Zašto odrasle osobe u SAD-u koriste dodatke prehrani?

Posted on: 6. veljače 2013

dodatak1

Evo iznimno interesantnih rezultata nove studije, objavljene 4. veljače 2013, o korištenju dodatataka prehrani, koji će svima nama koji ih koristimo dati potvrdu ispravnosti naših izbora:

Prema ovoj studiji, dijetetske dodatke koristi više od polovice odraslih. Svrha ove analize bila je ispitati motivaciju za uzimanje dodataka prehrani, karakterizaciju vrsta proizvoda koji se koriste te ispitati ulogu liječnika i drugih zdravstvenih radnika u donošenju odluke o uzimanju dodataka prehrani.

dodatak2

Ispitano je 11 956 odraslih osoba starijih od 20 godina u periodu 2007-2010. Najčešće prijavljeni razlozi za korištenje dodataka bili su poboljšanje (45%) ili održavanje (33%) cjelokupnog zdravlja.

dodatak3

Žene najčešće koriste proizvode koji sadrže kalcij zbog zdravlja kostiju (36%), dok muškarci više koriste dodatke za zdravlje srca ili za snižavanje kolesterola (18%). Starije osobe iznad 60 godina starosti koriste više specifične dodatke za zdravlje srca, kostiju, zglobova i oka. Samo 23% proizvoda se koriste na temelju preporuka zdravstvenih radnika. Multivitaminsko-mineralni proizvodi su najčešća vrsta dodatka koji se koriste, zatim slijede preparati kalcija i omega-3 kapsule ili riblje ulje. Najinteresantnije od svega je što su ispitanici koji koriste dodatke prehrani pokazali vrlo dobro ili odlično zdravlje. Nadalje se pokazalo da umjereno koriste alkohol, ne puše i vježbaju znatno češće te imaju zdraviji životni stil nego druge osobe koje ne koriste dodatke prehrani. Također najčešće imaju privatno zdravstveno osiguranje.

dodatak4

Referenca:

JAMA Intern Med. 2013 Feb 4:1-7. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.2299. [Epub ahead of print]

Why US Adults Use Dietary Supplements.

Bailey RL, Gahche JJ, Miller PE, Thomas PR, Dwyer JT.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*