Ako tijekom treninga snage uzimate BCAA u kombinaciji s taurinom bolje ćete zaštiti mišiće od ošećenja koja nastaju tijekom intenzivnog treninga snage

Posted on: 4. rujna 2014

Sportaši sportova snage koji koriste BCAA (Branched-chain amino acid; Aminokiseline razgranatog lanca), dobro znaju njihove benefite, ali ne bi imali ništa protiv da ih poboljšaju. Na primjer kroz kombinaciju BCAA s taurinom. Istraživači sa Sveučilišta Tsukuba u Japanu su tijekom svog istraživanja došli do zaključka da taurin poboljšava učinke BCAAa.

timthumb.php

Mnoge studije su pokazale da BCAA štite mišiće od prevelike razgradnje tijekom intenzivnog treninga snage. Budući da tijelo zbog toga ne mora popraviti puno oštećenih mišićnih vlakana, može uložiti više energije u formiranje novog mišićnog tkiva pa time BCAA omogućuju sportašima sportova snage izgraditi više snage i mišićne mase.

Kao i BCAA, taurin je također prisutan u velikim količinama u mišićnom tkivu. Taurin štiti mišićne stanice od oštećenja agresivnim molekulama koje se oslobađaju tijekom intenzivnog vježbanja.

Istraživači su podijelili ispitanike u četiri skupine. Dali su jednoj skupini Placebo [PLCB] dva tjedna prije treninga i četiri dana poslije. Druga skupina je uzimala 3,2 g BCAA [BCAA] tri puta dnevno, treća skupina je uzimala 2 g taurina [TAU] tri puta na dan i četvrta skupina ukupno 9,6 g BCAA i 6 g taurina [AdTB].

Istraživači su izmjererili koncentracije enzima laktat dehidrogenaze (LDH) u krvi ispitanika. LDH je indikator oštećenja mišića, što je viši LDH u krvi nakon treninga, veća su oštećenja u mišićima.

bcaastaurine

Kao što možete vidjeti na slici iznad, istraživači su utvrdili znatno manje koncentracije LDH u krvi u skupini koja je uzimala taurin i BCAA zajedno.

 

Referenca:

Adv Exp Med Biol. 2013;776:179-87. doi: 10.1007/978-1-4614-6093-0_18.

Additional effects of taurine on the benefits of BCAA intake for the delayed-onset muscle soreness and muscle damage induced by high-intensity eccentric exercise.

Ra SG1, Miyazaki T, Ishikura K, Nagayama H, Suzuki T, Maeda S, Ito M, Matsuzaki Y, Ohmori H.

3 thoughts on “Ako tijekom treninga snage uzimate BCAA u kombinaciji s taurinom bolje ćete zaštiti mišiće od ošećenja koja nastaju tijekom intenzivnog treninga snage

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*