Zamijenite whey koncentrat sa whey hidrolizatom ako želite dodatno smršaviti

Posted on: 8. prosinca 2020
sportaši snage piju proteine nakon treninga

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference).

Ako ste sportaš koji se bavi sportovima snage razmotrite zamjenu vašeg whey koncentrata (koncentrat proteina sirutke, WPC), sa whey hidrolizatom (hidrolizat proteina sirutke, WPH), u vašem proteinskom napitku, ako želite dodatno izgubiti masnu masu tijela. Whey hidrolizat potiče rast mišića jednako dobro kao i whey koncentrat, ali i istovremeno uzrokuje gubitak tjelesne masti. Američki istraživači izvijestili su o ovim učincima WPH u časopisu American College of Nutrition.

whey protein hidrolizat, mršavljenje

Kao prvo što je zapravo whey protein ili protein sirutke?

Protein sirutke je protein koji je sadržan u sirutki. Sirutka je vodenasti dio mlijeka koji se odvaja od skute pri proizvodnji sira.

 

Koje su vrste proteina sirutke i u čemu je razlika među njima?

Ovisno o postupku filtriranja koji se koristi nakon koagulacije mlijeka (mikrofiltracija, ultra/diafiltracija), sirutka se obično dobija u dva oblika: koncentrat proteina sirutke koji obično sadrži ~ 80% proteina i izolat proteina sirutke koji sadrži ~ 85 – 90% proteina.

Koncentrat sirutke sadrži prirodne makro i mikro hranjive sastojke dobivene u procesu proizvodnje i najkaloričniji je oblik dodatka.

Suprotno tome, izolat sirutke podvrgava se dodatnom pročišćavanju kako bi se smanjio sadržaj ugljikohidrata i masti te povećao sadržaj bjelančevina. Nedostatak izolata sirutke je taj što se dodatnom obradom uklanjaju i važni mikroelementi i podfrakcije (npr. Laktoferini, beta-laktoglobulini i imuno-globulini).

Hidrolizat proteina sirutke je koncentrat ili izolat u kojem su neke od amino veza prekinute izlaganjem proteina toplini, kiselinama ili enzimima. Obzirom da su djelomično probavljeni, hidrolizirani proteini bivaju ​​brže apsorbirani u crijevima od koncentrata ili izolata sirutke. Hidrolizati sirutke su skuplji i općenito manje ukusni od koncentrata i izolata.

Karakteristike whey protein hidrolizata, izolata i koncentrata usporedno

Studija

Istraživači su podijelili ispitanike koji su imali duži staž u treniranju s utezima, u 4 skupine. Tijekom 8 tjedana koliko je eksperiment trajao, svi su ispitanici trenirali na identičan način. Raspored treninga bio je prilično izazovan.

vrste vježbi s utezima
lista vježbi s utezima

Svi ispitanici su dnevno pili 2 dodatna napitka. U dane treninga ispitanici su popili napitak prije nego što su započeli trening te još jedan odmah nakon treninga. U dane kada nisu trenirali, ispitanici su uzimali napitke između obroka.

Skupina koja je uzimala placebo (PLA), uzimala je napitke s glukozom. Svaki napitak sadržavao je 30 grama glukoze.

Preostale 3 skupine dobile su proteinske napitke. Prva eksperimentalna skupina uzimala je napitke sa 30 grama whey koncentrata (WPC), druga eksperimentalna skupina dobila je napitke whey koncentrata s visokom koncentracijom laktoferina (WPC-L), a treća eksperimentalna skupina dobila je napitke sa 30 grama hidrolizata sirutke (WPH).

 

Rezultati

Napitci sa dodatkom glukoze, koncentrata sirutke, koncentrata sirutke s visokim udjelom laktoferina i hidrolizata sirutke su imali približno jednak učinak na mišićnu masu i snagu.

mišićna masamaksimalno ponavljanjemasna masa tijela

Ukupna tjelesna mišićna masa povećana je u svim skupinama.

