Month: ožujak 2017

Dipeptidi iz hidrolizata proteina sirutke pojačavaju ulaz glukoze u mišiće

Dipeptidi iz hidrolizata proteina sirutke pojačavaju ulaz glukoze u mišiće

https://www.bacarelexpress.co.uk/_images/_categories/_second/55.jpg

Energetski napici koje uzimate poslije treninga daju puno bolje rezultate kada sadrže peptide hidrolizata proteina sirutke.

Spoj dviju aminokiselina razgranatog lanca (BCAA), iz hidrolizata proteina sirutke znatno doprinosi da mišićne stanice apsorbiraju više glukoze.

Hidrolizat proteina sirutke omogućava aminokiselinama da se apsorbiraju brže od neobrađenih proteina, čime se maksimizira njihova dostupnost u mišićnom tkivu.

Hidrolizirani whey je vrsta proteina sirutke. Sadrži isti sastav i količinu aminokiselina kao i whey koncentrat ali su frakcije proteina (peptida), manje i mišići ih brže iskoriste.

Kako nastaje hidrolizat proteina sirutke

Protein sirutke se razbija u manje fragmente proteina kroz proces koji se naziva enzimska hidroliza. Taj proces vašem tijelu olakšava probavu proteina i ubrzava dotok aminokiselina vašim mišićima.

http://muscleandcuts.com/wp-content/uploads/2014/05/protein-sources.jpg

Dipeptidi

Hidrolizat proteina sirutke (Whey protein hydrolysate), sadrži fragmentirane proteine. Što su fragmenti proteina  manji tijelo ih brže apsorbira. U tankom crijevu postoje transportni proteini koji učestvuju pri apsorbciji aminokiselinskih lanaca sa dvije ili tri aminokiseline u nizu (bipeptidi i tripeptidi). Isti transportni proteini se nalaze u raznim vrstama stanica tako da peptidi mogu biti apsorbirani u većini tkiva, uključujući i mišiće.

Istraživanja su pokazala da BCAA leucin i izoleucin poboljšavaju unos glukoze u mišićne stanice. Da li peptidi BCAA imaju isti učinak?

Da bi dobili odgovor na to pitanje znanstvenici su uradili eksperimente na mišićnim stanicama, mišićnim vlaknima i mišićnim tkivima.

Istraživači su koristili enzime kako bi  podijelili proteine sirutke u dipeptide pa nakon toga odvojili frakcije. Kada su u epruvete s mišićnim vlaknima dodali BCAA peptide zajedno s glukozom, vidjeli su da se povećao unos glukoze u mišićne stanice. Ovo automatski znači bržu resintezu mišićnog glikogena i u konačnici brži oporavak nakon treninga.
Dipeptides in whey hydrolysate are glucose boosters

Najzastupljeniji dipeptid u hidrolizatu proteina sirutke je leucin-izoleucin s kojim su znanstvenici nastavili pokuse. Kada su istraživači otopini glukoze dodali dipeptid izoleucin-leucin, uočili su da je mišićno tkivo apsorbiralo više glukoze.
Dipeptides in whey hydrolysate are glucose boostersDipeptides in whey hydrolysate are glucose boosters

Istraživači su još jednom ponovili pokus, ali su ovaj put u epruvetu dodali spoj LY294002. LY294002 inhibira p13 kinazu, enzim koji predaje signal sa inzulina i IGF-1 na receptore u stanicama. Ovaj spoj je neutralizirao učinak dipeptida. Prema mišljenju istraživača to znači da dipeptidi imitiraju i pojačavaju učinak inzulina.

http://physicalrules.com/wp-content/uploads/2016/03/Glycogen-depletion.jpg
Referenca

J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2009 Feb;55(1):81-6.

Branched-chain amino acid-containing dipeptides, identified from whey protein hydrolysates, stimulate glucose uptake rate in L6 myotubes and isolated skeletal muscles.

Morifuji M1, Koga J, Kawanaka K, Higuchi M. Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2009 veljača; 55 (1): 81-6.

Ako vam se svidio članak molim podijelite https://cdn.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2016/07/facebook-shares-740x400.jpg

 

Vezane teme:

 

Kliknite ovdje za za dobijanje našeg newslettera putem e-maila!

http://greencastlepachamber.org/wp-content/uploads/newsletter_button.jpg

Pametni intervalni trening rezultira jako velikim lučenjem hormona rasta

Pametni intervalni trening rezultira jako velikim lučenjem hormona rasta   Hormon rasta i intervalni trening Intervalni treining iziskuje jako malo vremena, čini vas spremnijima, pomaže vam pri mršavljenju i jača proizvodnju vaših anaboličkih hormona kao što su testosteron i hormon rasta. Što biste još mogli poželjeti?! Zahvaljujući radu sportskih znanstvenika sa Wingate Instituta iz Netanya […]

Beta alanin usporava zamaranje mišića i poboljšava mišićnu izdržljivost

Beta alanin Aminokiselina beta-alanin već odavno ima dobru reputaciju no ovo istraživanjekoje su uradili sportski znanstvenici sa Sveučilišta u Oklahomi bez sumnje će toj reputaciji doprinjeti. Istraživači su u studiji objavljenoj u časopisu Journal of International Society of Sports Nutrition pokazali da beta alanin povećava radnu sposobnost mišića. Beta alanin je prekursor dipeptida karnozina. Ovaj […]

Chia sjemenke su dobar izvor ugljikohidrata za uzimanje pred trening

Bavite se sportovima izdržljivosti i uzimate čiste ugljikohidrate pred trening i nastup? Chia sjemenke su puno zdraviji izbor!   Istraživaći su prilikom ovog istraživanja željeli vidjeti što se događa ako neke od ugljikohidrata koje sportaši uzimaju u svrhu Carbo-Loading-a prije utrke, zamijene sa chia sjemenkama. Chia je svakako zdraviji izbor od brzih ugljikohidrata iz komercijalnih […]

Taurin čini mišiće snažnijima

Taurin čini mišiće snažnijima Pravi naziv taurina 2-aminoetansulfonska kiselina i derivat je aminokiseline cisteina. Na mišićne stanice djeluje volumizacijski, na sličan način kao kreatin. To znači da pomaže povlačenje vode u mišiće pa oni izgledaju punije. Taurin je važan za razvoj i funkciju skeletnih mišića i središnjeg živčanog sustava. Također djeluje kao antioksidans i štiti […]

Kakao sadrži supstancu koja povećava sportsku izdržljivost

Kakao sadrži supstancu koja povećava sportsku izdržljivost Tijekom studije ispitanici su svaki dan trebali pojesti veliki komad čokolade. Posljedica ovoga je bila da su njihove mišićne stanice počele funkcionirati bolje. Prema rezultatime ove studije, učinjene na Sveučilištu San Diego u Kaliforniji, nakon tri mjeseca mišići ispitanika su izgledali kao da su dobro utrenirani. Ispitanici u […]

Resveratrol može ubrzati rast mišića

Resveratrol može ubrzati rast mišića Resveratrol, mišićne stanice, matične stanice Kada radite treninge snage vaše mišićno tkivo neprestano iz matičnih stanica producira zrele mišićne stanice. Talijanske in-vitro studije sugeriraju da resveratrol ubrzava taj proces. Tijekom studije,rezultati koje su objavljeni u časopisu Journal of Translational Medicine, proučavan je učinak resveratrola na mišićne stanice. Resveratrol je antioksidant […]

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video   korak Još i danas se sjećam praznog papira i kaosa u glavi na početku pisanja diplomskog rada. Rok je bio blizu, stol i računalo puni istraživačkih radova, a moja glava zbunjena i u blokadi. Počeci su jako teški, put je nepoznat, a inercija u nama otežava […]

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona Ako ste trening snage završili s velikim brojem ponavljanja, kako bi vaši mišići proizveli više mliječne kiseline, povećati ćete prirodnu proizvodnju testosterona. Tako glasi zaključak studije objavljene u časopisu Journal of Cellular Biochemistry.   Testosteron, Leydigove stanice, mliječna kiselina, LH Studija pokazuje da mliječna kiselina povećava proizvodnju testosterona direktnim djelovanjem […]

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?   Kazein je sporo probavljivi mliječni protein koji se često uzima kao dodatak prehrani. Glavna karakteristika mu je da je „spori protein“, što znači da u probavnom traktu sporo oslobađa aminokiseline. Iz tog razloga ga sportaši najčešće uzimaju prije spavanja kako bi tijekom sna ubrzali oporavak i […]

Znate li da su vam tri inhibitora miostatina dostupna u najbližoj prodavaonici suplemenata?

Leucin, HMB i kreatin najvjerojatnije potiču rast mišića jer smanjuju funkciju miostatina (proteina koji uzrokuje mišićnu atrofiju). Miostatin (drugo ime mu je faktor diferencijacije rasta 8, skraćeno GDF-8), je miokin, protein kojeg proizvode miociti. Inhibira miogenezu, rast i diferencijaciju mišićnih stanica. Znanstvenici sa Sveučilišta Auburn u SAD-u objavili su studiju o učincima leucina, HMB-a i […]

 

Pametni intervalni trening rezultira jako velikim lučenjem hormona rasta

Pametni intervalni trening rezultira jako velikim lučenjem hormona rasta

 

Hormon rasta i intervalni trening

Intervalni treining iziskuje jako malo vremena, čini vas spremnijima, pomaže vam pri mršavljenju i jača proizvodnju vaših anaboličkih hormona kao što su testosteron i hormon rasta. Što biste još mogli poželjeti?!

Zahvaljujući radu sportskih znanstvenika sa Wingate Instituta iz Netanya u Izraelu, naučiti ćete kako dodatno možete optimizirati pozitivan učinak intervalnog treninga na vašu hormonsku ravnotežu.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/0b/b7/dd/0bb7dd753b61483487ab149917386ea7.jpg
Studija

Izraelci su objavili rezultate eksperimenta u časopisu Journal of Strength & Conditioning Research. Ispitanici su bili rukometaši u dobi od 17 do 25 godina. U dva navrata su ispitanici radili intervalni trening na traci za trčanje koji se sastojao od četiri sprinta. Trčali su ukupno 1000 metara sa ukupno 9 minuta odmora između sprinteva.

Razlika između ta dva intervalna treninga je bila u duljini sprinteva i razdobljima odmora. Pri prvom intervalnom treningu periodi odmora su postajali sve duži kako je trening odmicao, dok su pri drugom intervalnom treningu periodi odmora bili kraći.

Tijekom prvog intervalnog treninga ispitanici su radili 100 m sprinta pa 2 minute odmora, zatim 200 m sprinta pa 3 minute odmora, zatim 300 m sprinta pa 4 minute odmora, da bi konačno završili s 400 m sprinta.

Tijekom drugog intervalnog treninga rukometaši su radili obrnuto. Počeli su s 400 m sprinta pa 4 minute odmora, zatim 300 m sprinta pa 3 minute odmora, zatim 200 m sprinta pa 2 minute odmora da bi završili s 100 m .

Istraživači su tijekom intervalnog treninga kao i u satima koji su uslijedili nakon treninga analizirali krv sportaša. Otkrili su da je smanjenje duljine istrčanih udaljenosti rezultiralo većim porastom razine mliječne kiseline kao i znatno većim porastom razine hormona rasta.

