Vitamin C štiti zglob koljena od habanja

Posted on: 7. rujna 2023
Vitamin C koljeno osteoarthritis

Suplementiranje vitaminom C može vas zaštititi od osteoartritisa.

U američkoj epidemiološkoj kohortnoj studiji, upotreba dodataka vitamina C smanjila je rizik od osteoartritisa koljena za 11 posto.

Što je osteoarthritis koljena?

Osteoartritis ili degenerativno oboljenje koljena najučestalija je bolest koljenskog zgloba i jedan od vodećih uzročnika invaliditeta. To je stanje koje se razvija u srednjom životnom dobu a počinje ispoljavati simptome u kasnijim godinama pri čemu su ukočenost i bol u zglobu koljena najčešći simptomi.

Osteoartritis je bolest koja se javlja kao posljedica oštećenja hrskavice zgloba. Oštećena hrskavica dovodi do jačeg mehaničkog opterećenja i oštećenja kosti. Vremenom dolazi do bujanja koštanog i mekih tkiva, a pokreti su u zglobu sve ograničeniji i sve teži.


Vitamin C koljeno osteoarthritis

 

Što je vitamin C ?

Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin neophodan za normalan rast i razvoj ljudskog organizma.

Esencijalan je nutrijent, što znači da ga naše tijelo ne može sintetizirati nego ga moramo redovno unositi hranom.

Sirovo voće i povrće je najbolji prirodan izvor vitamina C.


Vitamin C koljeno osteoarthritis

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference).

Autor: Dr med Predrag Jakovljević specijalista sportske medicine sportski nutricionist

 

Studija

U američkoj Clearwater studiji o osteoartritisu, epidemiolozi su od 1988. pratili skupinu od 3700 ljudi starijih od 40 godina.

Nadali su se da će im to omogućiti saznati koji čimbenici vezani uz način života smanjuju rizik od osteoartritisa kod već istrošenih zglobova te koji faktori mogu usporiti tijek bolesti.

 

Godine 2011. istraživači sa Sveučilišta Južne Floride objavili su studiju koja je uključila 1023 sudionika u projektu.

Ranija studija, temeljena na istom projektu, već je pokazala da korištenje multivitamina smanjuje rizik od osteoartritisa u koljenu za 7 posto. (J Musculoskel Res. 2009;12:85-93.)

 

Epidemiolozi su zapravo željeli znati može li upotreba dodataka vitamina C smanjiti rizik od osteoartritisa u zglobu koljena.

Vitamin C je ključni igrač u proizvodnji kolagena a dnevni unos ovog vitamina hranom je relativno nizak u iznenađujuće velikim dijelovima populacije.

U svom nastojanju da smanje zbunjujuće pozadinske varijable, istraživači su uklonili te korisnike multivitamina iz svog uzorka.

Na taj su način epidemiolozi dobili skupinu od 866 sudionika studije koji nisu imali osteoartritis na početku studije. Ostalih 157 sudionika studije već je imalo dijagnozu bolesti.

Rezultati

Sudionici studije bez osteoartritisa ponovno su pregledani nakon gotovo 8 godina. Tada ih je 39 posto imalo trošenje zglobova u koljenu. Šansa za to bila je 11 posto manja među sudionicima studije koji su rekli da su uzimali dodatke vitamina C.

Suplementiranje vitaminom C može vas zaštititi od osteoartritisa

 

Istraživači nemaju podataka o dozi, obliku i trajanju uporabe.

Istraživači nisu pronašli uvjerljive dokaze da suplementacija vitaminom C inhibira napredovanje bolesti kod sudionika koji su već imali osteoartritis.

 

 

Zaključak

Epidemiolozi su kao zaključak naveli da bi suplementiranje prehrane sa vitaminom C mogla bi biti učinkovita strategija za borbu protiv osteoartritisa koji je sve veći javnozdravstveni problem.

Prihvatljiv i najučinkovitiji raspon doziranja vitamina C još uvijek je kontroverzan, ali nedavne studije su otkrile da su doze do 2000 mg/dan sigurne za većinu odraslih.

Kliničari bi mogli razmotriti preporuku dodataka vitamina C onima koji imaju najveći rizik od osteoartritisa.

 

 

Referenca

Public Health Nutr. 2011 Apr;14(4):709-15.

The effects of vitamin C supplementation on incident and progressive knee osteoarthritis: a longitudinal study

Jennifer Peregoy  1 , Frances Vaughn Wilder

 

Pročitajte i ovo….

Vezane teme:

Kada se suplementirate vitaminom C, je li bolje unositi običan vitamin C ili ester vitamina C?

Bilo da želite izgubiti mast, izgraditi mišiće ili samo održati aktivan stil života, potrebno vam je puno vitamina C! Odlučili ste se prehranu pojačati namirnicama bogatim vitaminom C i/ili uzeti suplement koji sadrži vitamin C. Ali koji je suplement najbolji i koji će vam dati najviše vitamina C u najdostupnijem obliku za vaše tijelo?   […]

vitamin D sportaši

Vitamin D održava postotak vaše tjelesne masti na niskom nivou

Ne trenirate, ne možete trenirati, teretane ne rade, sportski objekti su zatvoreni? Ako se ne želite nadebljati tijekom perioda netreniranja vitamin D vam može pomoći. Vitamin D održava postotak vaše tjelesne masti na niskom nivou. Kako reagira postotak tjelesne masti sportaša na razdoblje tjelesne neaktivnosti, ovisi o njihovoj razini vitamina D. Ovaj zaključak sugerira istraživanje […]

glicin-kondrociti-hrskavica-zglobovi

Suplementacija s 10 grama glicina dnevno čini vaše zglobove otpornijimai jačima

Sportaši mogu zaštititi svoje zglobove od trošenja i ozljeda suplementacijom s oko 10 grama glicina dnevno. Isti režim uzimanja glicina može ubrzati zacjeljivanje ozlijeđenih zglobova. Ovo su zaključci studije španjolskih istraživača objavljenih u stručnom medicinskom časopisu Amino Acids. (Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Autor: Dr med Predrag Jakovljević specijalista […]

zdravo starenje

Budite u formi i odgodite starenje

Studije pokazuju da ako želite živjeti duže, morate više vježbati i to vam je već dobro poznato. Istraživači s Instituta za istraživanje dugovječnosti Kronos otkrili su da što je vaše tijelo u boljoj kondiciji, to više stvara zaštitnih antioksidansa. (Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Autor: Dr Predrag Jakovljević Fizička […]

ahilova tetiva ozljeda

Kolagenom ubrzajte zacjeljivanje ozljede tetiva

Ako ste bavite sportom i mučite se sa ozljedom tetive onda dodajte u svoju prehranu hidrolizirani kolagen kako bi ste se brže oporavili od ozljede tetive. Ovo je zaključak studije koju su australski sportski znanstvenici objavili u časopisu Nutrients. (Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Autor: Dr Predrag Jakovljević   […]

upala zglobova, osteoartritis, piknogenol

Piknogenol je biljno mazivo za istrošene zglobove

Istrošeni, ukočeni i bolni zglobovi osjetno bolje funkcioniraju ako uzimate 150 miligrama piknogenola dnevno. Ovo su rezultati studije objavljeni u Phytotherapy Research. Pored toga svojim mehanizmom djelovanja piknogenol može odgoditi proces daljnjeg trošenja zglobova.   Što je piknogenol? Piknogenol je spoj prirodnih kemikalija koji sadrži jedinstvenu kombinaciju fitonutrijenata (biljnih tvari sa zdravstvenim blagodatima), uključujući procijanidine, […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*