Budite u formi i odgodite starenje

Posted on: 23. ožujka 2021
zdravo starenje

Studije pokazuju da ako želite živjeti duže, morate više vježbati i to vam je već dobro poznato.

Istraživači s Instituta za istraživanje dugovječnosti Kronos otkrili su da što je vaše tijelo u boljoj kondiciji, to više stvara zaštitnih antioksidansa.

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference).

Autor: Dr Predrag Jakovljević

u godinama u formi

Fizička aktivnost rezultira privremenom promjenom redoks ravnoteže.

Visoke koncentracije reaktivnih vrsta kisika (ROS), mogu dovesti do oksidativnog oštećenja makromolekula.

Međutim, umjereno periodično povećanje ROS-a, poput redovite fizičke aktivnosti, može stimulirati povećanje endogenih antioksidativnih sustava.

U ovoj je studiji testirana hipoteza da bi starije odrasle osobe u dobroj tjelesnoj  kondiciji trpile manji oksidativni stres zbog većih koncentracija neenzimatskih antioksidansa u cirkulaciji i veće sposobnosti povećanja antioksidativnih enzima.

 

Studija

Istraživači su proučavali dvije skupine ljudi u šezdesetim godinama: 37 ispitanika je bilo u dobroj dobroj tjelesnoj  kondiciji, a 35 ispitanika nije bilo u dobroj tjelesnoj  kondiciji.

Donja slika prikazuje razliku između dviju skupina.

Kondicijski status klasificiran je prema VO2 max i maksimalnoj snazi ​​nogu.

vo2max snaga nogu

Bazalna razina oksidativnog stresa procijenjena je mjerenjem urinarnih markera oštećenja nukleinske kiseline i lipidne peroksidacije. Antioksidativni status procijenjen je mjerenjem ukupne antioksidativne snage i omjera reduciranog i oksidiranog glutationa u plazmi, u stanju mirovanja.

Markeri antioksidativnog kapaciteta

Slika iznad: Markeri antioksidativnog kapaciteta starijih odraslih osoba, u tjelesno slaboj kodiciji (crni stupac) i u tjelesno dobroj kondiciji (bijeli stupac). Pod a) Ukupni antioksidativni kapacitet. Pod b) Omjer reduciranog i oksidiranog glutationa (GSH / GSSG).

 

Sposobnost suzbijanja oksidativnog oštećenja procijenjena je mjerenjem promjena F2-izoprostana u plazmi kao odgovor na ishemiju i reperfuziju podlaktice.

Kad su istraživači analizirali uzorke krvi uzetih starijim osobama u mirovanju, primijetili su da je koncentracija 8-hidroksi-2′-deoksiguanozina (8-OHdG), niža kod starijih osoba koje su bile dobroj tjelesnoj  kondiciji. Što je veća koncentracija 8-OHdG, to je veća šteta na vašoj DNA.

markeri starenja

Koncentracija 8-hidroksi gvanozina (8-okso-G), također je bila niža u ispitanika u dobroj tjelesnoj  kondiciji. To znači da su molekule RNA u njihovim stanicama pretrpjele manje štete. I 8-okso-G i 8-OHdG nastaju reakcijama sa slobodnim radikalima.

markeri

Osobe u dobroj tjelesnoj  kondiciji imale su značajno niže razine urinarnih markera oksidativnog oštećenja i niži odgovor F2-izoprostana na oksidacijski izazov, ali nije bilo grupnih razlika u antioksidacijskom statusu.

Niže razine oksidacijskog stresa kod osoba u dobroj tjelesnoj  kondiciji nisu bile posredovane poznatim učincima treninga poput vježbanja kao što su pretilost, koncentracije HDL-a ili antioksidanti male molekularne težine.

Ovi podaci sugeriraju da smanjeni oksidativni stres povezan s tjelesnom kondicijom proizlazi iz razlika u aktivnosti antioksidativnih enzima.

 

*Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.

– Podijelite ga!

Being FIt in Middle Age Can Lower Risk of Disease Later in Life | TIME.com

Referenca

Oxidative stress in older adults: effects of physical fitness. Age (Dordr). 2012 Aug;34(4):969-82. Tinna Traustadóttir  1 , Sean S Davies, Yali Su, Leena Choi, Holly M Brown-Borg, L Jackson Roberts 2nd, S Mitchell Harman.

 

Pročitajte slične članke:

2 dodatka prehrani koja će probuditi vaše mitohondrije i povećati vašu energiju

Gubitak energije je čest znak starenja i bolesti. Mišići slabe i atrofiraju. Srce gubi svoju sposobnost da učinkovito pumpa krv. Osjećate se umorno i tromo, i fizički i psihički, kao da vam je ponestalo elana? Ono što se najvjerojatnije događa je da vaši mitohondriji, energane koje se nalaze u svakoj vašoj stanici, ne mogu držati […]

Protuupalna prehrana produžuje telomere i usporava starenje

Protuupalna prehrana produžuje telomere i usporava starenje

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Protuupalna prehrana produžuje telomere i usporava starenje ili odgodite starenje prehranom bogatom protuupalnim sastojcima Što više protuupalnih hranjivih sastojaka, poput omega-3 masnih kiselina, kurkumina, češnjaka, đumbira i magnezija, konzumirate, sporije ćete ostariti. Španjolski nutricionisti otkrili su to nakon što su napravili studiju koja sugerira […]

sprinter usain bolt

Zašto su sprinteri duže mladi?

Dugoročni zdravi sportski način života vam može usporiti starenje. Ali ako imate i redovite sprinterske treninge onda pogotovo usporavate starenje. Brazilski sportski znanstvenici sa Universidade Catolica de Brasilia do ovog su zaključka došli u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu International Journal of Sports Medicine. Prema ovoj studiji elitni sprinteri srednjih godina imaju dulje telomere od […]

peršun apigenin

Peršin prirodno povećava razinu testosterona

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Povrće koje svakodnevno koristite poput celera, luka i peršina sadrži tvari koje povećavaju razine testosterona. Ovo je posebno važno za sve vas muškog spola i sa već preko trideset godina starosti jer sa godinama pada proizvodnja testosterona. Navedene namirnice svakodnevnim konzumiranjem sprječavaju pad proizvodnje […]

upala zglobova, osteoartritis, piknogenol

Piknogenol je biljno mazivo za istrošene zglobove

Istrošeni, ukočeni i bolni zglobovi osjetno bolje funkcioniraju ako uzimate 150 miligrama piknogenola dnevno. Ovo su rezultati studije objavljeni u Phytotherapy Research. Pored toga svojim mehanizmom djelovanja piknogenol može odgoditi proces daljnjeg trošenja zglobova.   Što je piknogenol? Piknogenol je spoj prirodnih kemikalija koji sadrži jedinstvenu kombinaciju fitonutrijenata (biljnih tvari sa zdravstvenim blagodatima), uključujući procijanidine, […]

protivupalno djelovanje propolis

Propolis štiti od nastanka kroničnih bolesti

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Kronično povećana aktivnost upalnih citokina CRP i TNF-alfa je znak povećanog rizika od prerane smrti i mnogih kroničnih bolesti. C-reaktivni protein (CRP) je protein akutne faze koji nastaje u jetri kao odgovor na otpuštanje upalnih citokina poput interleukina-6. Dramatično povećanje koncentracije CRP javlja se […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*