 

Rezultati

Kao rezultat odrađenog intervalnog treninga u krvi ispitanika su porasle vrijednosti kortizola, testosterona, IGF-1 i IGF-BP-3, upalnih proteina ​​interleukina-6 i interleukina-1-beta i inhibitora upale interleukina-1.

Extra high growth hormone peak with clever interval training
Istraživači su također pitali sportaše koliko im je bio naporan trening koji su odradili. Ispitanici su prijavili da im je intervalni trening sa smanjivanjem distanci bio malo manje naporan.

To znači veću proizvodnju hormona rasta sa još manje napora.

https://www.scramblestuff.com/wp-content/uploads/sprints.jpg

Referenca

J Strength Cond Res. 2011 Aug;25(8):2161-9. doi: 10.1519/JSC.0b013e3181dc4571.

Hormonal and inflammatory responses to different types of sprint interval training.

Meckel Y1, Nemet D, Bar-Sela S, Radom-Aizik S, Cooper DM, Sagiv M, Eliakim A.

 

Ako vam se svidio članak molim podijelite https://cdn.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2016/07/facebook-shares-740x400.jpg

 

Vezane teme:

 

Kliknite ovdje za za dobijanje našeg newslettera putem e-maila!

http://greencastlepachamber.org/wp-content/uploads/newsletter_button.jpg

Beta alanin usporava zamaranje mišića i poboljšava mišićnu izdržljivost

Beta alanin Aminokiselina beta-alanin već odavno ima dobru reputaciju no ovo istraživanjekoje su uradili sportski znanstvenici sa Sveučilišta u Oklahomi bez sumnje će toj reputaciji doprinjeti. Istraživači su u studiji objavljenoj u časopisu Journal of International Society of Sports Nutrition pokazali da beta alanin povećava radnu sposobnost mišića. Beta alanin je prekursor dipeptida karnozina. Ovaj […]

Chia sjemenke su dobar izvor ugljikohidrata za uzimanje pred trening

Bavite se sportovima izdržljivosti i uzimate čiste ugljikohidrate pred trening i nastup? Chia sjemenke su puno zdraviji izbor!   Istraživaći su prilikom ovog istraživanja željeli vidjeti što se događa ako neke od ugljikohidrata koje sportaši uzimaju u svrhu Carbo-Loading-a prije utrke, zamijene sa chia sjemenkama. Chia je svakako zdraviji izbor od brzih ugljikohidrata iz komercijalnih […]

Taurin čini mišiće snažnijima

Taurin čini mišiće snažnijima Pravi naziv taurina 2-aminoetansulfonska kiselina i derivat je aminokiseline cisteina. Na mišićne stanice djeluje volumizacijski, na sličan način kao kreatin. To znači da pomaže povlačenje vode u mišiće pa oni izgledaju punije. Taurin je važan za razvoj i funkciju skeletnih mišića i središnjeg živčanog sustava. Također djeluje kao antioksidans i štiti […]

Kakao sadrži supstancu koja povećava sportsku izdržljivost

Kakao sadrži supstancu koja povećava sportsku izdržljivost Tijekom studije ispitanici su svaki dan trebali pojesti veliki komad čokolade. Posljedica ovoga je bila da su njihove mišićne stanice počele funkcionirati bolje. Prema rezultatime ove studije, učinjene na Sveučilištu San Diego u Kaliforniji, nakon tri mjeseca mišići ispitanika su izgledali kao da su dobro utrenirani. Ispitanici u […]

Resveratrol može ubrzati rast mišića

Resveratrol može ubrzati rast mišića Resveratrol, mišićne stanice, matične stanice Kada radite treninge snage vaše mišićno tkivo neprestano iz matičnih stanica producira zrele mišićne stanice. Talijanske in-vitro studije sugeriraju da resveratrol ubrzava taj proces. Tijekom studije,rezultati koje su objavljeni u časopisu Journal of Translational Medicine, proučavan je učinak resveratrola na mišićne stanice. Resveratrol je antioksidant […]

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video   korak Još i danas se sjećam praznog papira i kaosa u glavi na početku pisanja diplomskog rada. Rok je bio blizu, stol i računalo puni istraživačkih radova, a moja glava zbunjena i u blokadi. Počeci su jako teški, put je nepoznat, a inercija u nama otežava […]

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona Ako ste trening snage završili s velikim brojem ponavljanja, kako bi vaši mišići proizveli više mliječne kiseline, povećati ćete prirodnu proizvodnju testosterona. Tako glasi zaključak studije objavljene u časopisu Journal of Cellular Biochemistry.   Testosteron, Leydigove stanice, mliječna kiselina, LH Studija pokazuje da mliječna kiselina povećava proizvodnju testosterona direktnim djelovanjem […]

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?   Kazein je sporo probavljivi mliječni protein koji se često uzima kao dodatak prehrani. Glavna karakteristika mu je da je „spori protein“, što znači da u probavnom traktu sporo oslobađa aminokiseline. Iz tog razloga ga sportaši najčešće uzimaju prije spavanja kako bi tijekom sna ubrzali oporavak i […]

Znate li da su vam tri inhibitora miostatina dostupna u najbližoj prodavaonici suplemenata?

Leucin, HMB i kreatin najvjerojatnije potiču rast mišića jer smanjuju funkciju miostatina (proteina koji uzrokuje mišićnu atrofiju). Miostatin (drugo ime mu je faktor diferencijacije rasta 8, skraćeno GDF-8), je miokin, protein kojeg proizvode miociti. Inhibira miogenezu, rast i diferencijaciju mišićnih stanica. Znanstvenici sa Sveučilišta Auburn u SAD-u objavili su studiju o učincima leucina, HMB-a i […]

Ako se bavite sportovima visokog intenziteta beta alanin će vam dati bolje rezultate u kombinaciji sa sodom bikarbonom!

Vjerovatno vam je poznato da dobro utrenirani sportaši imaju bolje rezultate ako koriste aminokiselinu beta alanin. Onda možda već znate i da beta alanin poboljšava sportske performanse još i više ako se uzima u kombinaciji s sodom bikarbonom (natrij bikarbonat). Britanski sportski znanstvenici sa Nottingham Trent University su u časopisu International Journal of Sport Nutrition […]

Beta alanin usporava zamaranje mišića i poboljšava mišićnu izdržljivost

Beta alanin

Aminokiselina beta-alanin već odavno ima dobru reputaciju no ovo istraživanjekoje su uradili sportski znanstvenici sa Sveučilišta u Oklahomi bez sumnje će toj reputaciji doprinjeti.

Istraživači su u studiji objavljenoj u časopisu Journal of International Society of Sports Nutrition pokazali da beta alanin povećava radnu sposobnost mišića.

Beta alanin je prekursor dipeptida karnozina. Ovaj maleni protein spriječava da se kiselost u radnim mišićim prebrzo poveća.

Karnozin radi kao pufer koji omogućuje mišićima da rade dulje prije nego li se zamore.

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0243/9705/files/physiological-arm-right-alanine.png?1379552025463731930

Karnozin (beta-alanil-L-histidin), je dipeptid učinkovit kao pufer vodikovih iona (H +), preko fizioloških granica. U mišićima, gdje je njegova koncentracija je najviša, karnozin daje važan doprinos održavanju intracelularnog pH, što je bitno za normalno funkcioniranje mišića tijekom intenzivnog vježbanja. Nalazi se u oba (tip I i tip II), mišićnih vlakana s tim da je njegova koncentracija najveća u mišićnim vlaknima tipa II.

Studija

Ispitanici su svakodnevno uzimali 2400 mg beta alanina. Uzimali su 800 mg kapsula beta-alanina uz svaki obrok tijekom devedeset dana. Druga polovica ispitanika je dobila placebo.

Nakon tri mjeseca ispitanicima su stavljene elektrode na mišiće nogu i zatim izmjerena količina rada koje su mogli obaviti dok se ne umore. Tehnički naziv za ovo mjerenje je „Fizički radni kapacitet na pragu umora” (physical working capacity at the fatigue threshold-PWC-FT).

Slika ispod prikazuje što se dogodilo s PWC-FT prije i poslije eksperimenta:
Beta-alanine boosts aging muscles

Vidi se da je uzimanje beta alanina imalo učinak na sve ispitanike, kao što prikazuju slike ispod na promijenama u PWC-FT svih ispitanika u poyitivnom smislu:
Beta-alanine boosts aging musclesBeta-alanine boosts aging muscles

 

Zaključak

Unos beta alanina poboljšava unutarmišićnu kontrolu kiselosti (pH), i poboljšava mišićnu izdržljivost.

 

Referenca

J Int Soc Sports Nutr. 2008 Nov 7;5:21. doi: 10.1186/1550-2783-5-21.

The effect of beta-alanine supplementation on neuromuscular fatigue in elderly (55-92 Years): a double-blind randomized study.

Stout JR1, Graves BS, Smith AE, Hartman MJ, Cramer JT, Beck TW, Harris RC.

Ako vam se svidio članak molim podijelite https://cdn.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2016/07/facebook-shares-740x400.jpg

 

Vezane teme:

 

Kliknite ovdje za za dobijanje našeg newslettera putem e-maila!

http://greencastlepachamber.org/wp-content/uploads/newsletter_button.jpg

 

Chia sjemenke su dobar izvor ugljikohidrata za uzimanje pred trening

Bavite se sportovima izdržljivosti i uzimate čiste ugljikohidrate pred trening i nastup? Chia sjemenke su puno zdraviji izbor!   Istraživaći su prilikom ovog istraživanja željeli vidjeti što se događa ako neke od ugljikohidrata koje sportaši uzimaju u svrhu Carbo-Loading-a prije utrke, zamijene sa chia sjemenkama. Chia je svakako zdraviji izbor od brzih ugljikohidrata iz komercijalnih […]

Taurin čini mišiće snažnijima

Taurin čini mišiće snažnijima Pravi naziv taurina 2-aminoetansulfonska kiselina i derivat je aminokiseline cisteina. Na mišićne stanice djeluje volumizacijski, na sličan način kao kreatin. To znači da pomaže povlačenje vode u mišiće pa oni izgledaju punije. Taurin je važan za razvoj i funkciju skeletnih mišića i središnjeg živčanog sustava. Također djeluje kao antioksidans i štiti […]

Kakao sadrži supstancu koja povećava sportsku izdržljivost

Kakao sadrži supstancu koja povećava sportsku izdržljivost Tijekom studije ispitanici su svaki dan trebali pojesti veliki komad čokolade. Posljedica ovoga je bila da su njihove mišićne stanice počele funkcionirati bolje. Prema rezultatime ove studije, učinjene na Sveučilištu San Diego u Kaliforniji, nakon tri mjeseca mišići ispitanika su izgledali kao da su dobro utrenirani. Ispitanici u […]

Resveratrol može ubrzati rast mišića

Resveratrol može ubrzati rast mišića Resveratrol, mišićne stanice, matične stanice Kada radite treninge snage vaše mišićno tkivo neprestano iz matičnih stanica producira zrele mišićne stanice. Talijanske in-vitro studije sugeriraju da resveratrol ubrzava taj proces. Tijekom studije,rezultati koje su objavljeni u časopisu Journal of Translational Medicine, proučavan je učinak resveratrola na mišićne stanice. Resveratrol je antioksidant […]

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video   korak Još i danas se sjećam praznog papira i kaosa u glavi na početku pisanja diplomskog rada. Rok je bio blizu, stol i računalo puni istraživačkih radova, a moja glava zbunjena i u blokadi. Počeci su jako teški, put je nepoznat, a inercija u nama otežava […]

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona Ako ste trening snage završili s velikim brojem ponavljanja, kako bi vaši mišići proizveli više mliječne kiseline, povećati ćete prirodnu proizvodnju testosterona. Tako glasi zaključak studije objavljene u časopisu Journal of Cellular Biochemistry.   Testosteron, Leydigove stanice, mliječna kiselina, LH Studija pokazuje da mliječna kiselina povećava proizvodnju testosterona direktnim djelovanjem […]

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?   Kazein je sporo probavljivi mliječni protein koji se često uzima kao dodatak prehrani. Glavna karakteristika mu je da je „spori protein“, što znači da u probavnom traktu sporo oslobađa aminokiseline. Iz tog razloga ga sportaši najčešće uzimaju prije spavanja kako bi tijekom sna ubrzali oporavak i […]

Znate li da su vam tri inhibitora miostatina dostupna u najbližoj prodavaonici suplemenata?

