Što ometa apsorpciju kalcija?

Posted on: 2. srpnja 2013

Kortikosteroidi: Ako primate terapiju kortikosteroidima, kao što je prednizon, dulje od šest tjedana, trebate konzumirati dodatnih 300-500 miligrama kalcija na dan (ili ukupno 1.500 miligrama dnevno).
Natrij: Natrij povećava količinu kalcija koji se izlučuje u urinu pa ako konzumirate hranu bogatu solju, trebate konzumirati više kalcija.
Višak proteina: tijelo koristi višak proteina za energiju. Međutim, kad protein sagori za energiju, proizvodi sulfat. Sulfat povećava količinu kalcija izlučenog u urinu, što smanjuje količinu kalcija u tijelu. Višak proteina stvara višak sulfata.
Oksalat: Nalazi se u nekim vrstama hrane i pića, osobito u špinatu, blitvi, bobičastom voću, čokoladi, čaju. Oksalat se veže s kalcijem i povećava gubitak kalcija putem fekalnog izlučivanja.
Fosfor: Fosforna kiselina, fosfati, fosfor, koji se nalaze u kola napitcima i procesuiranoj hrani, mogu ometati apsorpciju kalcija.
Netopljiva vlakna: Ova vrsta vlakana, kao npr u pšeničnim mekinjama, smanjuje apsorpciju kalcija.
Alkohol: Pijenje prekomjerne količine alkohola mogu utjecati na ravnotežu kalcija u tijelu putem inhibicije enzima koji pretvaraju neaktivni vitamin D u aktivni vitamin D.
Kofein: Prekomjerni unos kofeina (300 mg-400 mg) mogu povećati izlučivanje urinom kao i fekalno izlučivanje.
Pušenje, stres i nedostatak vježbanja: Ove životne navike pridonose da tijelo nije u stanju učinkovito apsorbirati kalcij.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*