Protuupalna prehrana produžuje telomere i usporava starenje

Posted on: 4. lipnja 2020
Protuupalna prehrana produžuje telomere i usporava starenje

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference).

Protuupalna prehrana produžuje telomere i usporava starenje ili odgodite starenje prehranom bogatom protuupalnim sastojcima

Što više protuupalnih hranjivih sastojaka, poput omega-3 masnih kiselina, kurkumina, češnjaka, đumbira i magnezija, konzumirate, sporije ćete ostariti. Španjolski nutricionisti otkrili su to nakon što su napravili studiju koja sugerira da dijeta s niskim dijetalnim upalnim indeksom odgađa skraćenje duljine telomera.

 starenje telomere

Studija

Istraživači su izmjerili duljinu telomera u krvnim stanicama (leukocitima), kod 520 ispitanika u dobi od 55 do 88 godina.

Telomere se nalaze u vašoj DNK i funkcioniraju poput svojevrsnog molekularnog sata. Što su duže, to ste vi zdraviji i duže ćete živjeti. Što se vaše telomere brže skraćuju, to ćete brže stariti.

protuupalna prehrana starenje telomere

 

Svi sudionici studije imali su zajednički veći rizik od kardiovaskularnih bolesti zato što su imali visok krvni tlak ili visoku razinu triglicerida ili loš kolesterol u krvi ili su bili dijabetičari.

 

Prehrambeni upalni indeks

Prehrambeni upalni indeks ili Dietary inflammatory index (DII) uveden je 2009. godine kao primjenjivo sredstvo kojim bi se moglo kategorizirati prehranu pojedinaca od proupalnog do protuupalnog kako bi se procijenio ukupni upalni potencijal prehrane. Ovaj indeks povezan je s markerima upale u serumu, uključujući CRP, interleukin 6 (IL-6) i faktor nekroze tumora alfa (TNF-α).

DII se koristi za procjenu upalnog potencijala prehrambenih čimbenika. Temelji se na 45 prehrambenih faktora, uključujući makronutrijente, vitamine, minerale, flavonoide, začine i bilje. Također je razvijen DII zasnovan na 9 protuupalnih i 9 protuupalnih namirnica.

protuupalna prehrana lista namirnica

Tablica iznad: Dietary Inflammatory Index Scores, Nutrients, and Dietary Factors

 

Istraživači su izračunali prehrambeni indeks prehrane (DII) ispitanika. Što više protuupalnih hranjivih sastojaka poput vitamina C i E, omega-3 masnih kiselina, kurkumina, polifenola i cinka konzumirate u svojoj prehrani, niži je rezultat. I što je niža ocjena, manje je upalnih čimbenika kao što su CRP, IL-6 i TNF-alfa koje vaše tijelo proizvodi i zdraviji ste.

antiinflamatorna prehrana namirnice

Donja tablica daje vam predstavu koji faktori određuju čovjekov prehrambeni upalni indeks   Tamo gdje postoji znak minus, komponenta je ona koja snižava indeks.

protuupalna prehrana lista namirnica

 

 

Rezultati

Šansa da su sudionici imali relativno kraće telomere nego što se očekivalo za njihovu dob, težinu, spol, vježbanje i zdravlje bila je veća što su vise konzumirali prehranu koja pogoduje razvoju upale. Slika dolje to pokazuje.

Istraživači su podijelili sudionike u tri jednake skupine na temelju ezultata njihovih prehrambenih upalnih indeksa. Više lijevo na slici ispod: dijeta s niskim proupalnim potencijalom, Više desno na slici ispod: dijeta s visokim proupalnim potencijalom.

protuupalna prehrana antiinflamatorna prehrana starenje telomere tablica 1

Nakon pet godina, istraživači su ponovno stupili u kontakt sa sudionicima. Mjerili su da li im je prehrambeni upalni indeks porastao i podijelili sudionike u tri jednake skupine, na temelju tih rezultata.

Potom su utvrdili vjerojatnost da im se dužina telomera smanjila za sve tri skupine. Opet su korigirali svoje podatke zbog utjecaja dobi, težine, spola, tjelesnog vježbanja i zdravlja.

protuupalna prehrana antiinflamatorna prehrana starenje telomere tablica 2

Slika iznad pokazuje da je pogoršanje prehrane znatno ubrzalo skraćivanje duljine telomera.