Leucin, HMB i kreatin najvjerojatnije potiču rast mišića jer smanjuju funkciju miostatina (proteina koji uzrokuje mišićnu atrofiju). Miostatin (drugo ime mu je faktor diferencijacije rasta 8, skraćeno GDF-8), je miokin, protein kojeg proizvode miociti. Inhibira miogenezu, rast i diferencijaciju mišićnih stanica. Znanstvenici sa Sveučilišta Auburn u SAD-u objavili su studiju o učincima leucina, HMB-a i […]

Ako se bavite sportovima visokog intenziteta beta alanin će vam dati bolje rezultate u kombinaciji sa sodom bikarbonom!

Vjerovatno vam je poznato da dobro utrenirani sportaši imaju bolje rezultate ako koriste aminokiselinu beta alanin. Onda možda već znate i da beta alanin poboljšava sportske performanse još i više ako se uzima u kombinaciji s sodom bikarbonom (natrij bikarbonat). Britanski sportski znanstvenici sa Nottingham Trent University su u časopisu International Journal of Sport Nutrition […]

Soja protein + HMB ima isti anabolički učinak kao i protein sirutke

Respektabilan broj studija pokazuje da protein sirutke ima jači anabolički učinak od sojinog proteina. No, znanstvenici Sveučilišne bolnice iz Aarhusa u Danskoj su otkrili da se anabolički učinak sojinog proteina može pojačati do razine anaboličkog učinka proteina sirutke kada se sojin protein kombinira tri grama HMB-a. HMB (kratica za β-hidroksi P-metil-maslačnu kiselinu), je metabolit aminokiseline […]

 

 

Chia sjemenke su dobar izvor ugljikohidrata za uzimanje pred trening

Bavite se sportovima izdržljivosti i uzimate čiste ugljikohidrate pred trening i nastup?

Chia sjemenke su puno zdraviji izbor!

 

Istraživaći su prilikom ovog istraživanja željeli vidjeti što se događa ako neke od ugljikohidrata koje sportaši uzimaju u svrhu Carbo-Loading-a prije utrke, zamijene sa chia sjemenkama.

Chia je svakako zdraviji izbor od brzih ugljikohidrata iz komercijalnih sportskih napitaka.

https://fityourcells.files.wordpress.com/2014/07/chia-hidratada.jpg?w=603&h=472

Svrha ovog istraživanja bila je utvrditi da li su omega-3 kiseline iz chia sjemenki dobar izbor za poboljšanje sportske izvedbe u sportskim aktivnostima u trajanju iznad 90 minuta kao bi se omogućilo sportašima da smanje unos šećera i povećaju unos omega-3 masnih kiselina.

Dobro je dokumentirano da visoki unos ugljikohidrata (Carbo-Loading, CHO-Loading), tijekom nekoliko dana prije natjecanja doprinosi povećanju mišićne zalihe glikogena što onda doprinodi poboljšanju sportskih performansi u događajima koji traju duže od 90 minuta.

Ova studija je usporedila uspješnost primjene dva različita načina CHO-loadinga. Tradicionalni CHO-Loading poslužio je kao kontrola pri čemu je 100% kalorija bilo iz Gatorade sportskog napitka.

http://www.healthline.com/hlcmsresource/images/topic_centers/Food-Nutrition/642x361-Is_Gatorade_Bad_For_You-1.jpg

Napitak sa chia sjemenkama je sadržavao 50% kalorija iz chia sjemenki i 50% iz Gatorade sportskog napitka.

Sportski znanstvenici sa University of Alabama temeljem dobijenih rezultata sugeriraju da koktel od chia sjemenki i ugljikohidrata daju jednako dobre rezultate kao i ugljikohidratne bombe u komercijalnim sportskim napitcima.

http://www.chiabia.com/wp-content/uploads/2015/07/Hydration-in-sport-820x490.png
Eksperiment

Ispitanici su bili dobro utrenirani sportaši iz sportova izdržljivosti.

Prvo su umjerenim intenzitetom trčali sat vremena na pokretnoj traci na 65 posto njihovih VO2max, a zatim su, što su brže mogli, istrčali 10 kilometara na stazi.

Sportaši su to odradili u dva navrata. U prvom navratu su tijekom dva dana prije testiranja radili kratak ali intenzivan trening u jutarnjim satima, nakon čega su oba dana uzimali sportski napitak sa 6 g brzih ugljikohidrata po kilogramu tjelesne težine.

U drugom navratu sportaši su zamijenili polovicu kalorijskog unosa iz napitka sa chia sjemenkama.

Na slici ispod možete vidjeti protokol koji su primijenjivali:

http://ergo-log.com/plaatjes/chialoadingversuscarbloading2.gif

 

Istraživači su očekivali da će omega-3 masne kiseline iz chia sjemenki promovirati veću oksidaciju masti, što bi značilo da će performanse sportaša biti jednako dobre kao i sa uzimanjem samo brzih ugljikohidrata.

Rezultati

I doista, sportaši su istrčali 10 kilometara za otprilike isto vrijeme u oba navrata. Vidi sliku ispod:

Endurance athletes can also use chia to load

 

Zaključak

Uzimanje chia sjemenki s dodatim ugljikohidratima je dobra opcija uzimanja ugljikohidrata za aktivnosti u sportovima izdržljivost koji traju duže od 90 minuta. Ovakav pristup omogućuje sportašima da smanje unos šećera, a povećaju unos zdravih omega-3 masnih kiselina i da pri tom zadrže isti kvalitet sportskih rezultata.

#Sportskaprehrana #chiasjemenke #CarboLoading #omega3

@sportprehrana

 

Referenca

J Strength Cond Res. 2011 Jan;25(1):61-5. doi: 10.1519/JSC.0b013e3181fef85c.

Omega 3 Chia seed loading as a means of carbohydrate loading.

Illian TG1, Casey JC, Bishop PA.

Ako vam se svidio članak molim podijelite https://cdn.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2016/07/facebook-shares-740x400.jpg

 

Vezane teme:

 

Kliknite ovdje za za dobijanje našeg newslettera putem e-maila!

http://greencastlepachamber.org/wp-content/uploads/newsletter_button.jpg

 

Kakao sadrži supstancu koja povećava sportsku izdržljivost

Kakao sadrži supstancu koja povećava sportsku izdržljivost Tijekom studije ispitanici su svaki dan trebali pojesti veliki komad čokolade. Posljedica ovoga je bila da su njihove mišićne stanice počele funkcionirati bolje. Prema rezultatime ove studije, učinjene na Sveučilištu San Diego u Kaliforniji, nakon tri mjeseca mišići ispitanika su izgledali kao da su dobro utrenirani. Ispitanici u […]

Resveratrol može ubrzati rast mišića

Resveratrol može ubrzati rast mišića Resveratrol, mišićne stanice, matične stanice Kada radite treninge snage vaše mišićno tkivo neprestano iz matičnih stanica producira zrele mišićne stanice. Talijanske in-vitro studije sugeriraju da resveratrol ubrzava taj proces. Tijekom studije,rezultati koje su objavljeni u časopisu Journal of Translational Medicine, proučavan je učinak resveratrola na mišićne stanice. Resveratrol je antioksidant […]

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video   korak Još i danas se sjećam praznog papira i kaosa u glavi na početku pisanja diplomskog rada. Rok je bio blizu, stol i računalo puni istraživačkih radova, a moja glava zbunjena i u blokadi. Počeci su jako teški, put je nepoznat, a inercija u nama otežava […]

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona Ako ste trening snage završili s velikim brojem ponavljanja, kako bi vaši mišići proizveli više mliječne kiseline, povećati ćete prirodnu proizvodnju testosterona. Tako glasi zaključak studije objavljene u časopisu Journal of Cellular Biochemistry.   Testosteron, Leydigove stanice, mliječna kiselina, LH Studija pokazuje da mliječna kiselina povećava proizvodnju testosterona direktnim djelovanjem […]

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?   Kazein je sporo probavljivi mliječni protein koji se često uzima kao dodatak prehrani. Glavna karakteristika mu je da je „spori protein“, što znači da u probavnom traktu sporo oslobađa aminokiseline. Iz tog razloga ga sportaši najčešće uzimaju prije spavanja kako bi tijekom sna ubrzali oporavak i […]

Znate li da su vam tri inhibitora miostatina dostupna u najbližoj prodavaonici suplemenata?

Leucin, HMB i kreatin najvjerojatnije potiču rast mišića jer smanjuju funkciju miostatina (proteina koji uzrokuje mišićnu atrofiju). Miostatin (drugo ime mu je faktor diferencijacije rasta 8, skraćeno GDF-8), je miokin, protein kojeg proizvode miociti. Inhibira miogenezu, rast i diferencijaciju mišićnih stanica. Znanstvenici sa Sveučilišta Auburn u SAD-u objavili su studiju o učincima leucina, HMB-a i […]

Ako se bavite sportovima visokog intenziteta beta alanin će vam dati bolje rezultate u kombinaciji sa sodom bikarbonom!

Vjerovatno vam je poznato da dobro utrenirani sportaši imaju bolje rezultate ako koriste aminokiselinu beta alanin. Onda možda već znate i da beta alanin poboljšava sportske performanse još i više ako se uzima u kombinaciji s sodom bikarbonom (natrij bikarbonat). Britanski sportski znanstvenici sa Nottingham Trent University su u časopisu International Journal of Sport Nutrition […]

Soja protein + HMB ima isti anabolički učinak kao i protein sirutke

Respektabilan broj studija pokazuje da protein sirutke ima jači anabolički učinak od sojinog proteina. No, znanstvenici Sveučilišne bolnice iz Aarhusa u Danskoj su otkrili da se anabolički učinak sojinog proteina može pojačati do razine anaboličkog učinka proteina sirutke kada se sojin protein kombinira tri grama HMB-a. HMB (kratica za β-hidroksi P-metil-maslačnu kiselinu), je metabolit aminokiseline […]

Kako pripremiti slasan, hrskavi pomfrit na zdrav način?

