Tijekom treninga snage BCAA bolje štite mišiće od oštećenja kada se kombiniraju s taurinom

Posted on: 19. studenoga 2013

Mnoge studije su pokazale da uzimanje BCAA štiti mišiće od pretjerane razgradnje tijekom intenzivnog treninga snage. Zahvaljujući tome, tijelo nema za popravak onoliko oštećenih mišićnih vlakana koliko bi imao bez suplementacije sa BCAA pa može uložiti više energije u formiranje novog mišićnog tkiva. Time  BCAA daju svoj doprinos da sportaši mogu izgraditi više mišićne mase i dobiti na snazi .

Istraživači sa Sveučilišta Tsukuba u Japanu su se upitali hoće li BCAA dati bolje rezultate kada se kombiniraju s taurinom. Kao BCAA i taurin je prisutan u velikim količinama u mišićnom tkivu. Taurin štiti mišićne stanice od oštećenja agresivnim molekulama koje se oslobađaju tijekom intenzivnog vježbanja .

Znanstvenici su podijelili ispitanike u četiri skupine. Dali su jednoj skupini Placebo [PLCB]. Drugoj skupini [BCAA] su dali 3,2 g BCAA tri puta dnevno (ukupno9,6 g). Trećoj skupini [TAU] su dali 2 g taurina tri puta dnevno i četvrtoj skupini su dali ukupno 9,6 g BCAA i 6 g taurina [AdTB].

Tijekom dana nakon treninga, znanstvenici pitali ispitanike koliko su im bolni mišići. Kao što možete na slici ispod, suplementacija sa BCAA smanjuje bol u mišićima, a kombinacija BCAA i taurina najviše smanjuje bol u mišićima nakon treninga.

bcaastaurine2 bcaastaurine3

Istraživači su mjerili koncentraciju enzima laktat dehidrogenaze [LDH] u krvi ispitanika. LDH je indikator oštećenja mišića. Više LDH u krvi nakon treninga znači veče oštećenje mišića. Kao što možete vidjeti na slici gore, znanstvenici su utvrdili znatno manje vrijednosti LDH u krvi u skupini koja je uzimala taurin i BCAA .

Izvor :

Adv Exp Med Biol. 2013;776:179-87. doi: 10.1007/978-1-4614-6093-0_18.

Additional effects of taurine on the benefits of BCAA intake for the delayed-onset muscle soreness and muscle damage induced by high-intensity eccentric exercise.

Ra SGMiyazaki TIshikura KNagayama HSuzuki TMaeda SIto MMatsuzaki YOhmori H.

Graduate School of Comprehensive Human Sciences, University of Tsukuba, Tsukuba, Japan

1 thought on “Tijekom treninga snage BCAA bolje štite mišiće od oštećenja kada se kombiniraju s taurinom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*