Sportaši, budite oprezni sa Low carb dijetama jer uz intenzivan trening dovode do znatnog pada razine testosterona!

Posted on: 18. prosinca 2012

Sportaši, budite oprezni sa Low carb dijetama jer uz intenzivan trening dovode do znatnog pada razine testosterona!
Ne samo to nego još i gore: Povećava se nivo kortizola koji kanibalizira mišiće!
Do ovakvih zaključaka se došlo temeljem rezultata istraživanja fiziologa s University of North Carolina objavljenom u prestižnom časopisu European Journal of Applied Physiology.
Intenzivan trening zahtijeva energiju. Ako nema više glukoze u vašim mišićima oni su prisiljeni sagorijevati masti za namicanje energije. Da bi se to ostvarilo vaše tijelo počinje proizvoditi više kortizola. Kortizol potiče pretvorbu proteina u glukozu. Ono što je loše je da proteine uzima iz mišića. Što je još gore, kortizol deprimira proizvodnju steroidnih hormona poput testosterona.
Low-carb dijete su danas izrazito popularne. Ovo istraživanje poziva na oprez s takovim dijetama kada su sportaši u pitanju..
Istraživanje je urađeno na 20 dobro treniranih sportaša sportova izdržljivosti, od kojih su svi trenirali više od pet puta tjedno. Polovica njih bili su pet dana na dijeti u kojoj je 60 posto energije dolazilo iz ugljikohidrata [CHO grupa], druga polovica je dobila dijetu u kojoj je 30 posto energije dolazilo iz ugljikohidrata [Low CHO grupa]. Na dane 2, 3 i 4 ispitanici su morali voziti bicikl sat vremena na 75 posto od svog maksimalnog primitka kisika (Vo2max).
Tijekom vožnje bicikla sportašima u Low CHO grupi su dali piti glukozu u sportskom napitku. Sportašima u kontrolnoj CHO grupi je dat proteinski shake koji sadržavao 45 g bjelančevina.
Kada su istraživači izmjerili koncentracije slobodnog testosterona i kortizola u krvi ispitanika, primijetili su da je u Low CHO grupi smanjena razina testosterona i povećana razina kortizola. U kontrolnoj grupi su razine ovih hormona ostale normalne.

Eksperiment je trajao samo 5 dana i zato napomenai da je tijelu potrebno nekoliko tjedana da se adaptira na niži unos ugljikohidrata.
Jedan od pouka ove studije je da ako ste na low-carb dijeti konzumirajte dozvoljene ugljikohidrate malo prije, tijekom i neposredno nakon vašeg treninga.

Izvor: Eur J Appl Physiol. 2010 Apr;108(6):1125-31. Epub 2009 Dec 20. Influence of dietary carbohydrate intake on the free testosterone: cortisol ratio responses to short-term intensive exercise training. Lane AR, Duke JW, Hackney AC. Endocrine Section, Applied Physiology Laboratory, Department of Exercise and Sport Science, University of North Carolina, Chapel Hill, NC 27599, USA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*