Volite pomfrit? Naravno, pa tko ga ne voli! Ali kako ga pripremiti na zdrav način? Jednostavno! Evo recepta…   Slasan, hrskavi pomfrit iz pećnice Ako prženje kao način pripreme hrane želite izbjeći pod svaku cijenu no svejedno želite uživati u ukusu prženih krumpirića uradite ovako: Isječen krumpir prije pečenja umočite u bjelanjak u kome ste […]

Taurin čini mišiće snažnijima

Taurin čini mišiće snažnijima

Pravi naziv taurina 2-aminoetansulfonska kiselina i derivat je aminokiseline cisteina.
Na mišićne stanice djeluje volumizacijski, na sličan način kao kreatin. To znači da pomaže povlačenje vode u mišiće pa oni izgledaju punije.
Taurin je važan za razvoj i funkciju skeletnih mišića i središnjeg živčanog sustava.
Također djeluje kao antioksidans i štiti od toksičnosti različitih tvari kao što su npr olovo i kadmij.

Taurin doprinosi snižavanju kolesterola u mladih odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Osim toga značajno doprinosi mršavljenju.

Razine taurina su značajno niže u vegana.

 

Taurin aminokiselina koja podiže energiju Taurin: Image 01

 

Taurin je neophodan za normalno funkcioniranje skeletnih mišića

Taurin doprinosi intenzivnijim treninzima snage.

Prema studiji, koju su sportski znanstvenici sa Sveučilišta Victoria u Australiji objavili u časopisu Journal of Applied Physiology, proizvođači suplemenata s pravom tvrde da unos taurina doprinosi snaženju mišića.

Mišićne stanice, srčane stanice i testisi sadrže velike količine taurina pa se pretpostavlja da taurin ima važne funkcije u tim stanicama.

Istraživanja su pokazala da unos taurina povečava izdržljivost, poboljšava funkcioniranje srčanog i proizvodnju testosterona.

Tijekom ove studije istraživači su ispitanicima davali taurin dva tjedna uzastopno. Kao rezultat povećanog unosa taurina povećala se količina taurina u mišićima za 40 posto.

Sportaši koji koriste taurin neće imati tako veliki porast u kratkom vremenu, ali hoće pri dužem periodu uzimanja taurina.

Taurin aminokiselina koja podiže energiju Taurin: Image 01

 

U usporedbi s mišićima u kontrolnoj skupini koja nije dobijala taurin, grupa koja je uzimala taurin imala je povećanje snage izometričke kontrakcije mišića za 19 posto.
Kada su mišići trebali duže vrijeme održavati kontrakciju taurin je odgodio smanjenje snage. Prikazano na slici ispod.

Supplements manufacturers sometimes promote taurine as a substance that helps strength athletes to train more intensively. According to an ex-vivo study that sports scientists at Victoria University in Australia published in the Journal of Applied Physiology the supplements manufacturers are not just making this up. Taurine supplementation does indeed strengthen muscles.

 

Supplements manufacturers sometimes promote taurine as a substance that helps strength athletes to train more intensively. According to an ex-vivo study that sports scientists at Victoria University in Australia published in the Journal of Applied Physiology the supplements manufacturers are not just making this up. Taurine supplementation does indeed strengthen muscles.

Na slici iznad se vidi kako taurin pomaže mišićima da se intenzivnije kontrahiraju. To povečava količinu proteina kalsekvestrina u stanicama mišića koji je uključen u prenos kalcija u stanicama. Kada se mišićne stanice kontrahiraju one pri tome trebaju pumpati kalcijeve ione unutar i van tog dijela mišića koji se kontrahira. Budući da taurin povećava koncentraciju kalsekvestrina, pumpanje kalcijevih iona postaje lakše.
Rezultati ove studije ukazuju na mogući ergogeni učinak kod podizanja mišićnog sadržaja taurina peroralnim unosom.

 

Taurin aminokiselina koja podiže energiju Taurin: Image 01

Referenca

J Appl Physiol (1985). 2009 Jul;107(1):144-54. doi: 10.1152/japplphysiol.00040.2009. Epub 2009 May 7.

Taurine supplementation increases skeletal muscle force production and protects muscle function during and after high-frequency in vitro stimulation.

Goodman CA1, Horvath D, Stathis C, Mori T, Croft K, Murphy RM, Hayes A.

 

Ako vam se svidio članak molim podijelite https://cdn.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2016/07/facebook-shares-740x400.jpg

 

Vezane teme:

 

Kliknite ovdje za za dobijanje našeg newslettera putem e-maila!

http://greencastlepachamber.org/wp-content/uploads/newsletter_button.jpg

 

Kakao sadrži supstancu koja povećava sportsku izdržljivost

Kakao sadrži supstancu koja povećava sportsku izdržljivost Tijekom studije ispitanici su svaki dan trebali pojesti veliki komad čokolade. Posljedica ovoga je bila da su njihove mišićne stanice počele funkcionirati bolje. Prema rezultatime ove studije, učinjene na Sveučilištu San Diego u Kaliforniji, nakon tri mjeseca mišići ispitanika su izgledali kao da su dobro utrenirani. Ispitanici u […]

Resveratrol može ubrzati rast mišića

Resveratrol može ubrzati rast mišića Resveratrol, mišićne stanice, matične stanice Kada radite treninge snage vaše mišićno tkivo neprestano iz matičnih stanica producira zrele mišićne stanice. Talijanske in-vitro studije sugeriraju da resveratrol ubrzava taj proces. Tijekom studije,rezultati koje su objavljeni u časopisu Journal of Translational Medicine, proučavan je učinak resveratrola na mišićne stanice. Resveratrol je antioksidant […]

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video   korak Još i danas se sjećam praznog papira i kaosa u glavi na početku pisanja diplomskog rada. Rok je bio blizu, stol i računalo puni istraživačkih radova, a moja glava zbunjena i u blokadi. Počeci su jako teški, put je nepoznat, a inercija u nama otežava […]

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona Ako ste trening snage završili s velikim brojem ponavljanja, kako bi vaši mišići proizveli više mliječne kiseline, povećati ćete prirodnu proizvodnju testosterona. Tako glasi zaključak studije objavljene u časopisu Journal of Cellular Biochemistry.   Testosteron, Leydigove stanice, mliječna kiselina, LH Studija pokazuje da mliječna kiselina povećava proizvodnju testosterona direktnim djelovanjem […]

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?   Kazein je sporo probavljivi mliječni protein koji se često uzima kao dodatak prehrani. Glavna karakteristika mu je da je „spori protein“, što znači da u probavnom traktu sporo oslobađa aminokiseline. Iz tog razloga ga sportaši najčešće uzimaju prije spavanja kako bi tijekom sna ubrzali oporavak i […]

Znate li da su vam tri inhibitora miostatina dostupna u najbližoj prodavaonici suplemenata?

Leucin, HMB i kreatin najvjerojatnije potiču rast mišića jer smanjuju funkciju miostatina (proteina koji uzrokuje mišićnu atrofiju). Miostatin (drugo ime mu je faktor diferencijacije rasta 8, skraćeno GDF-8), je miokin, protein kojeg proizvode miociti. Inhibira miogenezu, rast i diferencijaciju mišićnih stanica. Znanstvenici sa Sveučilišta Auburn u SAD-u objavili su studiju o učincima leucina, HMB-a i […]

Ako se bavite sportovima visokog intenziteta beta alanin će vam dati bolje rezultate u kombinaciji sa sodom bikarbonom!

Vjerovatno vam je poznato da dobro utrenirani sportaši imaju bolje rezultate ako koriste aminokiselinu beta alanin. Onda možda već znate i da beta alanin poboljšava sportske performanse još i više ako se uzima u kombinaciji s sodom bikarbonom (natrij bikarbonat). Britanski sportski znanstvenici sa Nottingham Trent University su u časopisu International Journal of Sport Nutrition […]

Soja protein + HMB ima isti anabolički učinak kao i protein sirutke

Respektabilan broj studija pokazuje da protein sirutke ima jači anabolički učinak od sojinog proteina. No, znanstvenici Sveučilišne bolnice iz Aarhusa u Danskoj su otkrili da se anabolički učinak sojinog proteina može pojačati do razine anaboličkog učinka proteina sirutke kada se sojin protein kombinira tri grama HMB-a. HMB (kratica za β-hidroksi P-metil-maslačnu kiselinu), je metabolit aminokiseline […]

Kako pripremiti slasan, hrskavi pomfrit na zdrav način?

Volite pomfrit? Naravno, pa tko ga ne voli! Ali kako ga pripremiti na zdrav način? Jednostavno! Evo recepta…   Slasan, hrskavi pomfrit iz pećnice Ako prženje kao način pripreme hrane želite izbjeći pod svaku cijenu no svejedno želite uživati u ukusu prženih krumpirića uradite ovako: Isječen krumpir prije pečenja umočite u bjelanjak u kome ste […]

Nitrati koje sportaši uzimaju za bolju izvedbu imaju učinak i 24 sata nakon uzimanja!

Sportaši uzimaju nitrate (konzumirajući ciklu, zeleno lisnato povrće ili suplementima), uglavnom oko 2-3 sata prije natjecanja ili treninga. Koncentracije nitrata, nitrita i dušikovog monoksida (NO), u krvi postižu optimalne razine 2-3 sata nakon uzimanja. Sportski znanstvenici na Florida State University su otkrili da značajno poboljšanje performansi postoji i  24 sata nakon zadnjeg uzimanja nitrata.   […]

Pratite nas na facebook stranici

http://autism-works.org/wp-content/uploads/2016/10/fb.png

Kakao sadrži supstancu koja povećava sportsku izdržljivost

Kakao sadrži supstancu koja povećava sportsku izdržljivost

http://mm.aiircdn.com/79/827108.jpg

Tijekom studije ispitanici su svaki dan trebali pojesti veliki komad čokolade. Posljedica ovoga je bila da su njihove mišićne stanice počele funkcionirati bolje. Prema rezultatime ove studije, učinjene na Sveučilištu San Diego u Kaliforniji, nakon tri mjeseca mišići ispitanika su izgledali kao da su dobro utrenirani.

Ispitanici u ovoj studiji su bili ljudi s dijabetesom tip 2 i ljudi sa srčanim problemima. Poznato vam je da su stanice skeletnih mišića i srčanog mišića ljudi sa srčanim problemima i dijabetesom tip 2 u lošem stanju. Akumulacija molekularnih oštećenja dovodi do toga da njihovi mitohondriji ne mogu više funkcionirati kao što bi trebali pa stanice nisu više sposobne generirati dovoljno energije.

Čokolada s puno proteina Čokolada s puno proteina: Image 01

Organski kakao u prahu Organski Kakao U Prahu: Image 01

Epicatechin

Istraživači su razmišljali što učiniti kako bi pomogli pa su odlučili ispitaicima davati kakao. Kakao sadržava epikatehin, spoj koji u kombinaciji s drugim tvarima u kakau, stimulira proizvodnju energije u mitohondrijima. Ispitivanja na životinjama pokazala su da samo epikatehin daje efekte kao da su ispitanici trenirali ali i da daje još bolje rezultate u kombinaciji sa stvarnom fizičkom aktivnošću.

Da li epikatehin daje takve rezultate i kod ljudi? 

Da bi to saznali, istraživači su ispitanicima davali ukupno gotovo 400 kalorija čokolade u obliku četiri komada čokolade i dva kakao napitka. Ta kalorijska bomba je osiguravala unos od 100 mg epikatehina dnevno.

Nakon tri mjeseca istraživači su utvrdili da su se mišićne stanice ispitanika znatno promijenile. Količina NO, mjerena u obliku nitrata i nitrita, znatno je bila povećana. Isto vrijedi i za proizvodnju PGC1-alfa proteina.

