Ovo je bitna razlika između organskih i običnih tikvica

Posted on: 1. travnja 2021
organske tikvice

Tikvice su zdravije ako potječu iz organskog uzgoja nego ako se uzgajaju na redovnoj farmi.

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference).

Autor: Dr Predrag Jakovljević

organske tikvice

Par riječi o tikvicama

Tikvice spadaju u biljnu porodicu tikvovke (tikvenjače, lat. Cucurbitaceae). Najpoznatiji predstavnici su tikve, bundeve, krastavci i dinje.

Porijeklom su iz Južne Amerike. Interesantno je da ih botaničari ne smatraju povrćem nego voćem.

Tikvice imaju veliki broj pogodnosti za vaše zdravlje:

Posjeduju velike nutritivne vrijednosti jer sadrže velik broj vitamina, minerala i vlakana uz vrlo malo kalorija.

Bogate su antioksidansima koji štite organizam od delovanja slobodnih radikala, upale i starenja.

Tikvice sadrže karoteonide, beta-karoten i zeaksantin.

Antioksidansi se dominantno nalaze u kori tikvica. Najviše ih imaju žute tikvice, najmanje svijetlozelene.

Bogate su vodom i dijetetskim vlaknima.

žute i zelene tikvice

Studija

Znanstvenici koji proučavaju hranu su nekoliko godina analizirali sastav uzgajanih tikvica.

Jedan dio tikvica je bio uzgajan prema načelima organskog uzgoja. To znači da uzgajivači ne koriste kemijske pesticide i nikakva gnojiva.

Drugi dio tikvica uzgajao se na redovan način.

 

Rezultati

Organske tikvice sadržavale su iste količine vitamina C koliko i obične tikvice.

Ali su organske tikvice sadržavale više fenola.

vitamin c, polifenoli, tikvice

Istraživači su pronašli više polifenola, više fenolnih kiselina i više flavonoida u organskim tikvicama.

 

Istraživači su također istražili nekoliko specifičnih fenola.

Pronašli su više galne kiseline, klorogenske kiseline, kofeinske kiseline, p-kumarske kiseline, ferulne kiseline, kvercetin-3-O-rutinozida i kempferol-3-O-glukozida u tikvicama uzgojenim u organskom uzgoju.

organske tikvice antioksidansi

 

Istraživači su također analizirali sadržaj karotenoida i klorofila. Ove su skupine tvari bile prisutne u većim količinama u organskim tikvicama.

organske tikvice antioksidansi

 

Zaključak

Potrošači sve više traže visokokvalitetnu hranu bogatu antioksidansima koji promiču zdravlje.

Stoga je važno istražiti utjecaj potencijalnih faktora koji moduliraju kvalitetu, poput agronomskih postupaka, posebno u vezi s biljnim genotipom.

Ova studija skreće pozornost na tikvicu kao važan izvor fitokemikalija koje promiču zdravlje poput fenolnih kiselina, flavonoida, vitamina C i karotenoida.

Pokazuje značajne razlike u sadržaju odabranih skupina antioksidansa između plodova tikvica uzgajanih u organski i konvencionalno.

Velika većina izmjerenih fenola pokazala veće koncentracije u organskim u usporedbi s konvencionalnim plodovima tikvica, a ti su trendovi bili slični za obje testirane sorte.

To sugerira da bi organski uzgoj mogao biti dobra metoda za povećanje koncentracije ovih bioaktivnih spojeva s antioksidativnim svojstvima u plodovima tikvica.

S obzirom na vrlo ograničen broj sličnih studija na tikvicama, ovi rezultati daju prvi uvid u karakteristike tikvica uzgajanih u organskim sustavima i stoga bi moglo biti od interesa za proizvođače i potrošače.

tikvice u košarici

*Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji pa Vas molim da ga podijelite.

 

Referenca

Antioxidants (Basel). 2020 May 9;9(5):404. The Profile of Selected Antioxidants in Two Courgette Varieties from Organic and Conventional Production. Klaudia Kopczyńska  1 , Renata Kazimierczak  1 , Dominika Średnicka-Tober  1 , Marcin Barański  1 , Zdzisław Wyszyński  2 , Katarzyna Kucińska  2 , Aneta Perzanowska  2 , Paweł Szacki  2 , Ewa Rembiałkowska  1 , Ewelina Hallmann  1.

 

Pročitajte slične članke:

zdravo starenje

Budite u formi i odgodite starenje

Studije pokazuju da ako želite živjeti duže, morate više vježbati i to vam je već dobro poznato. Istraživači s Instituta za istraživanje dugovječnosti Kronos otkrili su da što je vaše tijelo u boljoj kondiciji, to više stvara zaštitnih antioksidansa. (Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Autor: Dr Predrag Jakovljević Fizička […]

borovnice mišići

Borovnice su super hrana za vase mišiće

Borovnice nisu samo super hrana za sve vas koji želite ojačati svoje imunološko i kardiovaskularno zdravlje. Borovnice također mogu biti zanimljive sportašima koji žele ubrzati oporavak i rast mišića. Ovo su zaključci studije koju su objavili istraživači sa Sveučilišta Cornell u Journal of Nutrition. Studija Istraživači su eksperimentirali s 2 skupine žena. Jednu skupinu činilo […]

Enzimi koji ubrzavaju oporavak mišića

Enzimi koji ubrzavaju oporavak mišića Preparati koji sadrže enzime kao što su bromelain i papain ubrzavaju oporavak mišića nakon napora. Ovo su rezultati istraživanja sportskih znanstvenika sa Sveučilišta Baylor objavljeni u  Medicine & Science in Sports & Exercise. Nakon treninga enzimi proteaze razgrađuju oštećena tkiva. Ako vašim mišićima pomognete pri ovim procesima uzimajući dodatke prehrani […]

Alfa lipoična kiselina u kombinaciji s treningom povečava razine eritropoetina EPO

Alfa lipoična kiselina u kombinaciji s treningom povečava razine eritropoetina EPO   Sportaši iz sportova izdržljivosti mogu sintetizirati puno više EPO ako dnevno uzmu 1200 mg alfa lipoične kiseline. Uzimanje alfa lipoične kiseline imitira učinke treninga na visini.   EPO i alfa lipoična kiselina EPO, kratica za eritropoetin, hormon kojeg proizvode bubrezi, potiče proizvodnju crvenih […]

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*