Integralna (smeđa) riža je izuzetno kvalitetna namirnica vrlo poželjna na sportskom jelovniku

Posted on: 18. lipnja 2012

Integralna (smeđa) riža je izuzetno kvalitetna namirnica vrlo poželjna na sportskom jelovniku a razlozi su brojni: izvrstan izvor magnezija, željeza, mangana i vitamina B1, B2, B3 i B6.
Osim toga odličan je izvor proteina. Sadržaj proteina iznosi 8grama na 100grama što nije puno ali zato ima dobar Amino Acid Score (kriterij procjene kvalitete proteina) od 75 što je visoko obzirom da se radi o namirnici biljnog porijekla.
Sadrži 77grama složenih ugljikohidrata vrlo poželjnih za prehranu sportaša u smislu popunjavanja glikogenskih skladišta u mišićima sa povoljnim glikemijskim indeksom od 55 što je svrstava u svakodnevno poželjnu namirnicu. Ima 3,5 grama vlakana /100g i kao namirnica sa visokim udjelom vlakana sadrži Inositol hexaphosphat, tvar koja ima ulogu u prevenciji od karcinoma.
Ukupan sadržaj masti je 3grama /100grama namirnice i to vrlo povoljnog sastava pretežito omega 6 masnih kiselina(1gram%). Bitno je napomenuti prisustvo gamma-oryzanola, tvari koja snižava kolesterol.
Sadrži još i tvari koje snižavaju angiotenzin 2 i time snižava povišeni krvni tlak i mogućnost razvoja ateroskleroze.
Priprema je jako jednostavna u pretis loncu ili u običnom loncu se skuha za 25-40 minuta, ovisno koliku tvrdoću zrna želite. Odlična je za doručak. Izvrsno se kombinira sa večinom namirnica i jela.
Preporuka: 5 ***** zvjezdica od mogućih 5 !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*