Peršin prirodno povećava razinu testosterona

Posted on: 19. ožujka 2021
peršun apigenin

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference).

Povrće koje svakodnevno koristite poput celera, luka i peršina sadrži tvari koje povećavaju razine testosterona.

Ovo je posebno važno za sve vas muškog spola i sa već preko trideset godina starosti jer sa godinama pada proizvodnja testosterona.

pad testosterona sa starenjem

Navedene namirnice svakodnevnim konzumiranjem sprječavaju pad proizvodnje testosterona.

Ovo su otkrili istraživači sa Sveučilišta Texas Tech i objavili u znanstvenom časopisu Journal of Nutritional Biochemistry.

U toj studiji opisuju eksperimente koje su radili s apigeninom, perspektivnim prirodnim pojačivačem lučenja testosterona, koji se u visokim količinama nalazi u peršinu.

peršin apigenin testosteron

Testosteron i starenje

Istraživači iz Texas Tech pomoću svojih istraživanja rade na načinima smanjenja štete po organizam uzrokovane procesom starenja, što uključuje traženje tehnika koje smanjuju pad razine testosterona kod starijih muškaraca.

pad testosterona sa starenjem

Slika iznad: Pad testosterona sa starenjem

 

Pad razine testosterona dovodi do gubitka mišićne mase, koštane mase i libida, ali i ubrzava razvoj neuroloških problema poput Alzheimerove bolesti.

If You Have These Symptoms, You Might Be Suffering From Low Testosterone — Nick Koumalatsos

Slika iznad: Znakovi optimalne razine testosterona u odnosu na niske razine testosterona u muškaraca.

Epidemiološke studije pokazale su da visoka razina testosterona štiti muškarce od ovih bolesti i poremećaja.

 

Kako flavonoid u peršinu povećava razinu testosterona?

Smanjenje proizvodnje testosterona u starijih muškaraca, prema istraživačima, djelomično je rezultat povećanja aktivnosti enzima ciklooksigenaze-2 (COX2), u testisima. Enzim COX2 igra ulogu u pretvorbi metabolita n-6 masnih kiselina u tromboksan A2.

Leydigove stanice koje se nalaze u testisima i proizvode testosterone, imaju receptore za tromboksan A2.

Preko ovih receptora tromboksan A2 aktivira protein DAX-1, koji zauzvrat inhibira steroidogeni akutni regulatorni (StAR) protein.

StAR protein igra ključnu ulogu u pretvorbi kolesterola u testosteron. Stoga ne čudi da primjena inhibitora COX2 povećava razinu testosterone.

StAR protein testosteron

Apigenin je prirodna supstanca koja uništava rad receptora za tromboksan-A2, otkrili su Teksašani nakon što su testirali učinak velikog broja raznih tvari.

fitonutrijenti

Slika iznad: Flavonoidi u raznim namirnicama.

 

Što je apigenin?

Apigenin je prirodna tvar koja pripada klasi flavona. Nalazi se  u povrću i začinskom bilju.

apigenin kvercetin kemijska formula

Izvori apigenina u prirodi

Apigenin se nalazi u mnogim vrstama voća i povrća, ali najčešći izvori su peršin, celer i kamilica. Apigeninom posebno obiluju cvjetovi kamilice, čineći 68% ukupnih flavonoida.

Osušeni peršin može sadržavati oko 45 mg / gram, a suhi cvijet kamilice oko 3-5 mg / gram apigenina.

Sadržaj apigenina u svježem peršinu navodno iznosi 215,5 mg / 100 grama, što je mnogo više od sljedećeg izvora, zelenog srca celera koje daje 19,1 mg / 100 grama.

sok od peršuna i celera

 

In vitro studija

Slika ispod prikazuje što se događa ako Leydigove stanice iz testisa izložite apigeninu u epruvetama. Jasno se vidi da pod uticajem apigenina proizvodnja steroidnih hormona testosterona i progesterona raste, kao i proizvodnja STAR proteina. Preduvjet za to je prisutnost drugog messenger-a, cAMP-a.

flavonoid peršin testosteron

 

Zaključak

Ovo istraživanje pokazuje da apigenin pojačava ekspresiju StAR gena i proizvodnju steroidnih hormona u Leydigovim stanicama testisa, blokirajući receptor tromboksana A2 i smanjujući transkripcijski represor DAX-1.

To također sugerira potencijal za prehrambeni pristup za pojačavanje steroidogeneze u starenju Leydigovih stanica.