PGC1-alfa protein potiče stanice da proizvode više mitohondrija, te potiče razvoj mitohondrija. Ono što može biti od posebnog  interesa za produženje životnog vijeka je činjenica da je kakao aktivirao takozvani „Metuzalem enzim“ SIRT1.

Cacao contains endurance sports drug

Cacao contains endurance sports drug

Cacao contains endurance sports drug

Cacao contains endurance sports drug

Cacao contains endurance sports drug

Mitohondriji

Mitohondrijima se promijenio oblik. Postali su kompaktniji. Fotografije lijevo gore pokazuju mitohondrije jednog od ispitanika. Jedna fotografija je snimljena prije nego što je počeo uzimati kakao, a druga nakon perioda uzimanja kakaoa. Kao što možete vidjeti, mitohondriji su razvili više krista (nabori). Što je više krista u mitohondriju to je veća proizvodnja energije.

Svi dobijeni i gore navedeni rezultati upućuju na to da se znatno povećala sposobnost mišićnih stanica ispitanika za pretvaranje hranjivih tvari u energiju.

Zato će u budućnosti vrlo vjerojatno sve više trkačima, biciklistima, triatloncima i svim drugim sportašima sportova izdržljivosti sponzori biti proizvođači čokolade 🙂

Čokolada s puno proteina Čokolada s puno proteina: Image 01

Organski kakao u prahu Organski Kakao U Prahu: Image 01

Referenca

Clin Transl Sci. 2012 Feb;5(1):43-7. doi: 10.1111/j.1752-8062.2011.00357.x. Epub 2011 Nov 7.

Alterations in skeletal muscle indicators of mitochondrial structure and biogenesis in patients with type 2 diabetes and heart failure: effects of epicatechin rich cocoa.

Taub PR1, Ramirez-Sanchez I, Ciaraldi TP, Perkins G, Murphy AN, Naviaux R, Hogan M, Maisel AS, Henry RR, Ceballos G, Villarreal F.

Ako vam se svidio članak molim podijelite https://cdn.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2016/07/facebook-shares-740x400.jpg

 

Vezane teme:

 

 

 

Kliknite ovdje za za dobijanje našeg newslettera putem e-maila!

http://greencastlepachamber.org/wp-content/uploads/newsletter_button.jpg

 

Čokolada s puno proteina Čokolada s puno proteina: Image 01

Organski kakao u prahu Organski Kakao U Prahu: Image 01

 

Resveratrol može ubrzati rast mišića

Resveratrol može ubrzati rast mišića Resveratrol, mišićne stanice, matične stanice Kada radite treninge snage vaše mišićno tkivo neprestano iz matičnih stanica producira zrele mišićne stanice. Talijanske in-vitro studije sugeriraju da resveratrol ubrzava taj proces. Tijekom studije,rezultati koje su objavljeni u časopisu Journal of Translational Medicine, proučavan je učinak resveratrola na mišićne stanice. Resveratrol je antioksidant […]

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video   korak Još i danas se sjećam praznog papira i kaosa u glavi na početku pisanja diplomskog rada. Rok je bio blizu, stol i računalo puni istraživačkih radova, a moja glava zbunjena i u blokadi. Počeci su jako teški, put je nepoznat, a inercija u nama otežava […]

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona Ako ste trening snage završili s velikim brojem ponavljanja, kako bi vaši mišići proizveli više mliječne kiseline, povećati ćete prirodnu proizvodnju testosterona. Tako glasi zaključak studije objavljene u časopisu Journal of Cellular Biochemistry.   Testosteron, Leydigove stanice, mliječna kiselina, LH Studija pokazuje da mliječna kiselina povećava proizvodnju testosterona direktnim djelovanjem […]

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?   Kazein je sporo probavljivi mliječni protein koji se često uzima kao dodatak prehrani. Glavna karakteristika mu je da je „spori protein“, što znači da u probavnom traktu sporo oslobađa aminokiseline. Iz tog razloga ga sportaši najčešće uzimaju prije spavanja kako bi tijekom sna ubrzali oporavak i […]

Znate li da su vam tri inhibitora miostatina dostupna u najbližoj prodavaonici suplemenata?

Leucin, HMB i kreatin najvjerojatnije potiču rast mišića jer smanjuju funkciju miostatina (proteina koji uzrokuje mišićnu atrofiju). Miostatin (drugo ime mu je faktor diferencijacije rasta 8, skraćeno GDF-8), je miokin, protein kojeg proizvode miociti. Inhibira miogenezu, rast i diferencijaciju mišićnih stanica. Znanstvenici sa Sveučilišta Auburn u SAD-u objavili su studiju o učincima leucina, HMB-a i […]

Ako se bavite sportovima visokog intenziteta beta alanin će vam dati bolje rezultate u kombinaciji sa sodom bikarbonom!

Vjerovatno vam je poznato da dobro utrenirani sportaši imaju bolje rezultate ako koriste aminokiselinu beta alanin. Onda možda već znate i da beta alanin poboljšava sportske performanse još i više ako se uzima u kombinaciji s sodom bikarbonom (natrij bikarbonat). Britanski sportski znanstvenici sa Nottingham Trent University su u časopisu International Journal of Sport Nutrition […]

Soja protein + HMB ima isti anabolički učinak kao i protein sirutke

Respektabilan broj studija pokazuje da protein sirutke ima jači anabolički učinak od sojinog proteina. No, znanstvenici Sveučilišne bolnice iz Aarhusa u Danskoj su otkrili da se anabolički učinak sojinog proteina može pojačati do razine anaboličkog učinka proteina sirutke kada se sojin protein kombinira tri grama HMB-a. HMB (kratica za β-hidroksi P-metil-maslačnu kiselinu), je metabolit aminokiseline […]

Kako pripremiti slasan, hrskavi pomfrit na zdrav način?

Volite pomfrit? Naravno, pa tko ga ne voli! Ali kako ga pripremiti na zdrav način? Jednostavno! Evo recepta…   Slasan, hrskavi pomfrit iz pećnice Ako prženje kao način pripreme hrane želite izbjeći pod svaku cijenu no svejedno želite uživati u ukusu prženih krumpirića uradite ovako: Isječen krumpir prije pečenja umočite u bjelanjak u kome ste […]

Nitrati koje sportaši uzimaju za bolju izvedbu imaju učinak i 24 sata nakon uzimanja!

Sportaši uzimaju nitrate (konzumirajući ciklu, zeleno lisnato povrće ili suplementima), uglavnom oko 2-3 sata prije natjecanja ili treninga. Koncentracije nitrata, nitrita i dušikovog monoksida (NO), u krvi postižu optimalne razine 2-3 sata nakon uzimanja. Sportski znanstvenici na Florida State University su otkrili da značajno poboljšanje performansi postoji i  24 sata nakon zadnjeg uzimanja nitrata.   […]

Koje su referentne vrijednosti enzima kreatin kinaze za sportašice i sportaše?

Kreatin kinaza Kreatin kinaza (CK) ili kreatin fosfokinaza (CPK) je enzim koji katalizira reakciju kreatina i adenozin trifosfata (ATP) pri čemu nastaje kreatin-fosfat i adenozin difosfat (ADP). U tkivima koja brzo troše energiju kao što su poprečnoprugasti mišići, fosfokreatin služi kao izvor za brzu regeneraciju ATP-a. Kreatin kinaza u krvi u povišenim koncentracijama može biti […]

 

 

Resveratrol može ubrzati rast mišića

Resveratrol može ubrzati rast mišića

https://media.licdn.com/mpr/mpr/AAEAAQAAAAAAAAjxAAAAJDBjNGQxMTIzLTYyMTctNDU5Yi1hMjIyLTk2MDk4MzgwMzY2ZQ.jpg

Resveratrol, mišićne stanice, matične stanice

Kada radite treninge snage vaše mišićno tkivo neprestano iz matičnih stanica producira zrele mišićne stanice. Talijanske in-vitro studije sugeriraju da resveratrol ubrzava taj proces.

Tijekom studije,rezultati koje su objavljeni u časopisu Journal of Translational Medicine, proučavan je učinak resveratrola na mišićne stanice.

Resveratrol je antioksidant prisutan u mnogim biljkama. Vrsta je polifenola koji se zove phytoalexin, a nastaje kao dio obrambenog sustava biljke protiv bolesti. Biljke ga proizvode kao odgovor na stres, ozljedu, infekcije ili ultraljubičasto zračenje. Crno vino, grožđe i maline sadrže visoke razine resveratrola.

Francuski paradoks je pojava koja se pripisuje činjenici da je vino (koje Francuzi obilato konzumiraju), bogato resveratrolom. Dakle, zapaženo je da Francuzi žive duže iako je njihova prehrana bogata mastima.

Resveratrol smanjuje incidenciju tumora i razvoj raka. Pokazano je da inhibira rast u kulturi mnogih tipova stanica karcinoma. Također može smanjiti upalu. Smanjuje aktivaciju NF kappa B proteina proizvedenog od strane imunološkog sustava kada je pod napadom. Ovaj protein djeluje na rast stanica raka i metastaza.

Resveratrol se prodaje kao dodatak prehrani.

Klikom ovdje možete nabaviti znanstveno ispitanu paletu suplemenata posebno formuliranih kako bi poboljšali vaše fizičke kapacitete i pomogli vam ostvariti vrhunske rezultate.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Myprotein-logo.jpg

Ako naručujete iz Hrvatske link

Ako naručujete iz Srbije link

When you do strength training your muscle tissue is continuously extracting stem cells from your blood so that they can then grow into mature muscle cells. An Italian in-vitro study seems to suggest that resveratrol supplementation [structural formula on the right] speeds up this process.

Istraživači su željeli doznati kakav uticaj ima resveratrol na mlade mišićne stanice. Njihov razvojni proces je prikazan na slici iznad. Učinak resveratrola je proučavan u koncentracijama od 0,1 do 25 mikromola.

Resveratrol je ubrzao razvoj stanica i doprinjeo da mišićna vlakna postanu duža i deblja, slika ispod.

When you do strength training your muscle tissue is continuously extracting stem cells from your blood so that they can then grow into mature muscle cells. An Italian in-vitro study seems to suggest that resveratrol supplementation [structural formula on the right] speeds up this process.

 

Resveratrol je potaknuo proizvodnju teškog lanca kontraktilnog proteina mišića miozina (Myosin Heavy Chain MyHC), najvažnije komponente u zrelim mišićnim vlaknima, slika ispod.

When you do strength training your muscle tissue is continuously extracting stem cells from your blood so that they can then grow into mature muscle cells. An Italian in-vitro study seems to suggest that resveratrol supplementation [structural formula on the right] speeds up this process.

Resveratrol je povećao količine AMPK i izvanstaničnim signalom regulirane kinaze 1 i 2 (extracellular signal-regulated kinases 1 and 2, ERK1 i ERK2), u mišićnim stanicama. AMPK je protein koji postaje aktivan kada mišićne stanice ostanu bez energije. ERK1 i ERK2 su proteini koji pokreću procese u mišićnim stanicama kao odgovor na faktore rasta koji su sktivni izvan mišićnih stanica, slika ispod.

When you do strength training your muscle tissue is continuously extracting stem cells from your blood so that they can then grow into mature muscle cells. An Italian in-vitro study seems to suggest that resveratrol supplementation [structural formula on the right] speeds up this process.