Bilo je povećanja 1RM gornjeg dijela tijela (4% -7%) i donjeg dijela tijela (24% -35%).

Izuzetno je to što je WPH smanjio masnu masu (-6%), što se značajno razlikovalo od PLA (+ 4,4%).

Nisu bile prisutne razlike među grupama za vrijednosti serumskih markera zdravlja, metabolizma ili oštećenja mišića, s tim da su vrijednosti uree u krvi (blood urea nitrogen, BUN), bile značajno niže za WPH od WPC.

Unos proteina u prehrani i koncentracija BUN su u direktnoj korelaciji. Kada su osobe zdrave BUN se može koristiti za neizravno praćenje unosa proteina. Kako se prehrambeni unos proteina povećava, razina BUN-a općenito raste. Istina je i obratno da razina BUN-a općenito opada kada se smanji unos proteina.

 protein u prahu

Zaključak

Uzimanje hidrolizata whey proteina u odnosu na uzimanje koncentrata whey proteina rezultira smanjenjem tjelesne masti i istodobno povećava mišićnu masu tijekom treninga sa opterećenjem.

Prema japanskoj studiji, hidrolizat sirutke sadrži peptide koji čine mišiće osjetljivijima na inzulin i povećavaju apsorpciju hranjivih sastojaka iz krvotoka. No nisu mogli objasniti način na koji hidrolizat whey proteina smanjuje masnu masu.

 hidrolizat, uteg

Referenca

Effects of Hydrolyzed Whey versus Other Whey Protein Supplements on the Physiological Response to 8 Weeks of Resistance Exercise in College-Aged Males. Journal of the American College of Nutrition Volume 36, 2017 – Issue 1. Christopher M. Lockwood , PhD, Michael D. Roberts , PhD, Vincent J. Dalbo , PhD, Abbie E. Smith-Ryan , PhD, Kristina L. Kendall , PhD, Jordan R. Moon.

 

Pročitajte slične članke:

Da li rehidracija i whey protein idu zajedno?

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference) Da li rehidracija i whey protein idu zajedno? Sportaši koji naporno treniraju na visokim temperaturama okoline trebaju nakon treninga popiti sportski napitak kako bi nadoknadili izgubljenu tekućinu i osigurali potrebne aminokiseline i tako pomogli mišićima da se što brže oporave. Ovo su zaključci studije […]

MSM štiti mišićne proteine tijekom vježbanja

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference) MSM štiti mišićne proteine tijekom vježbanja Svoju tjelesnu težinu u kilogramima podijelite sa 10. Rezultat je broj grama MSM koji vam je potreban da biste zaštitili mišiće od oštećenja tijekom intenzivnog fizičkog napora, pokazalo je istraživanje koje je grupa fiziologa objavila u Iranian Journal […]

Jedete malo proteina a želite veće mišiće? Onda trebate uzimati L-citrulin

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference) Sportaši koji iz bilo kojeg razloga ne jedu puno proteina mogli bi imati koristi od L-citrulina. Ovo je zaključak iz studije koju su istraživači sa klinike Mayo u SAD-u objavili u prestižnom časopisu Clinical Nutrition. Prema rezultatima ove studije, L-citrulin ima pristojne anaboličke kvalitete […]

esencijalne aminokiseline whey protein

Uzimanje kombinacije whey proteina i slobodnih esencijalnih aminokiselina ima jak anabolni učinak

Uzimanje mješavine sastavljene od nekoliko grama proteina sirutke i nekoliko grama slobodnih esencijalnih aminokiselina ima jači učinak na izgradnju mišića od uzimanja samo proteina sirutke (whey proteina). Ovaj zaključak su objavili američki istraživači u časopisu International Society of Sports Nutrition.   Što su esencijalne aminokiseline ? Esencijalne aminokiseline su one koje moramo unositi prehranom jer […]

Jesu li proteini graška jednako korisni za sportaše kao i proteini sirutke?

