Protein sirutke dobar je za oporavak mišića ali i za bržu rehidraciju ili drugim riječima: jednim hitcem dva cilja

Posted on: 22. kolovoza 2015

Sportaši koji imaju naporne treninge na visokim temperaturama mogu popiti jedan proteinski shake od proteina sirutke na kraju treninga za bržu rehidraciju i istovremeno unijeti potrebne aminokiseline koje će pomoći mišićnom oporavku.

Sportski znanstvenici sa Nottingham Trent University u Engleskoj su došli do tog zaključka u svom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Athletic Training.

Dramatičan gubitak tekućine smanjuje performanse sportaša pa je vraćanje ravnoteže tekućine prioritet nakon treninga. Pokazalo se da je sportski napitak koji sadrži šećere bolji  izbor od vode.

No u ovoj se studiji pokazalo da je otopina sa proteinom sirutke gotovo jednako dobra za rehidraciju nakon sportskih napora.

Ispitanici iz ove studije su trebali u dva navrata biciklirati na temperaturi od 35 stupnjeva dok nisu izgubili 1,7 posto svoje tjelesne težine u obliku tekućine. Nakon toga su ispitanici dobili jedan i pol puta količinu tekućine koju su izgubili tijekom razdoblja od jednog sata.

Jednom prilikom u obliku sportskog napitka koji je sadržavao ugljikohidrate, a u drugoj prigodi sportski napitak koji je sadržavao ugljikohidrate i protein sirutke.

wheyshakehydration

Nakon obavljene analize količine i osmolalnosti urina ispitanika zaključeno je da je sportski napitak sa proteinom sirutke obnovio ravnotežu tekućine jednako kao i sportski napitak koji je sadržavao samo ugljikohidrate.

wheyshakehydration2 wheyshakehydration4 wheyshakehydration3

Zaključno:

Poznata je činjenica da je sinteza proteina mišića poslije vježbanja veća kada se konzumira napitak koji istovremeno sadrži proteine i ugljikohidrate, nego kada se konzumira napitak koji sadrži samo ugljikohidrate.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da se prisustvo izolata proteina sirutke u otopini za oporavak skupa sa ugljikohidratima, može koristiti za resintezu mišićnog glikogena, resintezu mišićnog proteina uz dodatnu korist brze rehidracije nakon sportskog napora.

 

Izvor:

Athl Train. 2012 Jan-Feb; 47(1): 61–66.

PMCID: PMC3418116

Whey Protein Addition to a Carbohydrate-Electrolyte Rehydration Solution Ingested After Exercise in the Heat
Lewis J. James, MSc,* Rebecca Gingell, BSc,* and Gethin H. Evans, PhD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*