Mršavljenje 0,5 kg tjedno uz uzimanje oko 1,4 g proteina/kg/dan, se može se preporučiti zdravim tjelesno aktivnim ženama umjesto većeg smanjenja težine koje može dovesti do kataboličkog hormonalnog stanja

Posted on: 27. studenoga 2014
Ako mršavite više od  pola kilograma tjedno ulazite u kataboličko stanje. Kataboličko stanje znači da vaše tijelo razgrađuje tkivo.
Kad god vježbate, bilo kardio ili dizanje utega, to uzrokuje sitna oštečenja u vašim mišićima. Što duže i teže vježbate,  tim nastaju veća oštećenja u vašem mišićnom tkivu.
Ako sportašice i fizički aktivne žene žele izgubiti na težini na siguran i zdrav način, onda je najbolje ograničiti mršavljenje na pola kilograma tjedno.
Finski sportski znanstvenici sa Sveučilišta Jyvaskyla otkrili su da vam razina testosterona naglo padne ako brže mršavite. Time vaš organizam ulazi u kataboličko stanje koje je nepovoljno jer gubite mišićnu masu.
Istraživači su radili eksperiment sa ženama prosječne dobi od 28 godina. Sve su svi bile u treningu u trajanju od najmanje šest mjeseci. Stavljene su na dijetu 4 tjedna koja je dnevno uključivala 1,4 g proteina po kg tjelesne težine.
Polovica ispitanica je unosila dnevno 1100 kcal manje nego li su potrošile. Na takovoj dijeti su mršavile oko 1 kg tjedno. Druga polovica ispitanica je dnevno unosila 550 kcal manje nego li su potrošile. To je dijeta koja je rezultirala mršavljenjem od pola kilograma tjedno.
Nakon četiri tjedna, 1kg skupina je izgubila 3,9 kg, a 0,5 kg skupina je izgubila 2,2 kg.
Kao rezultat proteinima bogate prehrane žene gotovo da nisu ništa izgubile mišićne mase. Gubile su gotovo samo mast i to:
– 1kg skupina izgubila je 3,8 kg masnoće
– 0,5 kg skupina izgubila je 2,0 kg masnoće.
 
Međutim, žene u 1 kg skupini su se osjećale lošije nego žene u skupini 0,5 kg. Prijvljivale su češće osjećaje pospanosti i umora. Njihova razina testosterona je dramatično pala.
Što su žene više težine izgubile tjedno, više im pala razina testosterona.
                              
Testosteron je važan za ženine metaboličke, seksualne i mišićne funkcije kao i za zdravu hormonsku ravnotežu. Budući da testosteron nije primarni hormon za žene, u žena ima manje koncentracije od onih kod muškaraca, ali ipak mora biti na razini koja je normalna za žene. Dokle god su razine testosterona u žene na normalnoj razini u tijelu, biti će zdrava i fit.
Smanjenje težine 0,5 kg tjedno sa oko 1,4 g proteina / kg / dan se može se preporučiti zdravim tjelesno aktivnim ženama umjesto većeg smanjenja težine, jer je potonji može dovesti do kataboličkog hormonalnog stanja.
Izvor:
J Int Soc Sports Nutr. 2010 Jan 25;7(1):4. doi: 10.1186/1550-2783-7-4.
Moderate energy restriction with high protein diet results in healthier outcome inwomen.
Mero AA1, Huovinen H, Matintupa O, Hulmi JJ, Puurtinen R, Hohtari H, Karila TA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*