Niska razina magnezija povećava rizik od smrtnosti

Posted on: 22. lipnja 2023
Muškarci koji paze da im je razina magnezija iznad prosjeka mogu prepoloviti rizik od smrti

 

 

Muškarci koji paze da im je razina magnezija iznad prosjeka mogu prepoloviti rizik od smrti. To sugerira japanska epidemiološka studija.

 

Studija

Godine 2022. istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yamagata objavili su studiju u Journal of Nutritional Science and Vitaminology, koja je uključivala 1314 stanovnika regije .

Prosječna dob sudionika studije kada je studija započela bila je 63 godine.

Kad je projekt započeo, Japanci su ispitali sudionike istraživanja. Odredili su i koncentraciju magnezija u krvi sudionika. Zatim su pratili sudionike studije 10 godina. U tom razdoblju umrlo je 7,1 posto sudionika istraživanja.

 

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference).

Autor: Dr med Predrag Jakovljević specijalista sportske medicine sportski nutricionist

Rezultati

Prosječna koncentracija magnezija u krvi sudionika istraživanja bila je 2,4 miligrama po decilitru. Na temelju tog prosjeka, istraživači su podijelili sudionike studije u 2 skupine, skupinu s više magnezija od prosjeka i skupinu s manje magnezija od prosjeka.

Men who make sure their magnesium levels are somewhere above average may cut their risk of death in half. A Japanese epidemiological study suggests this.

 

Kad su Japanci zatim pratili koji su sudionici studije umrli u razdoblju od 10 godina, vidjeli su da su sudionici studije u grupi s visokom razinom magnezija imali 73 posto manji rizik od smrti od sudionika studije u drugoj grupi. Istraživači su zanemarili druge faktore koliko god je to bilo moguće.

https://www.ergo-log.com/plaatjes/magnesium-longevity-takahata-2-big.gif

Gornja tablica pokazuje da je u ovoj studiji povezanost između magnezija i smrtnosti bila značajna kod muškaraca, a ne kod žena. Kod muškaraca rizik od smrti bio je dvostruko veći u skupini s niskom razinom magnezija.

 

Zaključak

Japanski istraživači priznaju da ne znaju točno kako niska koncentracija magnezija u krvi povećava rizik od smrti kod muškaraca. Međutim, veza je toliko jaka da istraživači vjeruju da suplementacija magnezijem može smanjiti rizik od smrti kod ljudi s niskom razinom magnezija.

 

 

Referenca

 

Journal of Nutritional Science and Vitaminology

Volume 68 (2022) Issue 4

Association between Serum Magnesium Levels and Mortality in a Community-Based Population: The Yamagata (Takahata) Study

Yuya ASHITOMI, Tsuneo KONTA, Fuyuhiko MOTOI, Masahumi WATANABE, Takamasa KAYAMA, Yoshiyuki UENO

 

Ako vam se svidio članak molim podijelite https://cdn.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2016/07/facebook-shares-740x400.jpg

 

Pročitajte i ovo….

Vezane teme:

biciklizam magnezij

Suplementacija magnezijem spriječava razgradnju mišića kod profesionalnih biciklista

Tijekom višednevnih biciklističkih natjecanja poput Tour de France, dodatno uzimanje magnezija inhibira veću razgradnju mišićne mase. Učinak nije ogroman ali je svaka pomoć dobrodošla, pogotovo u profesinalnom biciklizmu gdje male nijanse odlučuju o pobjedniku. Španjolski biokemičari sa Sveučilišta Valladolid radili su ovu studiju tijekom istaknutog biciklističkog natjecanja Tour de France koje traje 21 dan. (Ovaj […]

Magnezij smanjuje razinu kortizola

Magnezij smanjuje razinu kortizola

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Povećavanjem unosa magnezija putem prehrane i/ili suplementacijom, možete povećati koncentraciju anaboličkih hormona poput IGF-1 i testosterona. No pozitivni učinci magnezija na hormonski sustav se tu ne zaustavljaju. Uzimanje magnezija također može smanjiti razinu kortizola. Ovo su rezultati istraživanja koje su nizozemski istraživači iz Sveučilišnog […]

Kratkoročni unos magnezija povećava maksimalnu snagu

Unos magnezija vas čini jačima, ali učinak ovisi o tome koliko dugo ga koristite. Znanstvenici Lindsy Kass i Filipe Poeira sa Sveučilišta Hertfordshire objavili su u časopisu Journal of International Society of Sports Nutrition da samo kratka razdoblja unosa magnezija mogu potaknuti povećanje maksimalne snage. Ako pak više tjedana uzimate magnezij nećete imati isti učinak […]

Magnezij ima pozitivan učinak na anaboličke hormone

Budući da sve manje jedemo povrća, orašastih plodova, mahunarki i cjelovitih žitarica, a to su najbolji izvori magnezija, naš unos magnezija opada. To također može značiti pad razina testosterona i IGF-1. Magnezij ima pozitivan učinak na anaboličke hormone. Slike ispod prikazuju statistički značajne odnose ukupnog testosterona, IGF-1 i magnezija u krvi.    Upalni procesi i […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*