 

Zaključak

Vrijednosti prehrambenog upalnog indeksa bili su obrnuto povezani s duljinom telomera leukocita, što ukazuje da su niže vrijednosti prehrambenog upalnog indeksa povezane s dužim telomerama kod osoba s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Dulje telomere su imali sudionici koji su imali dominantno protuupalnu dijetu (najniži rezultat DII).

Ovo je istraživanje pokazalo vezu između upalnog potencijala prehrane i skraćenja telomera. Konzumiranjem protuupalne prehrane usporava se starenje i poboljšava zdravlje usporavanjem skraćivanja telomera.

protuupalna prehrana antiinflamatorna prehrana obrok

Referenca

Dietary inflammatory index and telomere length in subjects with a high cardiovascular disease risk from the PREDIMED-NAVARRA study: cross-sectional and longitudinal analyses over 5 y. Sonia García-Calzón, Guillermo Zalba, Miguel Ruiz-Canela, Nitin Shivappa, James R Hébert, J Alfredo Martínez, Montserrat Fitó, Enrique Gómez-Gracia, Miguel A Martínez-González, Amelia Marti. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 102, Issue 4, October 2015, Pages 897–904.

 

Pročitajte slične članke:

Što vaše tijelo proizvodi više anaboličkih hormona i što manje kataboličkih hormona, to ćete dulje i kvalitetnije živjeti!

Što vaše tijelo proizvodi više anaboličkih hormona i što manje kataboličkih hormona, to ćete dulje i kvalitetnije živjeti! Istraživači sa Medicinskog fakulteta Harvarda došli su do ovog zaključka nakon molekularno-epidemiološke studije sprovedene na 925 muškaraca i žena starijih od 54 godine.   Studija o tome kako što više anaboličkih hormona i što manje kataboličkih hormona […]

Zelene masline vam pomažu pri gubitku tjelesne masti, dobijanju na mišićnoj masi i smanjenju upale!

Talijanski istraživači su objavili rezultate svoje studije prema kojoj, ako svakodnevno jedete zelene masline, osim povećanja imuniteta možete izgubiti koji kilogram tjelesne masti i dobiti na mišićnoj masi.     Mediteranska prehrana i zdravlje Patogenezu bolesti povezanih sa starenjem karakterizira prisustvo stalne upale niskog stupnja. Visceralno masno tkivo je bitan izvor upalnih medijatora koje proizvode […]

Mliječna kiselina vas održava u kondiciji, zdravima i mladima!

Tijekom intervalnog treninga i treninga snage, mišići ispuštaju velike količine mliječne kiseline u krvotok. Mliječna kiselina štiti stanice od agresivnih molekula, a to pomaže stanicama da funkcioniraju bolje i uspore proces starenja. Do ovih zaključaka su došli istraživači sa Sveučilišta u Tokiju radeći svoju studiju. Studija Istraživači su u tanko crijevo ispitanika ubrizgali  1 g […]

Koje su referentne vrijednosti enzima kreatin kinaze za sportašice i sportaše?

Kreatin kinaza Kreatin kinaza (CK) ili kreatin fosfokinaza (CPK) je enzim koji katalizira reakciju kreatina i adenozin trifosfata (ATP) pri čemu nastaje kreatin-fosfat i adenozin difosfat (ADP). U tkivima koja brzo troše energiju kao što su poprečnoprugasti mišići, fosfokreatin služi kao izvor za brzu regeneraciju ATP-a. Kreatin kinaza u krvi u povišenim koncentracijama može biti […]

Kratkoročni unos magnezija povećava maksimalnu snagu

Unos magnezija vas čini jačima, ali učinak ovisi o tome koliko dugo ga koristite. Znanstvenici Lindsy Kass i Filipe Poeira sa Sveučilišta Hertfordshire objavili su u časopisu Journal of International Society of Sports Nutrition da samo kratka razdoblja unosa magnezija mogu potaknuti povećanje maksimalne snage. Ako pak više tjedana uzimate magnezij nećete imati isti učinak […]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*