Treninzi snage rezultiraju većom mišićnom masom i snagom ako uzimate kapsijat

Posted on: 21. rujna 2021
Treninzi snage rezultiraju većom mišićnom masom i snagom ako uzimate kapsijat

Ako trenirate s utezima i suplementirate se sa 12 miligrama kapsijata dnevno brže ćete povećati vašu mišićnu masu i snagu.

Ovaj zaključak je rezultat studije koju su Brazilski sportski znanstvenici sa Saveznog sveučilišta Piaui sproveli na dvadesetorici ispitanika koji su radili  treninge snage tijekom 6 tjedana. Polovina ispitanika uzimala je placebo a druga polovica ispitanika je uzimala 12 miligrama kapsijata dnevno.mišićna masa, snaga, kapsijatcrvena paprika slatka

Što je kapsijat?

Kapsijat je kapsinoid kao i dihidrokapsijat i nordihidrokapsijat. To su tvari koje su prirodno prisutne u crvenoj paprici. Iako su strukturno slični kapsaicinu, znatno su manje paprenog okusa. Kapsinoidi imaju papreni okus koji je oko 1/1000 onog za kapsaicin.

 

Kapsaicin i kapsijat

Kapsaicin se nalazi u čili papričicama, ali većina ljudi zbog njegovog jakog paprenog okusa može podnijeti samo malu količinu. Kapsijat je analog kapsaicina. Iako posjeduje mnogo bolji sigurnosni profil i ekvivalentan terapijski potencijal, molekula nije opsežno istražena u znanstvenim istraživanjima koja se odnose ni na hranu ni na terapeutske znanosti.

mišićna masa, snaga, kapsijat
chilli papričice

Koja je razlika između kapsijata i kapsaicina? Ili su to iste stvari, samo s različitim imenima?

Kapsaicin je opori kapsaicinoid i nalazi se u ljutoj čili papričici, dok je kapsijat kapsinoid koji se nalazi u slatkoj crvenoj paprici.

Pokazalo se da kapsaicin pomaže pri mršavljenju, ali može imati i neželjene nuspojave, poput gastrointestinalnih tegoba i peckanja u želucu.

Sa slatkom sortom crvene paprike nema ljutih ili gorućih problema.

Osim toga, kapsijat, koji se nalazi samo u slatkoj crvenoj paprici, ima još veća svojstva sagorijevanja masti od kapsaicina, ali bez negativnih nuspojava!

U studijama na ljudima provedenim na slatkom crvenom paprikom

koja sadrži kapsijat, visoke doze su se dobro podnosile i nisu zabilježeni nikakve štetne nuspojave.

kapsijat, mišićna masa
paprika u prahu

Ima li kapsijat jednako ergogena i svojstva koja promiču zdravlje kao i kapsaicin?

Kapsijat potiče gubitak masti na nekoliko različitih načina:

  • Povećava tjelesnu temperaturu, a taj učinak može biti uzrokovan stimulacijom vaniloidnih receptora kapsijatom.
  • Kapsijat također povećava potrošnju kisika i oslobađanje adrenalina, što rezultira aktivacijom simpatičkog živčanog sustava.
  • Kapsijat ima sposobnost povećati transkripciju mRNA proteina 1 i 2 (UCP1, UCP2), u smeđem masnom tkivu, što pridonosi termogenezi i oksidaciji masti.

 

mršavljenje paprika, chilli,
mršavljenje

 

Rezultati studije

Nakon 6 tjedana treninga snage ispitanici u placebo skupini dobili su u prosjeku oko 85 grama mršave tjelesne mase, dok su ispitanici u skupini koja je uzimala kapsijat dobili u prosjeku oko 500 grama mršave tjelesne mase. Ta je razlika bila statistički značajna.

Treninzi snage rezultiraju većom mišićnom masom i snagom ako uzimate kapsijat
Slika iznad: Povećanje mišićne mase i snage gornjeg dijela tijela kod ispitanika nakon 6 tjedana treninga snage i uzimanja kapsijata.

Uzimanje kapsijata je također povećalo maksimalne težine koje su ispitanici dizali u bench press-u jednim maksimalnim ponavljanjem (1 RM), ali nije poboljšalo maksimalnu težinu s kojom su ispitanici mogli  uraditi jedno maksimalno ponavljanje na leg press-u. Dodatak kapsijata također nije utjecao na broj ponavljanja koja su ispitanici mogli napraviti u bilo kojoj vježbi.

Istraživači su pretpostavili da bi uzimanje kapsijata moglo modulirati oslobađanje upalnih proteina nakon intenzivnog vježbanja, ali to se nije desilo.

Ukratko, kratkoročno (6 tjedana), uzimanje kapsijata u kombinaciji s treningom snage je kod ispitanika povećalo  mišićnu masu i snagu gornjeg dijela tijela, ali nije moduliralo upalni odgovor.

Rezultate ovog istraživanja mogu primijeniti treneri i sportski nutricionisti koji kod svojih sportaša žele poboljšati prirast mišićne mase i snagu gornjeg dijela tijela bez dobijanja na masti uzimanjem kapsijata u kombinaciji s treningom snage.

*Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji, molim podijelite.

žene, muškarci, trening snage
trenig snage

Reference

Chronic capsiate supplementation increases fat-free mass and upper body strength but not the inflammatory response to resistance exercise in young untrained men: a randomized, placebo-controlled and double-blind study. Vilton Emanoel Lopes de Moura E Silva  1 , Jason Michael Cholewa  2 , Ralf Jäger  3 , Nelo Eidy Zanchi  4 , Marcelo Conrado de Freitas  5 , Rayane Carvalho de Moura  1 , Esmeralda Maria Lustosa Barros  6 , Barbara Moura Antunes  7 , Erico Chagas Caperuto  8 , Sergio Luiz Galan Ribeiro  1 , Fabio Santos Lira  7 , Marcos Antônio Pereira Dos Santos  6 , Fabrício Eduardo Rossi  9   10. J Int Soc Sports Nutr . 2021 Jun 21;18(1):50.

 

Capsaicin mimics mechanical load-induced intracellular signaling events: involvement of TRPV1-mediated calcium signaling in induction of skeletal muscle hypertrophy. Naoki Ito  1 , Urs T Ruegg, Akira Kudo, Yuko Miyagoe-Suzuki, Shin’ichi Takeda. Channels (Austin). May-Jun 2013;7(3):221-4.

 

Improvement of Lipid and Glucose Metabolism by Capsiate in Palmitic Acid-Treated HepG2 Cells via Activation of the AMPK/SIRT1 Signaling Pathway. Zang Y, Fan L, Chen J, Huang R, Qin H. J Agric Food Chem. 2018 Jul 5;66(26):6772-6781.

 

Capsaicin and capsiate could be appropriate agents for treatment of obesity: A meta-analysis of human studies. Zsiborás C, Mátics R, Hegyi P, Balaskó M, Pétervári E, Szabó I, Sarlós P, Mikó A, Tenk J, Rostás I, Pécsi D, Garami A, Rumbus Z, Huszár O, Solymár M.

 

Pročitajte slične članke:

Ako uzmete 15 mg kapsaicina prije treninga imati ćete intenzivniji trening snage!

Ako uzmete 15 mg kapsaicina prije treninga imati ćete intenzivniji trening snage! Brazilski sportski znanstvenici sa Sveučilišta Sao Paulo su u svojoj studiji utvrdili da ako ste sportaš koji se bavi sportovima snage i 45 minuta prije treninga uzmete dodatak koji sadrži 15 mg kapsaicina moći ćete tijekom treninga uraditi više ponavljanja i setova i […]

MSM štiti mišićne proteine tijekom vježbanja

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference) MSM štiti mišićne proteine tijekom vježbanja Svoju tjelesnu težinu u kilogramima podijelite sa 10. Rezultat je broj grama MSM koji vam je potreban da biste zaštitili mišiće od oštećenja tijekom intenzivnog fizičkog napora, pokazalo je istraživanje koje je grupa fiziologa objavila u Iranian Journal […]

Ako želite još veću korist od uzimanja nitrata odradite fazu punjenja!

Ako želite još veću korist od uzimanja nitrata odradite fazu punjenja! Sportaši koji uzimaju nitrate dva do tri sata prije treninga ili natjecanja, u obliku špinata, cikle ili kalijevog nitrata, imaju bolje rezultate. Rezultati će biti još bolji ako uzimate dozu nitrata svaki dan tijekom dva tjedna. Do ovog zaključka su došli istraživači sa kalifornijskog […]

Što vaše tijelo proizvodi više anaboličkih hormona i što manje kataboličkih hormona, to ćete dulje i kvalitetnije živjeti!

Što vaše tijelo proizvodi više anaboličkih hormona i što manje kataboličkih hormona, to ćete dulje i kvalitetnije živjeti! Istraživači sa Medicinskog fakulteta Harvarda došli su do ovog zaključka nakon molekularno-epidemiološke studije sprovedene na 925 muškaraca i žena starijih od 54 godine.   Studija o tome kako što više anaboličkih hormona i što manje kataboličkih hormona […]

Anabolički učinak betaina

Anabolički učinak betaina Sportaši koji intenzivno treniraju i dnevno uzimaju 2,5 grama betaina povećavaju anabolički odgovor tijela na trening. Ovo su su rezultati istraživanja koja objavili sportski znanstvenici sa Sveučilišta Connecticut u European Journal of Applied Physiology.   Što je betain? Betain, također poznat kao trimetilglicin, je aminokiselina koja se nalazi u raznim namirnicama poput […]

Steroid Rg1 iz ginsenga vas čini robustnijima

Steroid Rg1 iz ginsenga vas čini robustnijima Korijeni ginsenga sadrže na desetine tvari sličnih steroidima, a jedan od njih je ginsenosid Rg1. Nakon što su dnevno uzimali 2 kapsule s po 5 miligrama ginseng steroida Rg1, mladi, prethodno neaktivni muškarci, su poboljšali svoju kondiciju. Tijekom intenzivnog treninga su imali veći učinak a mišići su im […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*