Suplementacija magnezijem spriječava razgradnju mišića kod profesionalnih biciklista

Posted on: 26. travnja 2021
biciklizam magnezij

Tijekom višednevnih biciklističkih natjecanja poput Tour de France, dodatno uzimanje magnezija inhibira veću razgradnju mišićne mase.

Učinak nije ogroman ali je svaka pomoć dobrodošla, pogotovo u profesinalnom biciklizmu gdje male nijanse odlučuju o pobjedniku.

Španjolski biokemičari sa Sveučilišta Valladolid radili su ovu studiju tijekom istaknutog biciklističkog natjecanja Tour de France koje traje 21 dan.

Tour de France 2020 magnezij

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference).

Autor: Dr Predrag Jakovljević

Magnezij je kofaktor različitih enzimskih reakcija uključenih u anaboličke i kataboličke procese koji utječu na mišićne  performanse tijekom vježbanja.

Magnezij sudjeluje u održavanju integriteta mišića tijekom zahtjevnih fizičkih napora.

Glavna svrha ovog istraživanja bila je analizirati učinke dodatnog uzimanja magnezija u sprečavanju oštećenja mišića kod profesionalnih biciklista koji sudjeluju u 21-dnevnoj biciklističkoj utrci.

Za sudjelovanje u istraživanju angažirano je osamnaest muških profesionalnih biciklista (n = 18), iz dva tima.

Podijeljeni su u 2 skupine: kontrolnu skupinu (n = 9), i skupinu koja je uzimala dodatak magnezija (n = 9). Dodatak se sastojao od unosa 400 mg / dan magnezija tijekom 3 tjedna natjecanja.

Uzorci krvi prikupljani su prema pravilima Svjetske antidoping agencije (WADA), u tri specifična trenutka tijekom natjecanja: neposredno prije početka utrke (T1), sredinom utrke (T2), i prije posljednje etape utrke (T3).

Određene su razine magnezija u serumu i eritrocitima, laktat dehidrogenaze, kreatinin kinaze, aspartat transaminaze, alanin transaminaze, mioglobina, aldolaze, ukupnih proteina, kortizola i kreatinina.

Razina magnezija u serumu i eritrocitima smanjila se tijekom utrke.

Markeri oštećenja mišića povećali su se na kraju utrke u obje skupine.

Međutim, porast mioglobina je smanjen u skupini koja je dobivala dodatak u usporedbi s kontrolnom skupinom. Dodatak magnezija djelovao je zaštitno na oštećenje mišića.

Tour de France magnezij

Rezultati

Tijekom višednevne biciklističke utrke količina magnezija u crvenim krvnim stanicama (eritrocitima), biciklista se smanjila.

dodatak magnezija čuva mišiće biciklisti

Međutim, dodatak magnezija smanjio je to smanjenje.

Tijekom natjecanja koncentracija LDH, kreatinina i kreatin kinaze u krvi biciklista povećala se u obje skupine. Taj je porast bio jednak u obje skupine.

biciklizam magnezij

Istraživači su također pratili koncentraciju mioglobina u krvi biciklista. Mioglobin je također marker za oštećenje mišića.

Postojala je razlika između te dvije skupine obzirom na razinu mioglobina.

U skupini s magnezijem nešto je manje rastao.

mioglobin biciklisti magnezij

Zaključak

Rezultati su pokazali da dodatak magnezija koji premašuje preporučenu dnevnu količinu ima mali ali bitan učinak na održavanje integriteta mišića.

Adekvatne razine unosa magnezija prehranom ili u kombinaciji s dodacima mogu održavati razinu magnezija i eritrocitnog magnezija u serumu u fiziološkim rasponima, omogućujući oporavak mišića od intenzivnih i napornih biciklističkih natjecanja.

 

Referenca

Nutrients. 2019 Aug 16;11(8):1927. Impact of Magnesium Supplementation in Muscle Damage of Professional Cyclists Competing in a Stage Race. Alfredo Córdova  1 , Juan Mielgo-Ayuso  2 , Enrique Roche  3   4 , Alberto Caballero-García  5 , Diego Fernandez-Lázaro  6.

 

Pročitajte slične članke:

Magnezij smanjuje razinu kortizola

Magnezij smanjuje razinu kortizola

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference). Povećavanjem unosa magnezija putem prehrane i/ili suplementacijom, možete povećati koncentraciju anaboličkih hormona poput IGF-1 i testosterona. No pozitivni učinci magnezija na hormonski sustav se tu ne zaustavljaju. Uzimanje magnezija također može smanjiti razinu kortizola. Ovo su rezultati istraživanja koje su nizozemski istraživači iz Sveučilišnog […]

Kratkoročni unos magnezija povećava maksimalnu snagu

Unos magnezija vas čini jačima, ali učinak ovisi o tome koliko dugo ga koristite. Znanstvenici Lindsy Kass i Filipe Poeira sa Sveučilišta Hertfordshire objavili su u časopisu Journal of International Society of Sports Nutrition da samo kratka razdoblja unosa magnezija mogu potaknuti povećanje maksimalne snage. Ako pak više tjedana uzimate magnezij nećete imati isti učinak […]

Magnezij ima pozitivan učinak na anaboličke hormone

Budući da sve manje jedemo povrća, orašastih plodova, mahunarki i cjelovitih žitarica, a to su najbolji izvori magnezija, naš unos magnezija opada. To također može značiti pad razina testosterona i IGF-1. Magnezij ima pozitivan učinak na anaboličke hormone. Slike ispod prikazuju statistički značajne odnose ukupnog testosterona, IGF-1 i magnezija u krvi.    Upalni procesi i […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*