Month: kolovoz 2013

Alanin i glutamin pomažu dehidriranim sportašima postići bolja vremena

Ovaj dipeptid pomaže sportašima održati izdržljivost bez gubitka performansi zbog dehidracije.

Tijekom dehidracije tekućina se kreće iz plazme u unutarstanične i izvanstanične prostore, a onda natrag u cirkulaciju. Promjene koje uključuju hidrostatski, onkotski i osmotski tlak kontroliraju dinamiku kretanja tekućine. To ima važne implikacije na termoregulaciju i sportsku izvedbu. Značajan pad performansi nastaje već pri dehidraciji od samo 2%. Obzirom da se osjećaj žeđi ne javlja do ove razine dehidracije, presudno je za sportaše da se počnu rehidrirati prije nego što osjete potrebu za pijenjem.

Neki sportski napitci se prodaju pod navodima da su učinkovitiji od vode u rehidraciji i održavanju performansi. Međutim, malo istraživanja je dostupno za podršku djelotvornosti ovih napitaka u sportova izdržljivosti koji su relativno kratkog trajanja (≤ 2 h). Voda je učinkovita u održavanju performansi i termoregulacije tijekom vježbanja kao bilo koji sportski napitak.

Novija istraživanja pokazuju da određene aminokiseline mogu poboljšati rehidraciju kroz poboljšanje apsorpcije vode i elektrolita. Glutamin povećava apsorpciju elektrolita i vode. Međutim, derivat glutamina ​, alanin glutamin može biti stabilniji od samog glutamina, pogotovo na niskom pH. To je posebno važno tijekom vježbanja kada se povećava nivo mliječne kiseline. Alanin i glutamin zajedno povećavaju apsorpciju elektrolita i vode, vjerojatno putem poboljšanja ionskih prijevoznika unutar crijevne sluznice.

Tim znanstvenika sa College of New Jersey je dokazao ergogeni učinak alanina i glutamina u studiji objavljenoj u časopisu Journal of International Society of Sports Nutrition.

Svrha ovog istraživanja bila je ispitati djelotvornost dvije različite doze (0,2 g/kg i 0,05 g/kg) dipeptida alanin glutamina na performanse, oporavak i regulatorni odgovor tjelesnih tekućina tijekom protokola vježbe izdržljivosti do iscrpljenosti nakon dehidracije od 2,5% . Osim toga, pratio se učinak ovog dipeptida na endokrini odgovor, biokemijske i markere upale, oksidativni stres i imunološki odgovor tijekom vježbanja i dehidracije.

Ispitanici su morali biciklirati u nekoliko ciklusa na 75% njihovih VO2max, do iscrpljenosti. U prvom testu ispitanici su bili normalno hidrirani [T1]. U drugom testu su prethodno bili dehidrirani za 2,5% svoje tjelesne težine [T2]. U trečem testu [T3] ispitanici su nadoknadili gubitak tekućine za 1% njihove tjelesne težine običnom vodom. U četvrtom testu [T4] su ispitanici dobili 0,05 g/kg alanin glutamina (L-alanyl-L-glutamin) po kg tjelesne težine, a u petom testu [T5] 0,2 g/kg. Primjerice za sportaša težine 70 kg to bi iznosilo 3,5 ili 14 g alanin glutamina.

Dehidracija je smanjila vrijeme bicikliranja za više od 7 minuta. Kada su ispitanici pili običnu vodu, vrijeme bicikliranja je smanjeno za oko 5 minuta. Voda koja je sadržavala dipeptide dala je bolje rezultate. Najučinkovitija doza alanin glutamina bila je 0,05 g/kg jer su ispitanici imali gubitak vremena od samo 2 minute.Vidi sliku ispod:

1550-2783-7-8-4

Rezultati ove studije pokazuju da suplementacija alanin glutaminom nudi značajne ergogene prednosti povećanjem vremena do iscrpljenosti pri blagoj dehidraciji. Ovaj ergogeni učinak je vjerojatno posredovan poboljšanom apsorpcijom tekućine i elektrolita. Neovisno o doziranju, ovaj dipeptid nije imao utjecaja na imunološki, upalni ili oksidativni odgovor. Rezultati također pokazuju da dodatak alanin glutamina nije utjecao na endokrini odgovor. Sumarno se može tvrditi kako dipeptid alanin glutamin pomaže crijevnim stanicama da apsorbiraju više vode iz hrane i mišićnim stanicama da apsorbiraju više vode iz krvi.

 

Izvor:

J Int Soc Sports Nutr. 2010; 7: 8.

Published online 2010 February 3. doi:  10.1186/1550-2783-7-8

PMCID: PMC2851582

Examination of the efficacy of acute L-alanyl-L-glutamine ingestion during hydration stress in endurance exercise

Jay R Hoffman, 1 Nicholas A Ratamess,1 Jie Kang,1 Stephanie L Rashti,1 Neil Kelly,1 Adam M Gonzalez,1 Michael Stec,1 Steven Anderson,1 Brooke L Bailey,2 Linda M Yamamoto,2 Lindsay L Hom,2 Brian R Kupchak,2 Avery D Faigenbaum,1 and Carl M Maresh2

Što jesti prije spavanja?

Ima nekoliko stvari koje trebate imati na umu kada konzumirate zadnji obrok prije spavanja:
• Konzumiranje previše hrane kasno noću, posebno ugljikohidrata, povećava pohranjivanje masti u tijelu.
• Ako pojedete obrok sa ugljikohidratima visokog glikemijskog indeksa (tjestenina, krumpir, bijela riža, šećer, itd.), neposredno prije spavanja, povečati ćete lučenje inzulina i automatski smanjiti lučenje hormona rasta (HGH). To je jako loše, jer se oko 80% ovog “super hormona” koji potiče izgaranje masnoća i izgradnju mišića, luči noću tijekom spavanja.
• Ako ste gladovali tijekom 11 sati (primjerice od 20:00 sati prethodnog dana do 7:00 sati ujutro narednog dana) vaše tijelo će početi sagorijevati značajne količine masti nakon petog sata gladovanja (to je oko 01:00 sat noću) i nastaviti to činiti sve dok se ne probudite.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako biste bili sigurni da ćete dobiti najviše od vašeg zadnjeg obroka u danu:

• Jedite oko 3 sata prije odlaska u krevet kako ne bi bili previše gladni kada odete u krevet.
• Jedite često tijekom dana male, zdrave obroke i međuobroke razmaknute oko 3 sata, što će smanjiti glad i žudnju za nekom specifičnom hranom noću.
• Vaš zadnji obrok trebao bi se sastojati uglavnom od bjelančevina i niskokaloričnih, vlaknastih ugljikohidrata (povrće i voće). Izbjegavajte škrobne ugljikohidrate prije spavanje (kruh, tjestenina, riža, krumpir, itd.)
• Ako vas kao i mnoge od nas noću hvata žudnja za ugljikohidratima upravo prije spavanja, ipak pojedite malo ugljikohidrata! Samo pazite da su bogati vlaknima i da su niskog glikemijskog indeksa: jabuke, ribizle, breskve, šljive, mekinje žitarica, svježe povrće, sok od povrća, itd.
• Ako ste trenutno u treningu snage za izgradnju mišića, odlična opcija za zadnji obrok u danu je nemasni sir (pun sporo probavljivog proteina kazeina) s malo voća i povrća.