Daljnje su studije potrebne kako bi se ispitala učinkovitost dijetnog apigenina na biosintezu testosterona i njegovi učinci na zdravlje starijih muškaraca.

 

Praktični savjeti

Apigenin: Kako uzimati, preporučene doze, aktivne količine, ostali detalji

Svaki dan napravite zeleni miks ili zeleni smootie u kojeg ćete staviti peršin i celer (opciono i luk zbog naglašenog mirisa), i/ili svakodnevno koristiti peršin i celer kao začin jelima.smoothie od clelera i peršina

Slika iznad: Smoothie od peršina, celera, jabuke i limuna.

 

Za opće zdravlje i dobrobit dovoljne su doze pronađene u više obroka voća i povrća.

Za anksiolitičke učinke, doze u rasponu od 3-10 mg / kg tjelesne težine učinkovite su bez sedacije, a veće doze izazivaju sedaciju uz smanjenje anksioznosti.

sredovječni muškarac testosteron

 

Referenca

The Journal of Nutritional Biochemistry, Volume 22, Issue 3, March 2011, Pages 212-218. Effects of apigenin on steroidogenesis and steroidogenic acute regulatory gene expression in mouse Leydig cells.  WeiLiaAkhilesh K.PandeyaXianglingYinbJau-JiinChendDouglas M.StoccocPaulaGrammasaXingJiaWanga

 

Pročitajte slične članke:

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona Ako ste trening snage završili s velikim brojem ponavljanja, kako bi vaši mišići proizveli više mliječne kiseline, povećati ćete prirodnu proizvodnju testosterona. Tako glasi zaključak studije objavljene u časopisu Journal of Cellular Biochemistry.   Testosteron, Leydigove stanice, mliječna kiselina, LH Studija pokazuje da mliječna kiselina povećava proizvodnju testosterona direktnim djelovanjem […]

Povrće koje smanjuje razine estrogena i povećava razine testosterona

Povrće koje se naziva krucifere ili krstašice (jer svaki cvijet ima 4 latice koje sliče grčkom križu),  kao što su brokula, kelj, prokelj, cvjetača, maka, sadrže prirodne spojeve koji smanjuju razine estrogena: 1. Bogate su cinkom, mineralom potrebnim za sintezu testosterona. Cink također blokira enzim aromatazu, tako da se vaš testosteron ne pretvori tako lako […]

Sportaši, budite oprezni sa Low carb dijetama jer uz intenzivan trening dovode do znatnog pada razine testosterona!

Sportaši, budite oprezni sa Low carb dijetama jer uz intenzivan trening dovode do znatnog pada razine testosterona! Ne samo to nego još i gore: Povećava se nivo kortizola koji kanibalizira mišiće! Do ovakvih zaključaka se došlo temeljem rezultata istraživanja fiziologa s University of North Carolina objavljenom u prestižnom časopisu European Journal of Applied Physiology. Intenzivan […]

Uzimanje fosfatidilserina: Više testosterona, manje kortizola, brži i kvalitetniji oporavak nakon treninga

Više testosterona manje kortizola nakon treninga. Crni stupci prikazuju grupu ispitanika koji su uzimali fosfatidilserin(PS) u dozi od 600miligrama dnevno kroz deset dana a bijeli stupci kontrolnu grupu ispitanika koji su uzimali placebo.Prva dva stupca pokazuju učinak na koncetraciju testosterona u krvi tijekom eksperimenta.Grupa koja je uzimala PS imala je 35%-tno povećanje testosterona.Stupci u sredini […]

hormon rasta, hidriranost,

Ako pijete vodu tijekom kardio treninga podiže vam se razina hormona rasta

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Dobro hidrirani  sportaši imati će niže razine kortizola i više razine anabolnih hormona. Francusko istraživanje sugerira da voda ima potencijalno anabolički učinak na izdržljivost i kardio trening.   Studija Francuski istraživači iz Centre d’Exploration et de Readaptation des Anomalies du Metabolisme Musculaire su objavili […]

Magnezij smanjuje razinu kortizola

Magnezij smanjuje razinu kortizola

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Povećavanjem unosa magnezija putem prehrane i/ili suplementacijom, možete povećati koncentraciju anaboličkih hormona poput IGF-1 i testosterona. No pozitivni učinci magnezija na hormonski sustav se tu ne zaustavljaju. Uzimanje magnezija također može smanjiti razinu kortizola. Ovo su rezultati istraživanja koje su nizozemski istraživači iz Sveučilišnog […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*