Nakon šalice kave vaše smeđe masne stanice sagorijevaju više kalorija

Posted on: 25. ožujka 2021
smeđe masne stanice kava termogeneza

Šalica kave sadrži dovoljno kofeina da aktivira smeđe masne stanice u vašem tijelu kako bi povećale pretvaranje kalorija u toplinu.

Engleski israživači sa Sveučilišta u Nottinghamu su objavili ove rezultate  u znanstvenom časopisu Scientific Reports.

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference).

Autor: Dr Predrag Jakovljević

kava kofein

In vitro studija

Istraživači su vrlo mlade masne stanice, koje su nastale iz mezenhimskih matičnih stanica, izložili fiziološki relevantnoj koncentraciji kofeina.

Kofein je aktivirao signalni protein UCP1, zbog čega su stanice pojačale korištenje svoje energije.

Smeđe masno tkivo je sposobno brzo generirati toplinu i metabolizirati makronutrijente, poput glukoze i lipida, aktivacijom proteina  UCP1 (mitochondrial uncoupling protein 1).

Nije iznenađujuće da je kofein povećao broj mitohondrija u stanicama.

kafa metabolizamkava metabolizam

Stopa izloženosti kisiku (OCR), povećana je zbog kofeina. Stanice su potrošile više kisika. Što su potrošile više kisika tim su stvorile više energije.

Stopa izloženosti kisiku ili stopa potrošnje kisika (Oxygen exposure rate, OCR), stanica važan je pokazatelj normalne stanične funkcije. Koristi se kao parametar za proučavanje funkcije mitohondrija.

After a cup of coffee, your brown fat cells produce more heat

Istodobno, kofein je stimulirao smeđe masne stanice da proizvode više beta-3 adrenergičnih receptora i manje beta-2 adrenergičnih receptora.

Beta-adrenergični receptori (β-AR) su bitne komponente simpatičkog živčanog sustava.

 

Što rade beta 3 receptori?

β3 receptori nalaze se u žučnom mjehuru, mokraćnom mjehuru i smeđem masnom tkivu. Igraju ulogu u lipolizi i termogenezi u smeđem masnom tkivu.

 

Što rade beta 2 receptori?

Učinak β2 adrenergičkih agonista na glatke mišiće uzrokuje širenje bronha, vazodilataciju u mišićima i jetri, opuštanje mišića maternice i oslobađanje inzulina.

adrenergički receptori

 

Studija na ljudima

Istraživači su ispitanicima dali da ispiju šalicu kave koja je sadržavala je 65 miligrama kofeina.

Neposredno prije nego što su ispitanici dobili kavu, istraživači su izmjerili koliko topline tijelo stvara neposredno iznad ključne kosti.

Snimci su načinjeni termovizijskom kamerom sistemom Thermal imaging što je postupak pretvaranja infracrvenog zračenja (topline), u vidljive slike koje prikazuju prostornu raspodjelu temperaturnih razlika u prizoru gledanom termalnom kamerom.

Na tom području postoji mnogo smeđih masnih stanica.

kava smeđe masno tkivo aktivacija termalna kamera

 

Smeđe masno tkivo imaju gotovo svi sisavci.

Posebno ga ima puno kod novorođenčadi i hibernirajućih sisavaca.

Također je prisutno i metabolički aktivno u odraslih ljudi, ali se njegova prevalencija smanjuje kako ljudi stare.

Njegova primarna funkcija je termoregulacija.

Smeđe masno tkivo proizvodi toplinu i termogenezom koja bez drhtanja za razliku od mišića.

Smeđi adipociti sadrže brojnije ali manje kapljice masti, više kapilara i mnogo veći broj mitohondrija od bijelih adipocita.

stanice bijelog i smeđeg masnog tkiva

 

Pola sata nakon što su ispitanici popili kavu, istraživači su ponovili svoja mjerenja.

snimke termovizijskom kamerom

Brojke u nastavku govore same za sebe.

prije i nakon uzimanja kave

 

 

Zaključak

Smeđe masno tkivo funkcionira na drugačiji način od drugog masnog tkiva. Ono u vašem tijelu proizvodi toplinu sagorijevajući šećer i masnoću, često kao odgovor na hladnoću.