Jesu li proteini graška jednako korisni za sportaše kao i proteini sirutke?   Ako se bavite sportom i dvojite hoće li vam  biljni protein graška pomoći u poboljšanju vaših sportskih rezultata  kao i klasični protein sirutke ne brinite! Oba tipa proteina djeluju jednako dobro!   Ovo su u svojoj studiji otkrili istraživači sa Sveučilišta Lipscomb […]

Ako se bavite sportovima snage ovoliko proteina vam trebate danima kada ne trenirate

Ako se bavite sportovima snage ovoliko proteina vam trebate danima kada ne trenirate Prema recentnom istraživanju kanadskih sportskih znanstvenika objavljenom u časopisu Journal of Nutrition ako imate treninge snage nekoliko dana tjedno trebati će vam oko 1.7 g proteina po kilogramu tjelesne težine tijekom dana kada ne trenirate. A ako želite biti potpuno sigurni da […]

Što trebate dodati u vaš protein za veći anabolički učinak?

Što trebate dodati u  vaš protein kako biste u mišićima dobili veći anabolički učinak? Mala količina proteina ima veći anabolički učinak kada se kombinira s malom količinom brzo apsorbirajućih ugljikohidrata uz dodatak mikroelementa kroma. Ovo je objavljeno u Journal of the International Society of Sports Nutrition.   U istraživanju je korištena mješavina koja je sadržavala […]

Dipeptidi iz hidrolizata proteina sirutke pojačavaju ulaz glukoze u mišiće

Dipeptidi iz hidrolizata proteina sirutke pojačavaju ulaz glukoze u mišiće Energetski napici koje uzimate poslije treninga daju puno bolje rezultate kada sadrže peptide hidrolizata proteina sirutke. Spoj dviju aminokiselina razgranatog lanca (BCAA), iz hidrolizata proteina sirutke znatno doprinosi da mišićne stanice apsorbiraju više glukoze. Hidrolizat proteina sirutke omogućava aminokiselinama da se apsorbiraju brže od neobrađenih […]

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?   Kazein je sporo probavljivi mliječni protein koji se često uzima kao dodatak prehrani. Glavna karakteristika mu je da je „spori protein“, što znači da u probavnom traktu sporo oslobađa aminokiseline. Iz tog razloga ga sportaši najčešće uzimaju prije spavanja kako bi tijekom sna ubrzali oporavak i […]

Soja protein + HMB ima isti anabolički učinak kao i protein sirutke

Respektabilan broj studija pokazuje da protein sirutke ima jači anabolički učinak od sojinog proteina. No, znanstvenici Sveučilišne bolnice iz Aarhusa u Danskoj su otkrili da se anabolički učinak sojinog proteina može pojačati do razine anaboličkog učinka proteina sirutke kada se sojin protein kombinira tri grama HMB-a. HMB (kratica za β-hidroksi P-metil-maslačnu kiselinu), je metabolit aminokiseline […]

 

Dragi prijatelji zamolio bih Vas za malu pomoć!

 

Sa nekoliko kolega koji se isto bave sportskom medicinom radim istraživanje o uzimanju dodataka prehrani za sportaše (suplemenata).

Kako bismo dobili potrebne podatke napravili smo kratki upitnik.

Najljubaznije bih Vas zamolio da ga popunite (anketa je anonimna), kako bismo došli do kvalitetnih podataka.

Kada istraživanje završi objaviti ćemo zbirne podatke kako biste i Vi imali koristi od prikupljenih informacija.

Anketu možete ispuniti na dnu ove stranice ili možete kliknuti na link na anketu:

UPITNIK (ANKETA) O UPOTREBI DIJETETSKIH SUPLEMENATA KOD AKTIVNIH SPORTAŠA

 

Hvala unaprijed na pomoći i suradnji!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*