vi jednostavno ne možete dobiti toliko zraka(kisika), koliko vaše tijelo treba. To je točka pri kojoj tijekom napora tijelo više ne dobija dovoljno kisika. Drugim riječima na određenoj razini intenziteta počnete dahtati, odnosno otežano disati.
The doping effect of 40 g dark chocolate a day
Unos tamne čokolade rezultira time da tijelo bolje ekonomizira s kisikom tijekom napora umjerenog intenziteta, tako da se sportaši zadišu tek na višim razinama intenziteta sportskog napora.
 
Mehanizam
Istraživači pretpostavljaju da tamna čokolada poboljšava performanse povisujući koncentraciju dušikovog monoksida (nitrogen monoxide ili NO), u krvi.
Tamna čokolada posreduje pri proizvodnji NO putem efekta ovisnom o endotelu povezanog sa sposobnošću flavanola da potisnu vaskularnu enzimsku aktivnost arginaze, čime se povećava produkcija NO.
Veći postotak kakaa znači veću količinu flavanola. Zato su poželjne tamne čokolade sa preko 70% sadržine kakaa.
Upozorenje!
Obavezno pogledajte na deklaraciji proizvada da li je obrađen alkalizacijom, što je metoda koja se koristi za obradu sirovog kakaa i utječe na količinu flavanola u krajnjem proizvodu pa će u tom slučaju imati manje flavanola. Obrada alkalizacijom se na engleskom zove “dutching”.
Zaključak
Može se zaključiti da konzumiranje tamne čokolade može biti učinkovita pomoć za sportske napore kratkog trajanja i umjerenog intenziteta vježbanja.
 
Referenca:
 
Journal of International Society of Sports Nutrition
Rishikesh Kankesh Patel, James Brouner and Owen Spendiff

3 thoughts on “Tamna čokolada kao doping!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*