Planiranje prehrane prije treninga ili natjecanja

Posted on: 26. rujna 2013

Planiranje obroka je vrlo važno, ne samo prije treninga nego i prije natjecanja,.
Cilj je popuniti skladišta glikogena u mišićima i jetri za njihovo korištenje tijekom vježbe. Jako je bitno i uzimanje tekućine zbog optimalne hidratacije. Treba paziti da ovi obroci ne opterete probavu odnosno da se ne pretrpate hranom ali i da niste gladni tako da se osjećate ugodno tijekom treninga i da ste spremni za maksimalne napore.
Ako konzumirate obilan obrok neka to bude 3-4 sata prije treninga. Ako je u pitanju lagani obrok neka to bude 1-2 sata prije treninga. Najbolji izvor goriva su namirnice koje obiluju ugljikohidratima a sadrže malo masti. Poželjno je da ugljikohidrati budu niskog glikemijskog indeksa (složeni, spori).
Količina tekućine koju konzumirate je jednako važna kao i hrana koja se jede jer je bitno za nastup biti dobro hidriran. Pobrinite se da pijete puno tekućine tijekom dana, kao i neposredno prije, tijekom i nakon aktivnosti ili događaja.
Ako ste nervozni i ne podnosite krutu hranu prije natjecanja onda uzmite tekući zamjenski obrok na koji ste se tijekom pripremnog perioda navikli. Brže će se probaviti i smanjiti nelagodu u želucu. Ovim će te također povećati unos tekućine.
Prije važnog događaja, uvijek eksperimentirajte s vrstom, količinom i vremenom obroka prije treninga. To će vam omogućiti pronaći jela koja vam odgovaraju i u koja se možete pouzdati. Potražite stručnu pomoć u planiranju prehrane. Ključ uspjeha je unaprijed planirati i organizirati obroke. Sportaš treba biti odgovoran za svoju prehranu kao što je i za svoj uspjeh na drugim poljima. Dobra prehrana će vam dati prednost a za to vam treba prakse, prakse, prakse.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*