 

AMPK i ERK1/2 reguliraju razvoj mišićnih stanica u suprotnim smjerovima:

 • AMPK zaustavlja anaboličke procese, ali stimulira proizvodnju mitohondrija,
 • Izvanstaničnim signalom regulirana kinaza prenosi anabolički poticaj sa IGF-1 ka DNA u stanicama mišića.

 

Zaključno

Resveratrol ima veći učinak na ERK1/2 nego na AMPK.

Resveratrol može kontrolirati proliferaciju, započeti proces miogeneze, izazvati hipertrofiju, spriječiti i preokrenuti oštećenje mišića poticanjem miogeneze.

 

 Referenca

J Transl Med. 2013 Dec 13;11:310. doi: 10.1186/1479-5876-11-310.

Resveratrol promotes myogenesis and hypertrophy in murine myoblasts.

Montesano A, Luzi L, Senesi P, Mazzocchi N, Terruzzi.

 

Klikom ovdje možete nabaviti znanstveno ispitanu paletu suplemenata posebno formuliranih kako bi poboljšali vaše fizičke kapacitete i pomogli vam ostvariti vrhunske rezultate.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Myprotein-logo.jpg

Ako naručujete iz Hrvatske link

Ako naručujete iz Srbije link

 

Ako vam se svidio članak molim podijelite https://cdn.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2016/07/facebook-shares-740x400.jpg

 

Javite se ako imate pitanja!

 

Kliknite ovdje za za dobijanje našeg newslettera putem e-maila!

http://greencastlepachamber.org/wp-content/uploads/newsletter_button.jpg

 

Vezane teme:

Kombinacija resveratrol-leucin pojačava sagorijevanje masnoća

Koktel resveratrola i leucina vam može pomoći da izgubite težinu brže. Nutricionisti na University of Tennessee, su utvrdili da ova kombinacija pojačava sagorijevanje masti i glukoze u stanicama. Aminokiselina leucin i njegov metabolit HMB ne samo da stimuliraju proizvodnju mišićnih vlakana, nego također smanjuju masnu masu tijela. To je vjerojatno zato što povećavaju aktivnost enzima […]

Znate li da su vam tri inhibitora miostatina dostupna u najbližoj prodavaonici suplemenata?

Leucin, HMB i kreatin najvjerojatnije potiču rast mišića jer smanjuju funkciju miostatina (proteina koji uzrokuje mišićnu atrofiju). Miostatin (drugo ime mu je faktor diferencijacije rasta 8, skraćeno GDF-8), je miokin, protein kojeg proizvode miociti. Inhibira miogenezu, rast i diferencijaciju mišićnih stanica. Znanstvenici sa Sveučilišta Auburn u SAD-u objavili su studiju o učincima leucina, HMB-a i […]

2 dodatka prehrani koja će probuditi vaše mitohondrije i povećati vašu energiju

Gubitak energije je čest znak starenja i bolesti. Mišići slabe i atrofiraju. Srce gubi svoju sposobnost da učinkovito pumpa krv. Osjećate se umorno i tromo, i fizički i psihički, kao da vam je ponestalo elana? Ono što se najvjerojatnije događa je da vaši mitohondriji, energane koje se nalaze u svakoj vašoj stanici, ne mogu držati […]

 

Pročitajte još i:

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona Ako ste trening snage završili s velikim brojem ponavljanja, kako bi vaši mišići proizveli više mliječne kiseline, povećati ćete prirodnu proizvodnju testosterona. Tako glasi zaključak studije objavljene u časopisu Journal of Cellular Biochemistry.   Testosteron, Leydigove stanice, mliječna kiselina, LH Studija pokazuje da mliječna kiselina povećava proizvodnju testosterona direktnim djelovanjem […]

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?   Kazein je sporo probavljivi mliječni protein koji se često uzima kao dodatak prehrani. Glavna karakteristika mu je da je „spori protein“, što znači da u probavnom traktu sporo oslobađa aminokiseline. Iz tog razloga ga sportaši najčešće uzimaju prije spavanja kako bi tijekom sna ubrzali oporavak i […]

Znate li da su vam tri inhibitora miostatina dostupna u najbližoj prodavaonici suplemenata?

Leucin, HMB i kreatin najvjerojatnije potiču rast mišića jer smanjuju funkciju miostatina (proteina koji uzrokuje mišićnu atrofiju). Miostatin (drugo ime mu je faktor diferencijacije rasta 8, skraćeno GDF-8), je miokin, protein kojeg proizvode miociti. Inhibira miogenezu, rast i diferencijaciju mišićnih stanica. Znanstvenici sa Sveučilišta Auburn u SAD-u objavili su studiju o učincima leucina, HMB-a i […]

Ako se bavite sportovima visokog intenziteta beta alanin će vam dati bolje rezultate u kombinaciji sa sodom bikarbonom!

Vjerovatno vam je poznato da dobro utrenirani sportaši imaju bolje rezultate ako koriste aminokiselinu beta alanin. Onda možda već znate i da beta alanin poboljšava sportske performanse još i više ako se uzima u kombinaciji s sodom bikarbonom (natrij bikarbonat). Britanski sportski znanstvenici sa Nottingham Trent University su u časopisu International Journal of Sport Nutrition […]

Soja protein + HMB ima isti anabolički učinak kao i protein sirutke

Respektabilan broj studija pokazuje da protein sirutke ima jači anabolički učinak od sojinog proteina. No, znanstvenici Sveučilišne bolnice iz Aarhusa u Danskoj su otkrili da se anabolički učinak sojinog proteina može pojačati do razine anaboličkog učinka proteina sirutke kada se sojin protein kombinira tri grama HMB-a. HMB (kratica za β-hidroksi P-metil-maslačnu kiselinu), je metabolit aminokiseline […]

Kako pripremiti slasan, hrskavi pomfrit na zdrav način?

Volite pomfrit? Naravno, pa tko ga ne voli! Ali kako ga pripremiti na zdrav način? Jednostavno! Evo recepta…   Slasan, hrskavi pomfrit iz pećnice Ako prženje kao način pripreme hrane želite izbjeći pod svaku cijenu no svejedno želite uživati u ukusu prženih krumpirića uradite ovako: Isječen krumpir prije pečenja umočite u bjelanjak u kome ste […]

Nitrati koje sportaši uzimaju za bolju izvedbu imaju učinak i 24 sata nakon uzimanja!

Sportaši uzimaju nitrate (konzumirajući ciklu, zeleno lisnato povrće ili suplementima), uglavnom oko 2-3 sata prije natjecanja ili treninga. Koncentracije nitrata, nitrita i dušikovog monoksida (NO), u krvi postižu optimalne razine 2-3 sata nakon uzimanja. Sportski znanstvenici na Florida State University su otkrili da značajno poboljšanje performansi postoji i  24 sata nakon zadnjeg uzimanja nitrata.   […]

Koje su referentne vrijednosti enzima kreatin kinaze za sportašice i sportaše?

Kreatin kinaza Kreatin kinaza (CK) ili kreatin fosfokinaza (CPK) je enzim koji katalizira reakciju kreatina i adenozin trifosfata (ATP) pri čemu nastaje kreatin-fosfat i adenozin difosfat (ADP). U tkivima koja brzo troše energiju kao što su poprečnoprugasti mišići, fosfokreatin služi kao izvor za brzu regeneraciju ATP-a. Kreatin kinaza u krvi u povišenim koncentracijama može biti […]

Ako noću prije oslaska na spavanje uzmete proteinski shake potaknuti ćete rast mišića

@sportprehranaMnogi od vas vole uzeti zadnji proteinski shake noću prije odlaska na spavanje. Tako, dok vi spavate, vaši mišići  se opskrbljuju sa dodatnim aminokiselinama, što je dobro za rast mišića. Nizozemski nutricionisti su ovo potvrdili u svojoj studiji objavljenoj u  Medicine & Science in Sports & Exercise.     Studija Ovo je prva znanstvena studija […]

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video

 

 1. korak

Još i danas se sjećam praznog papira i kaosa u glavi na početku pisanja diplomskog rada. Rok je bio blizu, stol i računalo puni istraživačkih radova, a moja glava zbunjena i u blokadi.

Počeci su jako teški, put je nepoznat, a inercija u nama otežava nam da izađemo iz tzv „zone ugode“.  Međutim, nakon prvog koraka, upoznavanja teritorija, kotačići se počinju, makar sporo, okretati, a inercija se sve više okreće u našu korist.

Koji je taj prvi korak u prehrani o kojem se puno priča, taj prvi kotačić o kojem ovise naši rezultati, na kojem svi inzistiraju, koji čini šampione?

Naravno, kraljevski doručak!

Petar Stijena režima prehrane svakog uspješnog sportaša, pa i šire, bussinesmana, studenta, poduzetnice, menadžera, fizičkog radnika  itd. Svi znamo njegovu važnost, ali idemo ponoviti gradivo zbog čega je nutrijitivno bogat doručak važan i na koji način nam unapređuje  život:

 1. Balansiran doručak ispunjava sve potrebe tijela za mikro i makronutrijentima, koje nakon toga, zauzvrat, isključuje osjećaj gladi te je tijelo spremno za fizičke i mentalne zadatke.
 2. Aktivira hormone, tj. metabolizam, te tijelo počinje trošiti više kalorija.
 3. Smanjuje potrebu za unosom većih količina kalorija u kasnijim satima, dok se oni lakše mogu pretvoriti u neželjenu tjelesnu masu, mast.
 4. Daje osjećaj ranog uspjeha u danu te djeluje motivirajuće za nastavak s pravilnom prehranom.

Sumirano, svi sustavi našeg tijela nakon dobrog noćnog odmora, vape za dvije stvari: kvalitetnom  hranom i produktivnošću nakon nje.  Dobar  dio populacije i shvaća važnost tog ranojutarnjeg rituala, međutim, praksa pokazuje da se on često zanemaruje. Koji su najčešći razlozi zbog kojih preskačemo doručak? Nemamo vremena za pripremu i jelo? Ne znamo što jesti? Nemamo apetit?

Na koji način se suočiti s tim preprekama?

Kao prvo, pogledajmo koje karakteristike mora imati doručak  tj. namirnice koje ga čine?

Sadržajno moraju ispunjavati sljedeće zahtjeve tipične za kompletan obrok:

 • sve esencijalne aminokiseline,
 • dobre masnoće,
 • ugljikohidrate niskog glikemijskog indeksa,
 • vitamine, minerale i ostale mikro nutrijente

Dodatne odlike koje moraju posjedovati namirnice za pripremu doručka su:

 • lakoće i brzine pripreme
 • tekstura adekvatna za brzu konzumaciju

Ispunjavanjem prethodnih uvjeta  napravili smo prvi korak u planiranju kvalitenog doručka. Ostaje nam samo još odabir načina pripreme kojim se očuvaju nutrijenti te koji je vremenski ekonomičan.

Nadam se da ste čitajući kroz tekst razmišljali o potencijalnim opcijama te kreirali vlastitu kombinaciju.  Ukoliko ste danas preskočili doručak i trebate dodatnu inspiraciju za sutrašnji, snimili smo pripremu jednog tipičnog doručka koji autor teksta već godinama s veseljem konzumira.

Odabrane namirnice prikazane su u tablici ispod, a način pripreme u videu na kojim možemo i razbiti mit o tome koliko je potrebno vremena da se pripremi dobar obrok!

