Month: rujan 2012

Zdravi proteinski kolačići s čokoladnom kišicom, ukusna poslastica bez grižnje savjesti!

Fudgy-Black-Bean-Cookies

Sastojci:

½ šalice cijelovitog (integralnog) pšeničnog brašna,

1 mjerica proteina sirutke u prahu (okus čokolade),

½ šalice badema u prahu,

½ žličice praška za pecivo,

¼ žličice morske soli,

2 sirova bjelanjaka,

2 žlice jogurta (običnog i nemasnog),

1 žličica ekstrakta vanilije,

2 velike kocke čokolade (najbolje 70%-tne).

 

Instrukcije za pripremu:

Postavite stalak pećnice u sredinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite list folije za pečenje i namažite je s vrlo malo ulja ili maslaca. Pomiješajte sve suhe sastojke u zasebnu zdjelu i sve vlažne sastojke u zasebnu zdjelu (osim čokolade), a zatim obje smjese pomiješajte zajedno. Sljedeći korak je da stavite tijesto na podlogu za pećenje (1 žlica tijesta za svaki kolačić). Pecite 10-12 minuta u sredini pećnice. Kada su gotovi neka se hlade nekih 5 minuta, a vi za to vrijeme rastopite čokoladu. Kada se čokolada rastopi polijte je poput kišice po kolačićima.

Dobar tek J

Uživajte u umjerenim količinama, ako uspijete 😉

Prehrambene informacije: 1 kolačić s čokoladnom kišicom sadrži oko 83 kalorije ~ 2,8 grama masti ~ 0,5 grama zasićenih masnoća ~ 4,1 mg kolesterola ~ 45 mg natrija ~ 12,8 grama ugljikohidrata ~ 1,3 grama dijetalnih vlakana ~ 5 grama šećera ~ 4,1 grama proteina.

Glutamin i sinteza glikogena

l_glutamine-300x300Glikogen je skladišni oblik glukoze u ljudi. Pohranjen je uglavnom u jetri i mišićima. Glikogen je primarno gorivo za sve tjelesne funkcije, uključujući teške vježbe. Mišići puni glikogena znače veću radnu sposobnost, brži oporavak i rast mišića.

Jedna studija je pokazala da uzimanje glutamina tijekom ili nakon treninga, stimulira i povećava sintezu glikogena skoro jednako učinkovito kao uzimanje visoke doze ugljikohidrata. Studija je pokazala da uzimanje 8-grama glutamina nakon intenzivnih treninga je bilo jednako učinkovito kao i uzimanje 60 grama ugljikohidrata za obnavljanje glikogena mišića. Uzimanje glutamina i ugljikohidrata zajedno bilo je čak i učinkovitije od uzimanja glutamina ili ugljikohidrata odvojeno.

Ova informacija je od velike vrijednosti za sportaše koji ograničavaju unos ugljikohidrata, ali zahtijevaju visoku razinu glikogena za bolje sportske rezultate. Također ima važne implikacije za one koji slijede low-carb dijetu. Ovo znači da sportaši mogu popuniti mišićni glikogen s minimalnim količinama ugljikohidrata. Glutamin mogu koristiti u fazi carb loading kako bi se poboljšalo nakupljanje glikogena u mišićima.

Sportaši trebaju težiti ka brzoj nadopuni mišićnog glikogena odmah nakon vježbanja. Dodavanjem glutamina svojim post-workout obrocima ćete poboljšati nadopunjavanje mišićnog glikogena.

Ovo istraživanje pokazuje više važnih prednosti glutamina za sportaše. Glutamin pomaže poboljšati sportsku izvedbu, povećati mišićnu snagu i poboljšati oporavak.