Low-carb dijeta ne znači istovremeni gubitak mišićne mase i snage

Posted on: 2. travnja 2013

Sportaši koji žele izgubiti na težini mogu slijediti low-carb dijetu (dijeta sa vrlo niskim udijelom ugljikohidrata), a da pri tome ne izgube na snazi ili eksplozivnosti. Istraživači sa Sveučilišta u Padovi u Italiji, ustanovli su da sportaši koji slijede low-carb dijetu mogu za mjesec dana izgubiti jedan i pol kilogram tjelesne masti i istovremeno izgraditi malu količinu mišićne mase.

Istraživači su proučavali performanse sportaša tijekom dva razdoblja od po 30 dana. Tijekom jednog razdoblja sportaši su jeli uobičajenu zapadnjačku prehranu. Energija u prehrani je bila oko 45 posto iz ugljikohidrata, 40 posto iz masti i 15 posto iz proteina. Sportaši su konzumirali oko 2270 kcal na dan.

Tijekom drugog razdoblja sportaši su bili na strogoj low-carb dijeti sa vrlo niskim udjelom ugljikohidrata. Osnovni prehrambeni proizvodi bili su lisnato povrće, maslinovo ulje, riba i meso. Alkohol, kruh, tjestenina, riža, mlijeko i jogurt (većina mliječnih proizvoda sadrže više ugljikohidrata nego proteina), su bili zabranjeni. Sportaši su također uzimali niske doze multivitamina.

Energije u low-carb prehrani bila je 55 posto iz masti, 40 posto iz proteina i 5 posto iz ugljikohidrata. Konzumirali su 1970 kcal po danu. Unos proteina je bio visok: 2.8 g po kg tjelesne težine dnevno. Low-carb dijeta je istovremeno i visoko-proteinska dijeta.

1550-2783-9-34-2

Dijeta sa vrlo niskim udijelom ugljikohidrata, ketogena dijeta (VLCKD). Tipična zapadnjaCka dijeta (WD)

U starijim studijama, low-carb prehrana je dovela do smanjenja performansi sportaša. No tada istraživači nisu uzeli u obzir da tijelo treba otprilike tjedan dana navikavanja na low-carb dijetu. Talijanski istraživači nisu načinili ovu grešku.

Podaci pokazuju da sportaši koji se podvrgnu dijetama sa vrlo niskim udjelom ugljikohidrata, odnosno ketogenim dijetama, s odgovarajućim količinama proteina, smršave i zadrže bolju tjelesnu građu, bez ikakvih negativnih promjena u performansama.

Zaključno bi se moglo reći da bi ovaj dijetetski pristup u kratkom vremenskom roku mogao biti od pomoći u sportovima koji uključuju težinske kategorije.

 

Izvor:

J Int Soc Sports Nutr. 2012 Jul 26;9(1):34. doi: 10.1186/1550-2783-9-34.

Ketogenic diet does not affect strength performance in elite artistic gymnasts.

Paoli A, Grimaldi K, D’Agostino D, Cenci L, Moro T, Bianco A, Palma A.

Physiological Laboratory – Department of Biomedical Sciences, University of Padova, Padova, Italy.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*