Jaja
Cikla (svježa)
Heljdina kaša
Kokosovo ulje
Bučino ulje
Jabučni ocat

 

P.S. Jedina namirnica koju imam unaprijed pripremljenu je heljdina kaša koju u nedjelju skuham za cijeli tjedan te po potrebi kroz dan dodajem obrocima, ovisno o aktivnostima.

Dakle, prijatelji, proskenirajte recept i video, usporedite slaže li se naša prethodna teorija s praksom te razmislite o svojem sutrašnjem doručku i ciljevima koje želite postići 🙂

Success!

 #sportskaprehrana #doručak #doručakzašampione

VIDEO DORUČAK ŠAMPIONA

 

Autor članka i videa: Luka Mesarić

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona

Mliječna kiselina povečava lučenje testosterona

Ako ste trening snage završili s velikim brojem ponavljanja, kako bi vaši mišići proizveli više mliječne kiseline, povećati ćete prirodnu proizvodnju testosterona.

Tako glasi zaključak studije objavljene u časopisu Journal of Cellular Biochemistry.

 https://image.slidesharecdn.com/bioenergeticsinsportsandperformance-140129083126-phpapp02/95/bioenergetics-in-sports-and-performance-11-638.jpg?cb=1390984389

Testosteron, Leydigove stanice, mliječna kiselina, LH

Studija pokazuje da mliječna kiselina povećava proizvodnju testosterona direktnim djelovanjem na Leydigove stanice.

Leydigove stanice (poznate i kao intersticijske stanice), nalaze se uz sjemene kanaliće u testisima.

Proizvode testosteron u prisustvu luteinizirajućeg hormona (LH).

https://cnx.org/resources/054a534ef1de1524a8f5cdf8805d793f4aaf8610/Figure_28_01_07.JPG

 

Trening snage podiže razinu testosterona

Istraživači su željeli saznati više na koji način se to zbiva pa su se usredotočili na Leydigove stanice u testisima. To su stanice koje pretvaraju kolesterol u testosteron pod utjecajem hormona LH i FSH.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/a3/f8/3b/a3f83bede433fbb380b639ca1d856843.jpg

Laktati, mliječna kiselina, testosteron

Istraživači su Leydigovim stanicama, koje su stavili u epruvete, dodavali povećane koncentracije mliječne kiseline.

Stanice su također izložili LH.

Na slici ispod se vidi da Leydigove stanice proizvode više hormona testosterona što je veća koncentracija mliječne kiseline, a da hormon LH nema toliki stimulacijski učinak kao mliječna kiselina.

Lactic acid is the key – and here's why

Znanstvenici su radili pokuse i sa znatno višim koncentracijama mliječne kiseline od onih koje su prikazane na slici. No, tada je učinak bio obrnut, a proizvodnja testosterona u padu.

Forskolin, cAMP, drugi glasnik, StAR protein, povećanje mišićne mase i snage, testosteron

Istraživači su također izložili Leydigove stanice tvarima kao što je forskolin, koji stimulira cAMP.

CAMP je drugi glasnik, molekula koja prenosi signale iz aktiviranih receptora u stanicama.

Ovaj efekt je više ili manje nestao, što je istraživače dovelo do zaključka da mliječna kiselina djeluje na isti način kao i cAMP.

 

Lactic acid is the key – and here's why
U drugim eksperimentima istraživači su otkrili da je mliječna kiselina aktivna uglavnom u prvim fazama biosinteze testosterona.

Mliječna kiselina ima mali učinak ako Leydigovim stanicama date prekursore testosterona kao što su androstendion i progesteron.

No, mliječna kiselina povećava proizvodnju StAR proteina.

To je protein koji dovodi kolesterol u stanice, gdje se kolesterol pretvara u steroidne hormone.

Ova studija je zanimljiva za sve sportaše koji žele što prirodnije optimizirati igradnju svojih mišića.

Dakle, što više vašim treningom snage isprovocirate što veću proizvodnju mliječne kiseline, time ćete dovesti do veće stimulacije proizvodnje testosterona, što će dovesti do povećanja mišićne mase i snage.

 

Sportske performanse

Klikom ovdje možete nabaviti znanstveno ispitanu paletu suplemenata posebno formuliranih kako bi poboljšali vaše fizičke kapacitete i pomogli vam ostvariti vrhunske rezultate.

Bez obzira kojim se sportom bavili i koji cilj imate, neki od ovih proizvoda će vam zasigurno postati osnovni dio dodataka prehrani.

Referenca

J Cell Biochem. 2001 Jun 26-Jul 25;83(1):147-54.

Stimulatory effect of lactate on testosterone production by rat Leydig cells.

Lin H1, Wang SW, Wang RY, Wang PS.

 

@sportprehrana

Ako vam se svidio članak molim podijelite https://cdn.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2016/07/facebook-shares-740x400.jpg

 

Javite se ako imate pitanja!

 

Vezane teme:

 

Kliknite ovdje za za dobijanje našeg newslettera putem e-maila!

http://greencastlepachamber.org/wp-content/uploads/newsletter_button.jpg

Pročitajte još i:

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?   Kazein je sporo probavljivi mliječni protein koji se često uzima kao dodatak prehrani. Glavna karakteristika mu je da je „spori protein“, što znači da u probavnom traktu sporo oslobađa aminokiseline. Iz tog razloga ga sportaši najčešće uzimaju prije spavanja kako bi tijekom sna ubrzali oporavak i […]

Znate li da su vam tri inhibitora miostatina dostupna u najbližoj prodavaonici suplemenata?

Leucin, HMB i kreatin najvjerojatnije potiču rast mišića jer smanjuju funkciju miostatina (proteina koji uzrokuje mišićnu atrofiju). Miostatin (drugo ime mu je faktor diferencijacije rasta 8, skraćeno GDF-8), je miokin, protein kojeg proizvode miociti. Inhibira miogenezu, rast i diferencijaciju mišićnih stanica. Znanstvenici sa Sveučilišta Auburn u SAD-u objavili su studiju o učincima leucina, HMB-a i […]

Ako se bavite sportovima visokog intenziteta beta alanin će vam dati bolje rezultate u kombinaciji sa sodom bikarbonom!

Vjerovatno vam je poznato da dobro utrenirani sportaši imaju bolje rezultate ako koriste aminokiselinu beta alanin. Onda možda već znate i da beta alanin poboljšava sportske performanse još i više ako se uzima u kombinaciji s sodom bikarbonom (natrij bikarbonat). Britanski sportski znanstvenici sa Nottingham Trent University su u časopisu International Journal of Sport Nutrition […]

Soja protein + HMB ima isti anabolički učinak kao i protein sirutke

Respektabilan broj studija pokazuje da protein sirutke ima jači anabolički učinak od sojinog proteina. No, znanstvenici Sveučilišne bolnice iz Aarhusa u Danskoj su otkrili da se anabolički učinak sojinog proteina može pojačati do razine anaboličkog učinka proteina sirutke kada se sojin protein kombinira tri grama HMB-a. HMB (kratica za β-hidroksi P-metil-maslačnu kiselinu), je metabolit aminokiseline […]

Kako pripremiti slasan, hrskavi pomfrit na zdrav način?

Volite pomfrit? Naravno, pa tko ga ne voli! Ali kako ga pripremiti na zdrav način? Jednostavno! Evo recepta…   Slasan, hrskavi pomfrit iz pećnice Ako prženje kao način pripreme hrane želite izbjeći pod svaku cijenu no svejedno želite uživati u ukusu prženih krumpirića uradite ovako: Isječen krumpir prije pečenja umočite u bjelanjak u kome ste […]

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?

 

Kazein je sporo probavljivi mliječni protein koji se često uzima kao dodatak prehrani.

Glavna karakteristika mu je da je „spori protein“, što znači da u probavnom traktu sporo oslobađa aminokiseline.

Iz tog razloga ga sportaši najčešće uzimaju prije spavanja kako bi tijekom sna ubrzali oporavak i smanjili razgradnju mišića.

Kvalitetan kazein možete povoljno kupiti ovdje: Kazein protein

 https://well.pk/blog/wp-content/uploads/2015/07/sep2013_nlbowp_07.jpg

1. Kazein se dobiva iz mlijeka, isto kao i protein sirutke

Mlijeko sadrži dvije vrste proteina: kazein i protein sirutke (whey).

Kazein čini 80% proteina mlijeka, a protein sirutke preostalih 20%.

Kazein je protein koji se probavlja polako, dok se whey protein probavlja brzo.

Ovo je najveća razlika između ova dva vrlo popularna mliječnih proteina.

Poput drugih proteina životinjskog porijekla kazein je kompletan izvor proteina.

To znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline koje tijelo treba za rast i oporavak.

Postoje dva glavna oblika kazeina:

Micelarni kazein: To je najpopularniji oblik kazeina koji se probavlja polako.

Kazein hidrolizat: Ovo je oblik predigestiranog proteina koji se brže apsorbira.

 

https://cdn2.omidoo.com/sites/default/files/imagecache/full_width/images/bydate/201411/shutterstock74741074.jpg

Jedna mjerica proteina u prahu od 33 grama kazeina sadrži 24 grama proteina, 3 grama ugljikohidrata i 1 gram masti.

Kazein sadrži i različite mikronutrijente kao što je npr kalcij.

Kvalitetan kazein možete povoljno kupiti ovdje: Kazein protein

Zaključak

Kazein je protein dobiven iz mlijeka. Sporo je probavljivi protein koji sadrži sve esencijalne aminokiseline.

 

https://i.ytimg.com/vi/ZEhykR1DQWk/maxresdefault.jpg

2. Kazein se mnogo duže probavlja od sirutke

Kazein je dobro poznat kao protein sa „sporim otpuštanjem “zbog spore apsorpcije u crijevima što znači da sporo ali konstantno otpušta aminokiseline tijekom dužeg vremenskog perioda.

Na taj nači omogućava mišićima da sintetiziraju proteine, čak i u vrijeme kada niste duže vrijeme pojeli obrok.

To se zove antikatabolički učinak koji smanjuje mišićnu razgradnju i time čuva mišiće.

Nakon uzimanja kazeina koncentracije aminokiselina u krvi, posebno ključne aminokiseline leucina, ostaju povišene čak sedam sati nakon uzimanja.

Casein and Whey Chart

Brzina razgradnje leucina, nakon uzimanja kazeina je oko 25% veća nego nakon uzimanja proteina sirutke.

To znači da kada uzimate kazein smanjujete ukupnu količinu proteina koja se razgradi za dobijanje energije.

To automatski znači bolju neto ravnotežu proteina, što je ključni faktor za rast i održavanje mišićne mase.

Kvalitetan kazein možete povoljno kupiti ovdje: Kazein protein

Zaključak

Kazein djeluje antikatabolički.

Razgradnja proteina u tijelu se smanjuje zbog male brzine probave i kontinuirane opskrbe mišića aminokiselinama.

http://thepulse.gonutrition.com/wp-content/uploads/2014/10/musclebody_470.jpg

3. Kazein je vrlo učinkovit za rast mišića

Sportaši već desetljećima koriste ovaj dodatak.

Poput drugih proteina životinjskog podrijetla sadrži sve esencijalne aminokiseline koje tijelo ne može proizvesti prirodnim putem.