Povećavanjem aktivnosti smeđeg masnog tkiva poboljšava se kontrola šećera u krvi, razina lipida u krvi te sepovećava sagorijevanje dodatnih kalorija što pomaže u gubitku viška kilograma.

Međutim, do sada nitko nije pronašao prihvatljiv način za poticanje njegove aktivnosti kod ljudi.

Ovo je prvo istraživanje na ljudima koje je pokazalo da nešto poput šalice kave može izravno utjecati na funkcije smeđeg masnog tkiva.

*Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.

– Podijelite ga!

 

Referenca

Sci Rep. 2019 Jun 24;9(1):9104. Caffeine exposure induces browning features in adipose tissue in vitro and in vivo. Ksenija Velickovic  1 , Declan Wayne  2 , Hilda Anaid Lugo Leija  1 , Ian Bloor  2 , David E Morris  3 , James Law  2 , Helen Budge  2 , Harold Sacks  4 , Michael E Symonds  5   6 , Virginie Sottile  7

Pročitajte još i povezane članke:

Koji je stimulans bolje uzeti pred trening: kofein u tabletama ili običnu kavu?

Većina sportaša bolje odrade treninge nakon dvije šalice kave nego nakon uzimanja tablete koje sadrže kofein, pišu britanski sportski znanstvenici Darren Richardson i Neil Clarke u radu objavljenom u časopisu Journal of Strength and Conditioning Research. Kofein ili kava-studija Ispitanici su u više navrata trebali uraditi dva seta vježbe bench press do otkaza. U prvom […]

Povećajte sagorijevanje masti aktiviranjem smeđih masnih stanica uz pomoć zelenog i bijelog čaja!

Povećajte sagorijevanje masti aktiviranjem smeđih masnih stanica uz pomoć zelenog i bijelog čaja! Vjerovatno ste uzimali preparate za mršavljenje koji su sadržavali ekstrakte zelenog ili bijelog čaja, ali niste puno smršavili. To je zato što imate manje smeđih masnih stanica.   Ovaj zaključak se može izvući iz studije koju su objavili japanski istraživači u časopisu […]

Ubrzajte mršavljenje uzimajući uz intervalni trening kofein i zeleni čaj

Kratki intenzivni treninzi potiču potrošnju tjelesne masti jer tijelo sagorijeva više kalorija nakon vrlo intenzivnog napora. To se zove EPOC efekt. Sportski znanstvenici sa California State Polytechnic University su objavili rezultate svojih istraživanja koja pokazuju da uzimanje suplementa koji sadrži kofein i ekstrakt zelenog čaja poslije treninga, potiče jače izgaranje kalorija. Studija Istraživači su radili […]

Četiri najbolja dodatka prehrani za trkače su: Natrij citrat, kofein, natrij bikarbonat i ugljikohidrati

Prema rezultatima objavljenim u studijama, ovo su najbolji dodatci koji trkači mogu koristiti kako bi poboljšali svoju izvedbu. Sportski znanstvenici iz California State University u Chico uskoro će objaviti svoje rezultate u časopisu Journal of Strength and Conditioning Research. Trkači bi trebali uzimati 30 g jednostavnih ugljikohidrata u obliku sportskih napitaka svakih 60 minuta tijekom […]

Kofein i sportska postignuća

Kofein je blagi stimulans koji se prirodno javlja u najmanje 63 biljnih vrsta. Ima ga u lišću, stabljikama, sjemenkama i korijenju tih biljaka. Kofein je dio metilksantinske obitelji. Sastoji se od molekule ksantina s tri metilne skupine.   Nalazi se u mnogim proizvodima poput gaziranih pića, čaja i kave, ali se također nalazi i u […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*