Month: listopad 2015

Bezglutenska prehrana nema učinka na kvalitet sportske izvedbe

Bezglutenska prehrana nema učinka na kvalitet sportske izvedbe

Ključne riječi: Bezglutenska prehrana, gluten, celijakija, sportske performanse, sportska izvedba.
Sportaši koji su na dijeti bez glutena kako bi poboljšali učinkovitost svoje sportske izvedbe rade uzaludan posao, tvrde australski sportski znanstvenici sa Sveučilištu u Tasmaniji, u svom radu objavljenom u časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise.
Celijakija
Brojke pokazuju da oko 1% od europske i američke populacije pati od celijakije. U tankom crijevu takovih osoba se ne probavljaju proteini žitarica pšenice, raži i ječma. Upalne reakcije koje im uzrokuje gluten, su toliko ozbiljne da celijakičari moraju strogo slijediti bezglutensku dijetu.
Neki prehrambeni gurui, koji čvrsto zastupaju bezglutensku prehranu, tvrde da gluten može biti opasan i za osobe koji nisu celijakičari. Po njima su i sportaši skupina koja bi trebala biti na bezglutenskoj prehrani.
Prema jednoj studiji, objavljenoj u veljači 2015. u časopisu International Journal of Sport Nutrition i Exercise Metabolism [Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Feb;25(1):37-45. doi: 10.1123/ijsnem.2013-0247. Epub 2014 Jun 5. Exploring the popularity, experiences, and beliefs surrounding gluten-free diets in nonceliac athletes. Lis DM1, Stellingwerff T, Shing CM, Ahuja KD, Fell JW.], od ukupnog broja ispitanih sportaša, 41% je na bezglutenskoj prehrani trajno ili povremeno.
Ali da li zaista gluten u prehrani utječe na sportsku izvedbu ljudi koji nemaju celijakiju?
Na to pitanje su željeli Australiski istraživači dobiti odgovor tijekom svoje studije.
Studija:
Istraživači su stavili dobro utrenirane bicikliste u dobi 18-40 godina na bezglutensku prehranu tijekom 7 dana.
Na kraju tog razdoblja biciklisti su morali odraditi testiranje na ergometru.
Drugom prilikom su istraživači stavili bicikliste na jednotjednu ‘normalnu’ prehranu kojoj su dnevno dodavali 16 g glutena u obliku sportskih pločica.
Još jednom su biciklisti nakon perioda ovakove prehrane morali odraditi testiranje na ergometru.
Tijekom svih ovih testiranja i različitih režima prehrane, sportaši-ispitanici uopće nisu znali jesu li bili na bezglutenskoj prehrani ili na prehrani bogatoj glutenom.
Rezultati:
Podatci na slici ispod su jasni: Nije bilo nikakve razlike u sportskim performansama bez obzira da li su biciklisti bili na bezglutenskoj prehrani ili prehrani bogatoj glutenom.
Gluten-free diet has no effect on athletic performance
Istraživači su također pitali o bicikliste kako se osjećaju i doznali da niti jedan oblik ponuđene prehrane nije imao utjecaj na njihovo raspoloženje.
Istraživači su biciklistima izmjerili koncentracije upalnih čimbenika koji su povezani celijakijom kao što su interleukin-1-beta, interleukin-6, interleukin-8, interleukin-10, interleukin-15 i TNF-alfa, ali nijedan od ovih markera nije reagirao na prisutnost glutena u prehrani.
Zaključak:
Znanstvenici su preporučili da na temelju ovih nalaza, sportaši ubuduće traže čvrste dokaze utemeljene na kvalitentnim istraživanjima prije usvajanja bezglutenske prehrane.
Referenca:
Med Sci Sports Exerc. 2015 May 12. [Epub ahead of print]
No Effects of a Short-Term Gluten-free Diet on Performance in Nonceliac Athletes.
Lis D1, Stellingwerff T, Kitic CM, Ahuja KD, Fell J.

