Što jesti prije spavanja?

Posted on: 7. kolovoza 2013

Ima nekoliko stvari koje trebate imati na umu kada konzumirate zadnji obrok prije spavanja:
• Konzumiranje previše hrane kasno noću, posebno ugljikohidrata, povećava pohranjivanje masti u tijelu.
• Ako pojedete obrok sa ugljikohidratima visokog glikemijskog indeksa (tjestenina, krumpir, bijela riža, šećer, itd.), neposredno prije spavanja, povečati ćete lučenje inzulina i automatski smanjiti lučenje hormona rasta (HGH). To je jako loše, jer se oko 80% ovog “super hormona” koji potiče izgaranje masnoća i izgradnju mišića, luči noću tijekom spavanja.
• Ako ste gladovali tijekom 11 sati (primjerice od 20:00 sati prethodnog dana do 7:00 sati ujutro narednog dana) vaše tijelo će početi sagorijevati značajne količine masti nakon petog sata gladovanja (to je oko 01:00 sat noću) i nastaviti to činiti sve dok se ne probudite.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako biste bili sigurni da ćete dobiti najviše od vašeg zadnjeg obroka u danu:

• Jedite oko 3 sata prije odlaska u krevet kako ne bi bili previše gladni kada odete u krevet.
• Jedite često tijekom dana male, zdrave obroke i međuobroke razmaknute oko 3 sata, što će smanjiti glad i žudnju za nekom specifičnom hranom noću.
• Vaš zadnji obrok trebao bi se sastojati uglavnom od bjelančevina i niskokaloričnih, vlaknastih ugljikohidrata (povrće i voće). Izbjegavajte škrobne ugljikohidrate prije spavanje (kruh, tjestenina, riža, krumpir, itd.)
• Ako vas kao i mnoge od nas noću hvata žudnja za ugljikohidratima upravo prije spavanja, ipak pojedite malo ugljikohidrata! Samo pazite da su bogati vlaknima i da su niskog glikemijskog indeksa: jabuke, ribizle, breskve, šljive, mekinje žitarica, svježe povrće, sok od povrća, itd.
• Ako ste trenutno u treningu snage za izgradnju mišića, odlična opcija za zadnji obrok u danu je nemasni sir (pun sporo probavljivog proteina kazeina) s malo voća i povrća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*