Ketoni iz malina: Sagorjevači masti

Posted on: 4. lipnja 2013

Maline sadrže tvar koja nalikuje sinefrinu i zove se keton iz malina. Prema istraživačima na japanskom Sveučilištu Ehime, ova tvar potiče sagorijevanje masti.

Keton iz Malina je već na tržištu i prema američkom HealthNews.com je jedan od najprodavanijih dodataka za mršavljenje.

Japanski znanstvenici su objavili rezultate istraživanja koje je pokazalo da keton iz malina promiče gubitak težine. Istraživači su uradili  studiju zbog sličnosti između strukturalne formule ketona iz malina, sinefrina, adrenalina i efedrina.

raspberryketone3

Ako masne stanice nisu bile izložene noradrenalinu, keton iz malina nije pokazao nikakav učinak.            Kad su bile izložene noradrenalinu, masne stanice su otpustile više masnih kiselina što je bila prisutna veća koncentracija ketona iz malina. Keton iz malina treba noradrenalin kako bi bio učinkovit. Istraživači su također otkrili da se keton iz malina ne vezuje za beta-adrenergičke receptore na masnim stanicama. Keton iz malina vjerojatno djeluje izravno putem enzima hormon senzitivne lipaze. Ovaj enzim se aktivira preko beta-adrenergičkih receptora. Istraživači su pokazali da kao rezultat učinka ketona iz malina, više hormon senzitivne lipaze ide na mjehuriće u kojima su masne stanice pohranile masne kiseline. Hormon senzitivna lipaza potiće masne stanice na mobiliziranje i lučenje masnih kiselina.

Vjerovatno keton iz malina u dodatcima prehrani za mršavljenje ne dolazi iz stvarnih malina. U kozmetičkoj i prehrambenoj industriji se ova tvar koristi dugi niz godina kao dodatak za bojanje i okus.

 

Izvor:

Life Sci. 2005 May 27;77(2):194-204. Epub 2005 Feb 25.

Anti-obese action of raspberry ketone.

Morimoto C, Satoh Y, Hara M, Inoue S, Tsujita T, Okuda H.

Department of Medical Biochemistry, Ehime University School of Medicine, Shigenobu-cho, Onsen-gun, Ehime 791-0295, Japan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*