Zeleni čaj znatno pojačava sagorijevanje masti nakon intervalnog treninga

Zeleni čaj znatno pojačava sagorijevanje masti nakon intervalnog treninga

KLJUČNE RIJEČI:
Adrenalin, noradrenalin, zeleni čaj, vježbanje visokog intenziteta, lipoliza.
Ako vjerujete u učinak kardio treninga na prazan želudac, kao načina jačeg sagorjevanja masti, onda će vas interesirati rezultati novijeg istraživanju koje su sportski znanstvenici sa Charles Darwin sveučilišta u Australiji objavili u časopisu Nutrients.
Prema njihovoj studiji, količina masnoće, koja se sagori tijekom i nakon kratkih razdoblja intervalnog treninga, značajno se povećava ako se sat prije početka treninga uzme zeleni čaj.
Zeleni čaj treba uzeti na prazan želudac kako se ne bi smanjila apsorpcija aktivnih sastojaka što se desi ako se konzumiraju makronutrijenti (posebno proteini),  u isto vrijeme. Životinjski proteini koji sadrže relativno velike količine metionina pa mogu sabotirati apsorpciju fenola iz zelenog čaja
Ispitanici su radili kardio intervalni trening ujutro na prazan želudac.
Na dan kada su trenirali uzimali su zeleni čaj sat vremena prije treninga jer je aktivnim sastojcima u zelenom čaju potrebno oko sat i četvrt za ulazak u krvotok.
Rezultati:
Studenti sagorjeli više masnoća za vrijeme i sat vremena nakon treninga, kada su uzimali zeleni čaj (kao što slika ispod pokazuje).
Green tea boosts fat burning after interval training
Slika ispod pokazuje da zeleni čaj pojačava oksidaciju masti podizanjem koncentracije adrenalina i noradrenalina.
Green tea boosts fat burning after interval training
Zaključno:
Nakon uzimanja ekstrakta zelenog čaja povećala se oksidacija masti.
Oksidacija masti bila je značajno veća i u mirovanju i poslije vježbanja nakon uzimanja zelenog čaja, nego nakon uzimanja placeba.
U usporedbi s placebom, kod uzimanja zelenog čaja značajno su se povećale koncetracije kateholamina (adrenalin i noradrenalin) u krvi, a time i sagorijevanje masti.
Referenca:
Nutrients. 2015 Jul 13;7(7):5646-63. doi: 10.3390/nu7075245.
Green Tea, Intermittent Sprinting Exercise, and Fat Oxidation.
Gahreman D1, Wang R2, Boutcher Y3, Boutcher S4.

Magnezij ima pozitivan učinak na anaboličke hormone

Budući da sve manje jedemo povrća, orašastih plodova, mahunarki i cjelovitih žitarica, a to su najbolji izvori magnezija, naš unos magnezija opada.
To također može značiti pad razina testosterona i IGF-1.
Magnezij ima pozitivan učinak na anaboličke hormone.
Slike ispod prikazuju statistički značajne odnose ukupnog testosterona, IGF-1 i magnezija u krvi.
More magnesium means more testosterone and IGF-1  More magnesium means more testosterone and IGF-1
Upalni procesi i oštećenja nastala od slobodnih radikala inhibiraju proizvodnju testosterona.
Upale pogoduju snižavanju razina magnezija.
Antioksidanti enzimi u tijelu trebaju magnezij.
Stanice otpuštaju manje faktora upale ako sadrže više molekula magnezija.
Referenca:
Int J Androl. 2011 Dec;34(6 Pt 2):e594-600. doi: 10.1111/j.1365-2605.2011.01193.x. Epub 2011 Jun 15.
Magnesium and anabolic hormones in older men.
Maggio M1, Ceda GP, Lauretani F, Cattabiani C, Avantaggiato E, Morganti S, Ablondi F, Bandinelli S, Dominguez LJ,Barbagallo M, Paolisso G, Semba RD, Ferrucci L.