Sadrži veliku količinu leucina, koji pokreće mišićnu sintezu proteina.

Uzimanje kazeina doprinosi većem rastu mišića i većem gubitku tjelesnih masti.

Kazein se često koristi tijekom noći kako bi se spriječio prevelika razgradnja proteina zbog relativno dugog razdoblje bez hrane kojeg provedete noću spavajući.

Kvalitetan kazein možete povoljno kupiti ovdje: Kazein protein

Zaključak

Slično kao protein sirutke i kazein doprinosi povećanju mišićnog rasta i snage u kombinaciji s treningom snage.

Također može doprinijeti gubitku tijelesne masti.

 

http://bembu.com/wp-content/uploads/2016/11/Casein-protein.jpg

4. Prednosti za vaše zdravlje koje donosi uzimanje kazeina

 • Antibakterijske, imunološke, smanjenje visokog krvnog tlaka i smanjenje triglicerida.
 •  Smanjenje slobodnih radikala. Neki od peptida u kazeinu imaju antioksidativno djelovanje u borbi protiv nakupljanja štetnih slobodnih radikala.
 •  Mršavljenje

Kvalitetan kazein možete povoljno kupiti ovdje: Kazein protein

Zaključak

Kazein može poboljšati ne aspekte vašeg zdravlja, kao što su snižavanje triglicerida i pomoći vam kod mršavljenja.

http://www.musclestyles.com/wp-content/uploads/2016/06/body-building.jpg

5. Ima li uzimanje kazeina bilo kakvih štetnih nuspojava?

Postoji mit da visok unos proteina uzrokuje bolesti.

Razne studije su ukazale da nema negativnih učinaka na zdrave pojedince.

Jedina iznimka su osobe sa bolestima bubrega ili jetre koji trebaju ograničiti unos proteina.

Neki ljudi su alergični na kazein ili netolerantni na laktozu, koja se nalazi u malim količinama u kazeinu.

Netko može imati male probavne smetnje, ali to ovisi o pojedincu.

Kao i protein sirutke, kazein je vrlo siguran za ljudsku prehranu.

Kao što već objašnjeno gore, ima i dugoročne koristi za vaše zdravlje.

Kvalitetan kazein možete povoljno kupiti ovdje: Kazein protein

Zaključak

Kao i većina izvora proteina kazein je siguran za redovitu upotrebu i ima dugoročne zdravstvene prednosti.

http://cdn2.momjunction.com/wp-content/uploads/2015/06/Protein-Powders-For-Your-Teen.jpg

6. Kako maksimizirati koristi uzimanja kazeina?

Kazein uzet kao protein u prahu je izvor visokokvalitetnog proteina.

Prije ili nakon treninga je korisnije uzimati brže probavljive oblike proteina kao što je hidrolizat proteina ​​sirutke.

Većina ljudi koji uzimaju kazein to urade prije spavanja.

Na primjer, možete 1-2 mjerice (25-50 grama) kazeina u prahu pomiješti s vodom.

Ili možete jednostavno staviti kazein i vodu u shaker i tako ga razmutiti ili pak u blenderu s kockicama leda.

Možete ga staviti u zdjelu i pomiješajti ga s vodom dok ne dobije konzistenciju pudinga, a zatim ga stavite pet minuta u zamrzivač.

Tako će dobiti okus sladoleda, osobito ako dodate neki okus poput čokolade ili vanilije.

Također možete unositi kazein konzumacijom mliječnih proizvoda.

Mlijeko, jogurt i sir obiluju ovim proteinom.

Kvalitetan kazein možete povoljno kupiti ovdje: Kazein protein

 

https://www.mrsupplement.com.au/images/uploads/CaseinProteinScoop.jpg

7. Kazein – zbirni zaključak

Kazein je sporo probavljivi protein koji može potaknuti rast mišića i ubrzati oporavak nakon napornih treninga.

Kazein se može svakodnevno koristiti za povećanje ukupnog unosa proteina.

Najbolje ga je uzeti prije spavanja ili ako znate da čete duži period biti bez hrane.

Uzimajući ga možete poboljšati vaše zdravlje, kao i povećati svoj ukupni dnevni unos proteina.

Može biti važan čimbenik kod mršavljenja i rasta mišića.

Uzmite 1-2 mjerice kazeina u prahu ili veliku čašu mlijeka prije spavanja kako biste ubrzali oporavak i smanjili razgradnju mišićnog proteina.

Kazein je vrlo podcijenjen izvor kvalitetnih proteina.

Nećete biti razočarani ako ga probate!

 #kazein #protein #proteinpredspavanje #anabolizam #sportskaprehrana

Kvalitetan kazein možete povoljno kupiti ovdje: Kazein protein

 

Reference

 • Protein Ingestion before Sleep Increases Muscle Mass and Strength Gains during Prolonged Resistance-Type Exercise Training in Healthy Young Men1,2,3

Tim Snijders4,7, Peter T Res4, Joey SJ Smeets4, Stephan van Vliet4,8, Janneau van Kranenburg4, Kamiel Maase5, Arie K Kies6, Lex B Verdijk4, and Luc JC van Loon4,*

 

 • J Appl Physiol (1985). 1988 Jan;64(1):187-93.

Influence of protein intake and training status on nitrogen balance and lean body mass.

Tarnopolsky MA1, MacDougall JD, Atkinson SA.

 

 • Ann Nutr Metab. 2000;44(1):21-9.

Effect of a hypocaloric diet, increased protein intake and resistance training on lean mass gains and fat mass loss in overweight police officers.

Demling RH1, DeSanti L.

 

 • J Int Soc Sports Nutr. 2007 Sep 26;4:8.

International Society of Sports Nutrition position stand: protein and exercise.

Campbell B1, Kreider RB, Ziegenfuss T, La Bounty P, Roberts M, Burke D, Landis J, Lopez H, Antonio J.

 

 • Proc Nutr Soc. 2011 Feb;70(1):100-3. doi: 10.1017/S002966511000399X. Epub 2010 Nov 22.

The science of muscle hypertrophy: making dietary protein count.

Phillips SM1.

 

 • J Appl Physiol (1985). 1992 Oct;73(4):1383-8.

Changes in human muscle protein synthesis after resistance exercise.

Chesley A1, MacDougall JD, Tarnopolsky MA, Atkinson SA, Smith K.

 

 • J Am Coll Nutr. 2009 Aug;28(4):343-54.

The role of milk- and soy-based protein in support of muscle protein synthesis and muscle protein accretion in young and elderly persons.

Phillips SM1, Tang JE, Moore DR.

 

 • Proc Natl Acad Sci U S A. 1997 Dec 23;94(26):14930-5.

Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion.

Boirie Y1, Dangin M, Gachon P, Vasson MP, Maubois JL, Beaufrère B.

 

 • Med Sci Sports Exerc. 2012 Aug;44(8):1560-9. doi: 10.1249/MSS.0b013e31824cc363.

Protein ingestion before sleep improves postexercise overnight recovery.

Res PT1, Groen B, Pennings B, Beelen M, Wallis GA, Gijsen AP, Senden JM, VAN Loon LJ.

 

Am J Physiol Endocrinol Metab. 2001 Feb;280(2):E340-8.

 • The digestion rate of protein is an independent regulating factor of postprandial protein retention.

Dangin M1, Boirie Y, Garcia-Rodenas C, Gachon P, Fauquant J, Callier P, Ballèvre O, Beaufrère B.

 

 • J Nutr. 2003 May;133(5):1308-15.

Postprandial kinetics of dietary amino acids are the main determinant of their metabolism after soy or milk protein ingestion in humans.

Bos C1, Metges CC, Gaudichon C, Petzke KJ, Pueyo ME, Morens C, Everwand J, Benamouzig R, Tomé D.

 

 • Curr Pharm Des. 2003;9(16):1309-23.

Bioactive proteins and peptides from food sources. Applications of bioprocesses used in isolation and recovery.

Kitts DD1, Weiler K.

 

 • Saudi J Biol Sci. 2016 Sep; 23(5): 577–583.

Published online 2015 Jun 17. doi:  10.1016/j.sjbs.2015.06.005

PMCID: PMC4992109

Milk derived bioactive peptides and their impact on human health – A review

D.P. Mohanty,a S. Mohapatra,a,⁎ S. Misra,c and P.S. Sahub

 

 • Lipids Health Dis. 2007; 6: 25.

Published online 2007 Sep 25. doi:  10.1186/1476-511X-6-25

PMCID: PMC2039733

Bovine milk in human nutrition – a review

Anna Haug,corresponding author1 Arne T Høstmark,2 and Odd M Harstad1

Kvalitetan kazein možete povoljno kupiti ovdje: Kazein protein

Ako vam se svidio članak molim podijelite https://cdn.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2016/07/facebook-shares-740x400.jpg

 

Javite se ako imate pitanja!

Vezane teme:

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina?

Koje su prednosti uzimanja kazeina kao izvora proteina? Kazein je sporo probavljivi mliječni protein koji se često uzima kao dodatak prehrani. Glavna karakteristika mu je da je „spori protein“, što znači da u probavnom traktu sporo oslobađa aminokiseline. Iz tog razloga ga sportaši najčešće uzimaju prije spavanja kako bi tijekom sna ubrzali oporavak i smanjili […]

Leucin dodan kazeinu pojačava izgradnju mišićne mase

Aminokiselina leucin pojačava učinak sporog proteina, kao što je kazein, na izgradnju mišića, navodi se u studiji koju su objavili istraživači sa Sveučilišta u Maastrichtu , Nizozemska , u Clinical Nutrition . Ovo bi moglo značiti da leucin vjerojatno poboljšava i anabolički učinak običnog, dobro uravnoteženog obroka . Leucin jeiznimno zanimljiva aminokiselina za sportaše . […]

Mješavina proteina uzeta nakon treninga snage sastavljena od kazeina, proteina sirutke i soje daje bolje rezultate od samo proteina sirutke

Pojam sinteza proteina u mišićima u osnovi označava izgradnju i popravak mišića. Tijekom treninga u vašim mišićima nastaju mikro oštećenja. Proteini pomažu u popravku ovih oštećenja pa onda vaši mišići bivaju sve veći i jači. Ako vaši mišići dobiju manje od potrebne količine proteina zaostajati će u oporavku i rastu zbog nedostatka građevinskog materijala. No, […]

 

Ako noću prije oslaska na spavanje uzmete proteinski shake potaknuti ćete rast mišića

@sportprehranaMnogi od vas vole uzeti zadnji proteinski shake noću prije odlaska na spavanje. Tako, dok vi spavate, vaši mišići  se opskrbljuju sa dodatnim aminokiselinama, što je dobro za rast mišića. Nizozemski nutricionisti su ovo potvrdili u svojoj studiji objavljenoj u  Medicine & Science in Sports & Exercise.     Studija Ovo je prva znanstvena studija […]

Jednostavan recept za proteinski šejk sa nutritivnim vrijednostima

Jednostavan recept za proteinski šejk Jedna mjerica zobenih pahuljica (20 grama) Jedna mjerica proteina u prahu (28 grama) Žličica meda Pet badema Malo cimeta Dva decilitra vode ili nemasnog mlijeka (0,5% – 1,0%)     NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI OVOG ŠEJKA SU:   Ako šejk radite sa nemasnim mlijekom Ukupno proteina: 32 grama Ukupno ugljikohidrata: 14 grama […]